HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Koudekerksche Inlaag

De Koudekerksche Inlaag met de omliggende landbouwgebieden is al jaren een geliefde plek voor vogel- en landschapsfotografen. Vanaf de 23 meter hoge Plompe Toren, een overblijfsel van het verdronken dorp Koudekerke, heb je een prachtig overzicht over de zogenaamde Karrevelden, de Oosterschelde en omliggende gebieden.

Koudekerkse inlaag
Uitzicht op de karrevelden en de Plompe Toren. Canon 7D op 70mm; 1/250s bij f/13; ISO 200. Fotograaf: Niels de Schipper

Ideaal voor

In de Plompe Toren zit een klein bezoekerscentrum van Natuurmonumenten met informatie over de geschiedenis van het gebied. De landschapsfotograaf wil natuurlijk naar boven om van bovenaf het omliggende landschap te fotograferen. De karakteristieke Karrevelden, ontstaan door afgravingen van zeeklei om de zeedijk te versterken, zijn door het hoge standpunt goed zichtbaar. Kies een half bewolkte dag uit, dit verlevendigt de foto. Vogelfotografen kunnen vanuit de auto de vele vogels fotograferen. In de winter is het gebied geliefd bij ganzen, maar ook de ijsvogel laat zich bij de slootjes zien.

Koudekerksche Inlaag
Grote zilverreiger. Fotograaf: Jannie Timmer

Ligt er sneeuw of vriest het, dan zoeken de lepelaar en de zilverreiger deze slootjes op, omdat het brakke water niet snel bevriest. Met een flinke dosis geluk zie je wellicht ook de waterral zijn kostje bij elkaar scharrelen. In de zomer is het er erg druk, bezoek dit gebied daarom in de vroege morgen of tegen zonsondergang, zeker als je er voor de vogels en de reeën komt. Tijdens de vogeltrek doen de tapuiten en paapjes het gebied aan. Zij nemen graag plaats op de hekken en paaltjes.

Koudekerksche Inlaag
Ieder najaar komen diverse vinkensoorten op de uitgebloeide bloemranden af, zoals de keep. Nikon D500 op 420mm; 1/3200s bij f/6.3; ISO 800. Fotograaf: Jannie Timmer

Beste plekken

Stolpweg

De door akkers omgeven Stolpweg is een geliefde plaats om vanuit de auto vogels te fotograferen. Op de hoek Stolpweg en Karremansweg ligt een kleine maar vogelrijke plas. Lepelaars, grote en kleine zilverreiger, aalscholver, tureluur en bonte strandloper maken daar goed gebruik van. Je kunt de auto naast de betonnen rand neerzetten en zo de vogels van dichtbij vastleggen. Aan de Stolpweg bevindt zich veel biologische landbouw. Samen met Het Zeeuwse Landschap zijn speciaal voor de patrijs en de veldleeuwerik bloemenranden en keverbanken aangelegd. Dit gebied heeft de hoogste concentratie veldleeuweriken van West-Europa! Zoek de zeldzamere patrijs al foeragerend in de bloemenranden. In het najaar trekken deze randen allerlei zaadeters aan zoals de vink en keep, die op hun beurt weer diverse roofvogels aantrekken. In de winter overwinteren meerdere blauwe kiekendieven in het gebied. Voor degenen die goed opletten: het gebied is rijk aan dwergmuizen, die ook van de zaden eten.

Koudekerksche Inlaag
Een van de mooiste wintergasten die je tegen kunt komen, is de ruigpootbuizerd. Helaas niet ieder jaar aanwezig. Canon 7D op 400mm; 1/1250s bij f/7.1; ISO 250. Fotograaf: Marcel Klootwijk

Groenlandsweg

Midden in het agrarische gebied ligt de Groenlandsweg, met zowel weilanden als akkerland. Ook hier vind je bloemenranden met alle bijbehorende vogels. Op de graslanden zijn in de wintermaanden de goudplevier, kieviet en watersnip te vinden, evenals duizenden ganzen. De oplettende fotograaf kan hier ook de patrijs tegenkomen. Op vroege winterochtenden grazen hier winterroedels reeën op de graslanden.

Koudekerksche Inlaag
Wanneer de wind goed staat, komen de reeën soms heel dichtbij. Fotograaf: Jannie Timmer

Karrevelden

Vanaf dit punt heb je prachtig uitzicht over de Karrevelden en de Plompe Toren. Rode zeekraal zorgt in de herfst voor veel extra sfeer. Ook op andere momenten in het seizoen maak je hier prima foto’s. Het licht wordt wel pas mooi aan het eind van de dag. Wie nauwkeurig werkt, kan de toren laten reflecteren in een van de sloten.

Koudekerksche Inlaag
Een mooie najaarslucht maakt het decor met de Plompe Toren compleet. Fotograaf: Niels de Schipper

De Oosterschelde

Bij windstil weer ontstaan hier mooie kansen om op een rimpelloze Oosterschelde bruinvissen van dichtbij te fotograferen. Overdag werk je hier met tegenlicht, maar in de ochtend, het einde van de middag en gedurende de avond is het licht een stuk vriendelijker. Soms komen ze zo dichtbij dat je ze hoort uitademen! Met veel geluk zie je moeder met jong langs zwemmen. De stokken in het water vormen de terreinafbakening voor de mosselvissers. Met windstil weer leveren deze mooie verstilde landschapsfoto’s op. Rijd ook even langs het haventje van Burghsluis. Daar vallen vooral met windstil weer mooie weerspiegelingen en landschappen te fotograferen.

Koudekerksche Inlaag
Windstil weer met een spiegelgladde Oosterschelde: iets wat niet vaak voorkomt, maar dan wel verstilde foto’s geeft. Nikon D5000 op 38mm; 1/640s op f/13; ISO 320. Fotograaf: Jannie Timmer

Interessante soorten binnen het gebied

Ree, haas, wezel, dwergmuis, bruinvis, velduil, bruine kiekendief, sperwer, keep, torenvalk, rotgans, witbuikrotgans, zwarte rotgans, brandgans, blauwe kiekendief, zulte, kortarige zeekraal, langarige zeekraal.

Op de kaart


De MOOISTE FOTOLOCATIES van Zuid-Nederland
Zeeland – Noord-Brabant – Limburg

Hoeveel gebieden ken je zo goed dat je precies weet wanneer je waar moet zijn om de perfecte foto’s te maken? Dat lukt gewoon niet voor tientallen gebieden, laat staan voor alle natuurgebieden van Nederland. Stel dat er een gids zou zijn waar alle fotogenieke natuurgebieden, inclusief exacte locaties in staan. En dat daar ook nog bij staat geschreven wat je er wanneer kunt fotograferen. De beste plekken voor landschapsfotografie, de locaties voor de mooiste insecten en de plekken waar je gegarandeerd die ene vogel of dat ene dier voor de lens krijgt. Geen wijsheid uit een boekje, maar gebaseerd op de ervaring van collega-fotografen die deze gebieden op hun duimpje kennen. Dat is DE MOOISTE FOTO- LOCATIES VAN ZUID-NEDERLAND!

 • Meer dan 180 gebieden en 700 locaties in detail beschreven
 • Betreft de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg
 • Geschreven en samengesteld door 50 lokale natuurfotografen
 • 700 concrete GPS locaties
 • Voor landschaps-, macro-, vogel-, wildlife- en creatieve fotografie
 • Honderden gedetailleerde kaartjes met exacte locaties
 • Vele honderden inspirerende foto’s
 • Met vermelding van de beste moment van de dag, maanden van het jaar en ideale weersomstandigheden, inclusief parkeerplaatsen, bezoekerscentra en koppeling met waarneming.nl
 • Ontelbare praktische fotografietips

Dit boek van 368 pagina’s zag het licht in het voorjaar van 2019. Het populaire boek is verkrijgbaar in onze webshop.

 

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Roy Dassen op 18 december 2019 om 13:56

  Mooie foto’s en verhaal Jannie ! Ik ben er ook al verschillende vogels en zoogdieren tegen gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *