Menu

Onderdeel van Pixfactory

Mookerheide

Bij heuvels denk je in Limburg snel aan het diepe zuiden, maar ook het noorden van de provincie kent ‘bergen’. Net als op de Veluwe gaat het hier om een stuwwal, opgeworpen door de ijskap van de voorlaatste ijstijd. Met een hoogte van boven de 70 meter voel je gegarandeerd je kuiten.
Mookerheide
Zicht op de glooiende heide van de Mookerheide. Fotograaf: Bob Luijks

Ideaal voor

Overweldigende uitzichten vormen de ultieme beloning voor alle lichamelijke inspanningen van de landschapsfotograaf die zich met volle bepakking naar boven waagt. Maar de Mookerheide biedt meer dan weidse panorama’s, zoals eeuwenoude schansen en een uniek jachtslot. Daarnaast vind je er uiteraard een groot aantal dieren en planten die kenmerkend zijn voor heidegebieden.

Beste plekken

Zicht op Cuijk

De Mookerheide ligt op een hoge, steile heuvel en grenst meteen aan het Maasdal. Deze combinatie zorgt voor een indrukwekkend uitzicht richting het vlakke Noord-Brabant. Hoogtepunt van het uitzicht vormt de markante Martinuskerk van Cuijk, maar pas op voor de ‘lelijke’ babymelkpoederfabriek geheel ‘links’ in het dal of de moderne appartementengebouwen direct ‘rechts’ van de kerktoren.

mookerheide
Gebruik een telelens (200 mm is ideaal) om de torens voldoende groot in je foto te krijgen. Op de locatie kun je gebruikmaken van enkele markante bomen op de heide die je oog automatisch naar de kerktorens leiden. Fotograaf: Bob Luijks

De mooiste periode is uiteraard tijdens de bloei van de heide begin augustus. Een koude winterdag met sneeuw of rijp biedt eveneens fraaie mogelijkheden. ’s Ochtends fotografeer je hier met het licht mee en heb je een reële kans op mist in het Maasdal. Het schuine tegenlicht van de avond werkt prima voor krachtige silhouetten, maar laat zich lastiger combineren met de heide en de dennen. In de winter gaat de zon recht boven het panorama onder. Na zonsondergang staan de kerktorens in het licht van schijnwerpers, een krachtige combinatie met het blauwe licht van het blauwe kwartiertje.

Mookerheide
Ga je voor echt indrukwekkend, maak dan eens een panoramafoto. Fotograaf: Bob Luijks

Heumense Schans

De Mookerheide was in de 17e eeuw veelvuldig een strijdtoneel tussen de ‘Staatsen’ en de Spanjaarden. De Heumense Schans, een vijfpuntig verdedigingswerk, vormt een tastbare herinnering aan die roemruchte periode. De schans zelf biedt niet zo veel fotografische aanleidingen. Rond de schans vind je echter veel zandhagedissen. Op zonnige dagen laten ze zich graag zien. Vaak hoor je ze eerder dan dat je ze ziet. Wacht rustig af; zandhagedissen blijken tamelijk honkvast en keren daardoor vaak snel naar ‘hun’ stekje terug. Om echt in contact te komen met deze diertjes kun je het beste plat op de grond liggen. Daarmee creëer je meteen een rustige achtergrond. Klaar met de hagedissen? Een klein stukje naar het noorden heb je een aardig doorkijkje op de kerk van Molenhoek. Met een beetje geluk zorgt een Schotse hooglander hier voor een leuk extraatje.

Mookerheide
Zandhagedissen zijn schuw, maar ook nieuwsgierig. Geduldig wachten loont. Fotograaf: Bob Luijks

Jachtslot de Mookerheide

Nederland kent slechts twee jachtsloten: Sint Hubertus (Hoge Veluwe) en de Mookerheide. Dit laatste is opgetrokken in Jugendstil en is daarmee uniek voor Nederland. Op dit moment renoveert Natuurmonumenten het slot. Het is beslist de moeite waard met een excursie het gebouw in te gaan. Vanuit de toren geniet je van een weids uitzicht over het landgoed en het Maasdal. Het omringende landgoed is reeds grotendeels opgeknapt. Bezoek ook zeker de ommuurde nutstuin met de historische kassen.

mookerheide
Interieur jachtslot. Vooral de geheel originele hal met groots glas-in-loodraam en markant plafond maakt indruk. Fotograaf: Bob Luijks

Boomboeket

Het parkbos van het landgoed heeft veel kenmerken van de Engelse landschapsstijl. Onderdeel van deze parkaanleg zijn de zogenaamde boomboeketten. Meerdere bomen werden in één plantgat geplant. Zo ontstonden meerstammige bomen die op eeuwenoude hakhoutstoven lijken. Op deze locatie staan drie van die boomboeketten, eiken, bij elkaar. Wacht tot een mistige dag, pas dan komen ze namelijk mooi los van de achtergrond. Gebruik een objectief van grofweg 25 tot 50 millimeter (bij full frame). Daarmee leg je de nadruk op de bomen, zonder dat je te veel lucht in beeld krijgt. Wil je de bijzondere sfeer van deze bomen benadrukken, overweeg dan eens het gebruik van een dubbele belichting.

mookerheide
Voor deze foto combineerde ik een scherpe foto met een tweestops onderbelichte onscherpe foto. De foto krijgt daarmee het karakter van een klassiek, romantisch landschapsschilderij. Fotograaf: Bob Luijks

Markante beuken

Op het landgoed bevinden zich nog meer markante, fotogenieke bomen. Direct achter het jachtslot staan imposante beuken. Zorg ervoor dat de meest markante bomen/stammen steeds los van elkaar in je foto verschijnen. Kies ook hier voor een mistig of nevelig moment, om rust en diepte in je foto te creëren. Bijkomend voordeel is dat het vele vocht de kleuren een enorme boost geeft, zeker in combinatie met het gebruik van een polarisatiefilter. Aan het einde van de zomer en in de herfst bedekken beukenblaadjes de bodem. Dat zorgt voor een krachtig kleurcontrast met de frisgroen bemoste boomvoeten. Kruip voldoende dicht op die boomvoeten om de markante vormen en kleuren te benadrukken.

Mookerheide
Maak zo nodig gebruik van focus stacking om alles van de eerste millimeter tot de achterste boom scherp op de foto te krijgen. Voor deze foto zijn drie foto’s ‘gestapeld’. Fotograaf: Bob Luijks

Interessante soorten binnen het gebied

Schotse hooglander, ree, konijn, boomleeuwerik, boomvalk, kneu, zandhagedis, gladde slang, groot dikkopje, eikenpage, oranje zandoogje, struikhei, stekelbrem en kleine zonnedauw zijn slechts een aantal van de fotogenieke soorten die je op de Mookerheide kunt aantreffen.

Op de kaart

4 reacties

  1. Goed artikel over dit mooie gebied.
    Je schrijft bij het zicht op Cuijk over de lelijke babymelk fabriek, gelukkig verdwijnt die puist binnenkort uit het landschap ?. (Het blijft natuurlijk dan afwachten of de foeilelijke flats daar dan niet gekopieerd worden…)

    1. Veel plezier daar, het is er prachtig! Helaas heeft alleen de heide het wel zwaar te verduren met de droogte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Goed artikel over dit mooie gebied.
    Je schrijft bij het zicht op Cuijk over de lelijke babymelk fabriek, gelukkig verdwijnt die puist binnenkort uit het landschap ?. (Het blijft natuurlijk dan afwachten of de foeilelijke flats daar dan niet gekopieerd worden…)

    1. Veel plezier daar, het is er prachtig! Helaas heeft alleen de heide het wel zwaar te verduren met de droogte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: