Ideaal voor
Overweldigende uitzichten vormen de ultieme beloning voor alle lichamelijke inspanningen van de landschapsfotograaf die zich met volle bepakking naar boven waagt. Maar de Mookerheide biedt meer dan weidse panorama’s, zoals eeuwenoude schansen en een uniek jachtslot. Daarnaast vind je er uiteraard een groot aantal dieren en planten die kenmerkend zijn voor heidegebieden.
Beste plekken
Zicht op Cuijk
De Mookerheide ligt op een hoge, steile heuvel en grenst meteen aan het Maasdal. Deze combinatie zorgt voor een indrukwekkend uitzicht richting het vlakke Noord-Brabant. Hoogtepunt van het uitzicht vormt de markante Martinuskerk van Cuijk, maar pas op voor de ‘lelijke’ babymelkpoederfabriek geheel ‘links’ in het dal of de moderne appartementengebouwen direct ‘rechts’ van de kerktoren.

De mooiste periode is uiteraard tijdens de bloei van de heide begin augustus. Een koude winterdag met sneeuw of rijp biedt eveneens fraaie mogelijkheden. ’s Ochtends fotografeer je hier met het licht mee en heb je een reële kans op mist in het Maasdal. Het schuine tegenlicht van de avond werkt prima voor krachtige silhouetten, maar laat zich lastiger combineren met de heide en de dennen. In de winter gaat de zon recht boven het panorama onder. Na zonsondergang staan de kerktorens in het licht van schijnwerpers, een krachtige combinatie met het blauwe licht van het blauwe kwartiertje.

Heumense Schans
De Mookerheide was in de 17e eeuw veelvuldig een strijdtoneel tussen de ‘Staatsen’ en de Spanjaarden. De Heumense Schans, een vijfpuntig verdedigingswerk, vormt een tastbare herinnering aan die roemruchte periode. De schans zelf biedt niet zo veel fotografische aanleidingen. Rond de schans vind je echter veel zandhagedissen. Op zonnige dagen laten ze zich graag zien. Vaak hoor je ze eerder dan dat je ze ziet. Wacht rustig af; zandhagedissen blijken tamelijk honkvast en keren daardoor vaak snel naar ‘hun’ stekje terug. Om echt in contact te komen met deze diertjes kun je het beste plat op de grond liggen. Daarmee creëer je meteen een rustige achtergrond. Klaar met de hagedissen? Een klein stukje naar het noorden heb je een aardig doorkijkje op de kerk van Molenhoek. Met een beetje geluk zorgt een Schotse hooglander hier voor een leuk extraatje.

Jachtslot de Mookerheide
Nederland kent slechts twee jachtsloten: Sint Hubertus (Hoge Veluwe) en de Mookerheide. Dit laatste is opgetrokken in Jugendstil en is daarmee uniek voor Nederland. Op dit moment renoveert Natuurmonumenten het slot. Het is beslist de moeite waard met een excursie het gebouw in te gaan. Vanuit de toren geniet je van een weids uitzicht over het landgoed en het Maasdal. Het omringende landgoed is reeds grotendeels opgeknapt. Bezoek ook zeker de ommuurde nutstuin met de historische kassen.

Boomboeket
Het parkbos van het landgoed heeft veel kenmerken van de Engelse landschapsstijl. Onderdeel van deze parkaanleg zijn de zogenaamde boomboeketten. Meerdere bomen werden in één plantgat geplant. Zo ontstonden meerstammige bomen die op eeuwenoude hakhoutstoven lijken. Op deze locatie staan drie van die boomboeketten, eiken, bij elkaar. Wacht tot een mistige dag, pas dan komen ze namelijk mooi los van de achtergrond. Gebruik een objectief van grofweg 25 tot 50 millimeter (bij full frame). Daarmee leg je de nadruk op de bomen, zonder dat je te veel lucht in beeld krijgt. Wil je de bijzondere sfeer van deze bomen benadrukken, overweeg dan eens het gebruik van een dubbele belichting.

Markante beuken
Op het landgoed bevinden zich nog meer markante, fotogenieke bomen. Direct achter het jachtslot staan imposante beuken. Zorg ervoor dat de meest markante bomen/stammen steeds los van elkaar in je foto verschijnen. Kies ook hier voor een mistig of nevelig moment, om rust en diepte in je foto te creëren. Bijkomend voordeel is dat het vele vocht de kleuren een enorme boost geeft, zeker in combinatie met het gebruik van een polarisatiefilter. Aan het einde van de zomer en in de herfst bedekken beukenblaadjes de bodem. Dat zorgt voor een krachtig kleurcontrast met de frisgroen bemoste boomvoeten. Kruip voldoende dicht op die boomvoeten om de markante vormen en kleuren te benadrukken.

Interessante soorten binnen het gebied
Schotse hooglander, ree, konijn, boomleeuwerik, boomvalk, kneu, zandhagedis, gladde slang, groot dikkopje, eikenpage, oranje zandoogje, struikhei, stekelbrem en kleine zonnedauw zijn slechts een aantal van de fotogenieke soorten die je op de Mookerheide kunt aantreffen.
Op de kaart
Deze gebiedsbeschrijving is slechts één van de 180 gebieden en 700 locaties die in detail beschreven staan in het boek De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland verkrijgbaar in de webshop.
Goed artikel over dit mooie gebied.
Je schrijft bij het zicht op Cuijk over de lelijke babymelk fabriek, gelukkig verdwijnt die puist binnenkort uit het landschap 😇. (Het blijft natuurlijk dan afwachten of de foeilelijke flats daar dan niet gekopieerd worden…)
Babymelkfabriek is helaas nieuw, gaan we een levenlang plezier van hebben….
Wat een fijne tips, Bob. Dank je wel. Zal daar zekers eens gaan rondstruinen. Groet, Huub
Veel plezier daar, het is er prachtig! Helaas heeft alleen de heide het wel zwaar te verduren met de droogte.