Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hijkerveld

Het Hijkerveld, gelegen nabij het plaatsje Hijken, is ongeveer 830 hectare groot en behoort tot een van de grootste heidevelden van Drenthe. In het weidse heidegebied tref je tientallen vennen en veenrestanten aan. Tot de ijzertijd waren grote delen van het Hijkerveld in gebruik als woongebied. Nog steeds zie je overblijfselen vanuit die tijd in de vorm van grafheuvels, oude karrensporen en prehistorische akkers (Celtic fields).
Vennetje aan de noordoostzijde van Diependal. Fotograaf: Yvonne van der Laan

Het Hijkerveld

Het gebied wordt begraasd door Schotse hooglanders en een kudde gescheperde Schonebeker heideschapen die in de zomermaanden uit ongeveer zeshonderd schapen bestaat. Door het gebied lopen fietspaden, maar het is niet toegestaan het Hijkerveld tussen 00.00 uur en 5.00 uur te betreden. Het Hijkerveld kent een rijk planten- en dierenleven. Met een beetje geluk spot je er kraanvogels, en de alom aanwezige veldleeuwerik is bijna niet te missen. Het gebied is zowel voor de landschaps-, macro- als vogelfotograaf interessant.

Ideaal voor

Het Hijkerveld heeft het gehele jaar meer dan genoeg te bieden voor iedere natuurfotograaf. Vergeet ook zeker de verstilde winterperiode niet. Met een beetje rijp is het hier een sprookje.

Schotse hooglanders. Fotograaf: Yvonne van der Laan

Beste plekken

Locatie 1: Noordzijde Diependal

Wanneer je het gebied vanaf de zuidwestkant betreedt, kom je op een bepaald moment aan je linkerzijde bij een grote plas. Dit is het vogelparadijs Diependal. Aan de overzijde van de plas bevindt zich de gelijknamige vogelkijkhut. Vanaf het pad heb je een mooi overzicht over het water. Regelmatig vliegen hier reigers, zwanen, ganzen en lepelaars over. Het is een geschikte plek voor landschaps- en vogelfotografie. Daarnaast hebben libellen hier hun plekje gevonden, zoals verschillende soorten heidelibellen, watersnuffels en lantaarntjes, goed voor de macrofotograaf. Aan de rechterzijde van het pad bevinden zich drie kleinere vennen. Vervolg je het pad dan zie je na het laatste ven een gebiedje met jeneverbesstruiken en verschillende fotogenieke vrijstaande bomen.

Oeverlibel. Fotograaf: Yvonne van der Laan

Locatie 2: Ven aan de noordoostzijde van Diependal

Loop vanaf de schaapskooi het gebied in over het wildrooster en volg het fietspad. Daar waar het fietspad een bocht naar links maakt, ga je rechtdoor het zandpad op. Loop door tot het pad afbuigt naar rechts. Hier sla je links af. Je loopt nu richting een ven aan de noordoostzijde van Diependal. In deze omgeving is de kans groot om de kudde met Schotse hooglanders te spotten. Al lopend zie je ook regelmatig de veldleeuweriken opvliegen en roofvogels, zoals de torenvalk en buizerd, gebruiken de vrijstaande bomen op de route als uitkijkpunt over hun jachtgebied. Vanaf het pad dat langs het ven loopt, kun je mooie opnamen maken van het ven zelf. Tot slot komen hier veel verschillende soorten libellen, waaronder oeverlibellen, watersnuffels, verschillende soorten pantserjuffers en heidelibellen.

Vennetje aan de noordzijde van Diependal. Fotograaf: Yvonne van der Laan

Locatie 3: Bosgebiedje nabij de schaapskooi

Ga vanaf de parkeerplaats richting de schaapskooi. Sla na de schaapskooi rechts af en volg de weg. Aan de linkerzijde zie je een gebied met een groot aantal grafheuvels. Ga dit gebied in via het wildrooster. Ook in dit deel van het Hijkerveld grazen Schotse hooglanders en schapen. Volg het pad richting de bosrand. Het pad vlak bij de bosrand en de bosrand zelf zijn begroeid met bramen en varens. Het is een redelijk beschut gedeelte van het terrein. Je treft hier verschillende soorten libellen aan, waaronder heidelibellen. Op koude dagen en in de ochtenddauw laten de libellen zich gemakkelijk fotograferen met een macrolens. Ben je er later op de dag dan biedt een telelens uitkomst.

Schonebeker schapen. Fotograaf: Yvonne van der Laan

Locatie 4: Schaapskooi

In de omgeving van de schaapskooi is van alles te beleven. Uiteraard zie je hier grote kudden met Schonebeker schapen in het open veld. Bij de schaapskooi kun je dagelijks het vertrek en de aankomst van de gescheperde kudde fotograferen. Ook is het een fijne plek voor verschillende soorten insecten en vogels. Ga je het gebied in via het wildrooster, dan staan er aan het begin van het veld aan de rechterzijde een aantal vrijstaande eikenbomen. Deze bomen zijn mooi om tijdens de zonsopgang te fotograferen.

Heidelibel. Fotograaf: Yvonne van der Laan

Interessante soorten binnen het gebied

Schotse hooglander, Schoonebeker heideschaap, ree, vos, groenpootruiter, roodborsttapuit, veldleeuwerik, watersnip, kraanvogel, adder, ringslang, heideblauwtje, kommavlinder, groentje, watersnuffel, gewone oeverlibel, jeneverbes, kleine zonnedauw, ronde zonnedauw, gewone brunel, grote ratelaar, berkenzwam.

Op de kaart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: