Menu

Onderdeel van Pixfactory

Huis ter Heide

Landgoed Huis ter Heide is een gevarieerd gebied ten noordwesten van Tilburg tussen de dorpen De Moer en Loon op Zand.
Huis ter Heide
Op Huis ter Heide staan enkele elektriciteitsmasten en windmolens. Laat je hierdoor niet weerhouden om het gebied te bezoeken. Fotograaf: Nancy Carels

Ideaal voor

Wandel tussen naald- en loofbossen maar ook in open gebied langs weidse vennen, waar Schotse hooglanders regelmatig pootjebaden. In maart hoor je de heikikkers roepen en in de zomer wemelt het boven de vennen van de libellen.

Beste plekken

Vlinderven en Leikeven: Schotse hooglanders

De Schotse hooglanders kom je in het gehele gebied tegen, zowel in het bos als in en langs de vennen. Loop vanaf de parkeerplaats Baan Achter de Plakken links door het hek. Het ven aan je linkerkant is het Vlinderven, in deze omgeving zijn de Schotse hooglanders vaak te vinden. Enigszins verstorend zijn de elektriciteitsmasten, maar vogels maken er handig gebruik van om even te pauzeren. Blijf een tijdje kijken en wellicht strijkt er een zwerm spreeuwen neer. Als de Schotse hooglanders je pad kruisen, houd dan voldoende afstand, zeker als er jonkies bij zijn.

Huis Ter Heide
Neem een telelens mee om de Schotse hooglanders te fotograferen zodat je wat afstand kunt houden en ook om de hooglanders te fotograferen die wat verder weg staan. Fotograaf: Nancy Carels

Baan achter de Ruwe Bossen: Juffer en libellen

Rondom de vennen tref je diverse kleurrijke juffers en libellen aan zoals de azuurwaterjuffer, variabele waterjuffer, platbuik, bruinrode heidelibel en paardenbijter. ’s Morgens vroeg zijn de juffers en libellen nog nat van de dauwdruppels en kunnen ze nog niet vliegen, een goed moment dus om ze van alle kanten te observeren en fotograferen.

Huis Ter Heide
Zowel een lange als een korte lens is aan te bevelen om juffers en libellen te fotograferen. ’s Morgens volstaat een korte macrolens. Fotograaf: Nancy Carels

Uitkijktoren: Hoornaar en atalanta

Vanaf de parkeerplaats volg je het zandpad totdat je bij een kruising komt. Links is een uitkijktoren en aan de rechterkant van de toren staat een grote eik. In deze eik zitten in de zomer hoornaars en atalanta’s, deze komen af op de bastbloedingen. Onder de boom is het relatief donker, fotograferen met een hoge ISO is onvermijdelijk. Het is daarom aan te raden om ook een statief mee te nemen. Later in de middag is het licht op deze locatie beter dan vroeg in de middag.

Huis Ter Heide
De hoornaar kan steken maar is niet gevaarlijk, tenzij je er allergisch voor bent. Houd in elk geval voldoende afstand. Fotograaf: Nancy Carels

Interessante soorten binnen het gebied

Heikkikers

Als het weer in maart eindelijk weer eens aangenaam wordt en de thermometer een graadje of 15 aantikt, ontwaken de heikikkers uit hun winterslaap. In het Leikeven komen ze bij elkaar om te paren. De mannetjes worden ook wel ‘smurfen’ genoemd vanwege de mooie blauwe kleur, die slechts enkele dagen aanhoudt.

Ze zijn schuw, dus dichtbij komen zonder ze te verstoren is lastig. Met een telelens kun je wat afstand houden. Of ga rustig op het vlonderpad liggen en wacht geduldig totdat er kikkers voor je lens komen. Volg voor deze locatie dezelfde route als de beschrijving naar de hoornaar en atalanta en loop nog een stukje rechtdoor totdat je het vlonderpad ziet.

Huis Ter Heide
Parende heikikkers. Het mannetje kleurt in deze periode enkele dagen blauw. Fotograaf: Nancy Carels

Behalve de al genoemde soorten kun je in het gebied nog heel veel andere leuke soorten vinden en fotograferen zoals ree, vos, konijn, ooievaar, brandgans, blauwborst, grote bonte specht, knobbelzwaan, middelste groene kikker, bruine kikker, heideblauwtje, kleine zonnedauw, klokjesgentiaan, vliegenzwam en grote parasolzwam.

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: