Menu

Onderdeel van Pixfactory

De Onlanden

De Onlanden, een prachtig natuurgebied in de kop van Drenthe/ten zuiden van de stad Groningen. Vlakbij de dorpen Eelde/Paterswolde en Peize kun je je als natuurfotograaf helemaal uitleven. Er zijn verschillende wandelroutes in het gebied inclusief uitkijktoren die meer dan de moeite waard is. Weilanden, water, vlonderpaden en zeer veel verschillende diersoorten zijn allemaal te vinden in dit natuurgebied.
Blauwborst. Fotograaf: Karin Hovenkamp

De Onlanden is een gebied van ruim 2500 ha. De naam voor dit gebied is in 2009 via een prijsvraag ontstaan. Omdat in de Onlanden grootschalige natuurontwikkeling en grootschalige waterberging samenkomen en er na de herinrichting weer de situatie ontstond zoals dit vroeger ook het geval was, was de naam de Onlanden een logische keuze. De grondwaterstand beweegt namelijk mee met het peil van de beken Eelderdiep en Peizerdiep en het Leekstermeer dat ook onderdeel uitmaakt van het gebied. Ook waren de gebieden door hun lage ligging en natte grond niet te gebruiken voor agrarisch doel en lagen ze ver van de bewoonde wereld af. Dit verklaart de naam. Het gebied is in handen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Eenmaal in handen van deze natuurorganisaties richtten ze zich op beweiding, maaien en stoppen met bemesten.

Uitzicht vanaf het Vlonderpad. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Ideaal voor

Natuurfotografen in alle soorten en maten. Vogelliefhebbers kunnen hier genieten van een walhalla aan vogels. Niet alleen de standaardsoorten als meerkoeten, reigers en buizerds zijn te bewonderen in dit gebied. Maar ook de wens van menig natuurfotograaf, de zeearend en visarend, zijn regelmatig goed te spotten in het gebied. Met een beetje geduld en door goed op het gedrag van de andere vogels letten, is de kans groot dat je als natuurfotograaf een van deze prachtige roofvogels spot. In het gebied rondom de plas zijn ook gele kwikstaart, ijsvogel, blauwborst, piepers en andere kleine vogels te vinden.

Rietzanger. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Rondom de uitkijktoren is het ook zeker de moeite waard de fazanten en grote runderen en paarden te bewonderen. En voor de echt vroege vogels onder de natuurfotografen is de zonsopgang in het gebied prachtig en maak je kans op soorten als vos, hermelijn en reeën. Kijk overigens ook niet raar op als er ineens een aantal bruine kiekendieven uit het riet tevoorschijn komt.

Runderen Onlanden. Fotograaf: Karin Hovenkamp

 

Beste plekken

Locatie 1: Uitkijktoren De Onlanden

Deze prachtige uitkijktoren bevindt zich aan de andere kant van de Onlanden. Je moet er even wat trappen voor op, dus gelijk goed voor de conditie, maar dan heb je een prachtig uitzicht over de Onlanden en de aanliggende dorpen/stad Groningen. Van bovenaf zijn niet alleen de graslanden te zien, maar ook de beken en grote runderen zijn zo vanuit een ander perspectief te bekijken. Ook is er richting de uitkijktoren een beleefpad. Het gebied rondom de uitkijktoren heeft ook genoeg te bieden. Denk bijvoorbeeld aan reeën die vanaf de weg vrij goed te zien en te fotograferen zijn.

Vanuit de uitkijktoren Onlanden. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Locatie 2: Onlanderij

Niet alleen een fijne plek om na een wandeling even bij te komen, maar ook een plek voor wederom veel diersoorten en mooi uitzicht. Met wat geluk zit er een grote bonte specht in de boom boven je of lopen de fazanten over het terrein. In ieder geval komen meerdere wandelroutes langs dit punt en is er uitzicht op speelnatuur waar ook genoeg natuurschoon te vinden is. Wie een stukje doorloopt, komt bij het vlonderpad terecht. Ook hier kun je als natuurfotograaf genoeg prachtige foto’s maken.

Ree. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Locatie 3: Vlonderpad nabij Onlanderij

Dit is een prachtig pad van vlonders afgewisseld met stukken natuur langs het water. Aan het einde van het pad bevindt zich een uitkijkscherm. Verschillende soorten vogels en andere dieren zijn hier te bewonderen. De vele meeuwen zijn vanaf hier goed te zien en ook de zeearend houdt zich in dit gebied regelmatig op. Verder scheert er af en toe een ijsvogel over het water en laat de roerdomp zich geregeld horen (er één vinden is natuurlijk wat lastiger). Maar ook verschillende eendensoorten, meerkoeten, (geoorde) fuuten en veel Ganzen zijn hier te vinden.

Uitzicht vanaf het Vlonderpad met grote zilverreiger. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Maar kijk ook niet raar op als er ineens een aantal fazanten uit het struikgewas opvliegen, want ook die zijn in de Onlanden ruimschoots te vinden. Het vlonderpad is daarnaast ook een prachtige omgeving voor landschapsfotografen, zeker met een mooi zonnetje dat over het water schijnt. Een mooie plek dus voor zowel vogelfotografen als landschapsfotografen, maar daarnaast kunnen ook macrofotografen en andere natuurfotografen zich zeker uitleven in dit stukje van de Onlanden. Vergeet niet onderweg naar het vlonderpad goed de ogen open te houden. Je hebt namelijk een prachtig uitzicht over de Onlanden, wederom ideaal voor landschapsfotografen. Maar ook verschillende insecten- en vlindersoorten zijn hier te bewonderen. En wie geluk heeft, ziet misschien wel een Torenvalkje in de boom zitten of huiszwaluwen klei verzamelen op het pad.

Huiszwaluwen verzamelen klei. Fotograaf: Karin Hovenkamp

TIP: rijd ook eens met de auto door het gebied waar dit kan (rondom de uitkijktoren) en zet de auto eens aan de kant. Vanuit de auto zijn de dieren goed te spotten en slaan ze minder op de vlucht.

Futen. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Interessante soorten binnen het gebied

IJsvogel, fuut, geoorde fuut, zeearend, visarend, klapekster, runderen, torenvalk, vossen, reeën, otter, gele kwikstaart, ijsvogel, blauwborst, klapekster, verschillende libellesoorten, vlindersoorten, kikkers en andere amfibieën.

Bergeend. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: