Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lemelerberg

Het natuurgebied Lemelerberg is een gaaf voorbeeld van een stuwwal die overgebleven is uit de ijstijden, circa 150.000 jaar geleden. Overal vind je nog de sporen uit die tijd: stuwwallen, zwerfkeien, diepe erosiedalen en bronnetjes. Naast de unieke geologie zijn er tal van bijzondere planten en dieren in dit natuurreservaat. Nergens vind je bijvoorbeeld zoveel jeneverbessen als hier. Het is niet voor niets dat Lemelerberg is aangewezen als Natura 2000-gebied.
Lemelerberg-Panorama Archemerberg. Fotograaf: Ron Poot

Ideaal voor

Een groot deel van het reservaat bestaat uit heide en bos, met hier en daar nog stuifzanden. Op de hoogste punten van de Lemelerberg en de Archemerberg heb je een fenomenaal uitzicht over de omgeving. Naast de unieke geologie zijn er tal van bijzondere planten en dieren in dit natuurreservaat.

Lemelerberg-jeneverbes. Fotograaf: Ron Poot

Beste plekken

Locatie 1 – Archemerberg

Het hoogste punt van het natuurreservaat is de Archemerberg, op 78 meter boven de zeespiegel. De top ligt midden in een groot heideveld, zodat je ongehinderd rondom in de verte kunt kijken. Bij helder weer kijk je tot ver in Salland, Twente en zelfs tot in Duitsland.

Lemelerberg. Fotograaf: Paul Oostveen

Locatie 2 – Ravijn en Dikke steen

In het bos tussen de Lemelerberg en Archemerberg vind je markante sporen uit de ijstijd. Het Ravijn is een stelsel van diepe erosiedalen die ontstaan zijn door smeltend gletsjerwater.

Lemelerberg-ravijn. Fotograaf: Ron Poot

Locatie 3 – Stuifzand Lemelerberg

In het zuidwestelijke hoekje van de Lemelerberg is een dichtgegroeid stuifzand weer tot leven gewekt door gericht natuurbeheer. De gele wandelroute loopt erlangs. Open zand afgewisseld met struikhei en jeneverbes geeft een karakteristiek landschapsbeeld, met vooral bij wat mistig weer een mystiek sfeertje. De vegetatie bevat kenmerkende stuifzand soorten, zoals het blauw gekleurde buntgras, ruig haarmos met zijn rode sporenkapsels in de winter en diverse soorten korstmossen.

Lemelerberg-stuifzand. Fotograaf: Ron Poot

Interessante soorten binnen het gebied

In het heideveld staan jeneverbessen, vliegdennen en berken, die het tot een afwisselend landschap maken. ’s Zomers is de hei het leefgebied van boompieper, boomleeuwerik, nachtzwaluw en de zandhagedis. In augustus bloeien de heidevelden prachtig paars. Met hun gele tinten schitteren pijpenstrootje en berk in het herfstlandschap. Ook de winterdagen met rijp of sneeuw zorgen voor fotogenieke taferelen.

De bessen in verschillende stadia. Fotograaf: Ron Poot

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: