HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Lepelaarplassen

De Lepelaarplassen is een natuurgebied liggende tussen Almere-Stad en het Markermeer. Een afwisselend gebied met wilgenbossen, rietvelden, plassen en natte graslanden. Voor elk wat wils dus en dat zie je terug in de onderwerpen de je hier kunt fotograferen, hoewel het gebied het meest interessant is voor de vogelfotograaf.

Lepelaarplassen
IJsvogeltje lepelaarplassen. Fotograaf: Rene Vos

Ideaal voor

Er zijn diverse kijkschermen en een kijkhut aanwezig. Een volledig rondje om het gebied is een kilometer of 12. Ideaal om eens op de fiets te doen en alle highlights van dit gebied te bezoeken.

Beste plekken

Locatie 1: Lepelaarshut

Vanuit deze ruime hut heb je een fraai uit- zicht over de grote plas. Daarin liggen een paar eilandjes waar vaak reigers, aalscholvers en soms zeearenden zitten. Vlak voor de hut staan verschillende takken in het water die in trek zijn bij de lokale ijsvogels, waardoor dit een goede plek is om ijsvogels te fotograferen. Ook worden deze takken gebruikt door aalscholvers en reigers.

Baltsende futen in de Lepelaarplassen. Fotograaf: Rene Vos

Locatie 2: Galjoottocht

Langs de Galjoottocht loopt een fietspad. In het voorjaar is dit een goede plek voor het fotograferen van baltsende futen en iets later het voeren van de jongen. Maar wat deze plek echt bijzonder maakt, is de aanwezigheid van bevers, die goed te fotograferen zijn. Zoek ’s avonds een plekje langs de waterkant en wacht rustig af. Grote kans dat er een bever langs komt zwemmen.

Bever tijdens de Galjoottocht. Fotograaf: Rene Vos

Locatie 3: Oostvaardersdijk

Officieel hoort de dijk niet bij het gebied, maar hij is te mooi om niet te vermelden. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht over het Markermeer. Als de zon ondergaat is het een prima locatie voor zonsondergangsfoto’s, al dan niet met een lange sluitertijd.

Zonsondergang bij de Oostvaardersdijk. Fotograaf: Rene Vos

Interessante soorten binnen het gebied

Een voorbij zwemmende muskusrat zit er bijna standaard bij de lepelaarshut. Voor de ijsvogels op de takken is een objectief van minimaal 500 millimeter aan te bevelen. Zoek ’s avonds een plekje langs de waterkant en wacht rustig af. Grote kans dat er een bever langs komt zwemmen. Naast de schermen en langs het fietspad zitten genoeg kleine zangers om vast te leggen: rietzangers, karekieten, cetti’s zangers en ander klein grut zijn volop aanwezig.

Op de kaart

Deze gebiedsbeschrijving is één van de 145 gebieden en 600 locaties die in detail beschreven staan in het nieuwe boek De mooiste fotolocaties van Oost-Nederland. Dit boek is eind december verschenen. Voor het lijvige boek van bijna 400 pagina’s betaal je slechts € 44,90. Klik hier om het boek te bestellen.

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Verrassend dat dit gebied tot Oost-Nederland wordt gerekend?!
    Ik had deze zeker niet in het boek verwacht…

  2. Inderdaad een mooi gebied. Veel Ijsvogels gefotografeerd daar.
    Boek ziet er goed uit. Zou eigenlijk ook in ebook moeten verschijnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *