HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Kootwijkerzand

Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. In het midden bevindt zich het monumentale zendstation Radio Kootwijk.

Kootwijkerzand
Zandpatronen

Omstreeks 2500 voor Christus kwamen op het Kootwijkerzand al mensen voor. Er zijn diverse sporen en voorwerpen uit die tijd gevonden. Meer dan 1000 jaar geleden lag Kootwijk waar nu het zand stuift. Een welvarend dorp dat zijn eigen ondergang inluidde door de heide af te steken en bomen te kappen.

Je vindt in het gebied  een aaneenschakeling van door wind gevormde zandduinen. Het zand beweegt iedere dag, waardoor steeds nieuwe sierlijke ribbels ontstaan. Door de jaren heen zijn er bizar gevormde vliegdennen gaan groeien waarvan de wortels open gewaaid zijn. Dit zijn de belangrijke elementen van deze mini-sahara van de lage landen.

In de zomer is het er bloedheet. In de winter als de temperaturen onder nul komen en het ook nog eens waait, is het er ijzig koud. Dan waan je je op een poolvlakte. Het is één van mijn favoriete gebieden. Ik vind er de ruimte en rust die ik bijna nergens meer tegenkom. Het is ook een gebied waar honden niet los mogen lopen. Helaas houdt lang niet iedereen zich daaraan.

In het zand zie je in de vroege morgen vele sporen van reeën, edelherten en wilde zwijnen.

Ideaal voor

Het gebied leent zich zeer goed voor landschapsopnames. Er staan vliegdennen en jeneverbessen die als ankerpunt fungeren in het open landschap. De gevormde ribbels in het zand zijn ook een mooie uitdaging, als sierlijke voorgrond in een landschapsfoto of als abstract kunstwerkje in detail.

Ook kun je je met de macrolens goed vermaken, vooral bij dauw in de vroege morgen. Dan zijn er onweerstaanbare druppeltjes op de mossen en grassen; een onuitputtelijke bron voor langdurig speelplezier. Fraai zijn ook de paddenstoeltjes die op de aanwezige dennenappels groeien.

Beste plekken

Een echt beste plek valt nauwelijks aan te wijzen, het gehele zand is meer dan de moeite waard. In de omgeving van Radio Kootwijk krijg je het Zendgebouw als een markante blikvanger extra.

Interessante soorten binnen het gebied

Op het gebied van planten komen we ruig haarmos, heidespurrie en zandzegge tegen.
De heivlinder komt hier voor. Ook de nachtzwaluw laat zich horen in de nachtelijke uren.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *