Menu

Onderdeel van Pixfactory

Noordhollands Duinreservaat

Met bijna 6.000 hectare is het Noordhollands Duinreservaat een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het wordt gebruikt als infiltratiegebied en op verschillende plekken wordt het gefilterde water weer uit de bodem onttrokken. Door de grootte is er een zeer uitgebreide diversiteit aan kalkrijk duinlandschap en bijbehorende flora en fauna. Voor iedere fotograaf is er voldoende afwisseling.
Noordhollands Duinreservaat - paarden. Fotograaf: Olaf Oudendijk

Geschreven door: Jan Aardenburg, Jessica Geertsma & Olaf Oudendijk

In het Noordhollands Duinreservaat zijn veel vogelkijkhutten en -schermen, weidse duinlandschappen en herbergt het gebied vele insecten en planten voor de macrofotograaf. Ook worden Schotse hooglanders, exmoorpony’s en konikpaarden ingezet om het gebied te begrazen. Door het gebied lopen kilometers aan fiets-, wandel- en ruiterpaden. Wel is een toegangsbewijs noodzakelijk om dit gebied in te mogen en dien je niet van de paden af te gaan. In de maand augustus is het bramenseizoen, waardoor er meer gestruind kan worden en die vrijheid kun je als fotograaf dan goed gebruiken. Het gebied is lang en uitgestrekt en loopt van Wijk aan Zee tot aan Bergen.

Ideaal voor

Landschapsfotografie: De duinen, meertjes en infiltratiekanalen bieden voor landschapsfotografen eindeloos veel aanleidingen. Ook de door de wind gekromde bomen mogen niet overgeslagen worden.

Macrofotografie: In de duinen zijn veel bloeiende planten te vinden die tevens massa’s insecten aantrekken. Maar denk als macrofotograaf ook aan hagedissen, bessen of bijvoorbeeld abstracte zanddetails.

Vogelfotografie: De variatie van kale duinen via struweel naar bossen en de aanwezigheid van open water zorgt voor een uitbundig vogelleven. De vogelfotograaf komt hier dan ook prima aan zijn trekken, met onder andere tapuit, blauwborst en duinpieper. Tijdens de (najaars)vogeltrek kunnen de vogelaantallen flink oplopen.

Beste plekken

In ‘De mooiste fotolocaties van West-Nederland‘ hebben we maar liefst 28 locaties binnen het Noord-Hollands Duinreservaat beschreven. Er valt dus nog heel wat meer te ontdekken dan de locaties die we je hier niet willen onthouden.

Locatie 1: Poeltje
(52.644101, 4.648947)

In tegenstelling tot in de andere delen van het Noordhollands Duinreservaat zijn hier geen infiltratiekanalen, waardoor er minder water aanwezig is. Dit plasje biedt daarom een oase voor veel dieren. In het vroege voorjaar is dit de plek waar amfibieën, zoals de rugstreeppad, eitjes afzetten. Met een laag standpunt is het prima mogelijk om portretjes te maken van padden en kikkers die hun kopjes boven het wateroppervlak steken. De berkjes die aan het eind van de plas staan, kunnen gebruikt worden voor een abstracte spiegelfoto. Verder zijn er veel libellen en juffers te vinden. Bovenal is dit plasje voor de grazers een plek om even te drinken of op warme dagen een lekker bad te nemen.

Noordhollands Duinreservaat – kikkerspiegeling. Fotograaf: Olaf Oudendijk

Locatie 2: Grote grazers
(52.644245, 4.640036)

In dit gedeelte van het Noordhollands Duinreservaat worden diverse soorten grazers ingezet om het dichtgroeien van het duin met struiken en vergrassing te voorkomen. Zo trekken Schotse hooglanders door het gebied heen. Deze imposante beesten met geweldige hoorns zijn zeer fotogeniek. Grote kans dat je ze hier aantreft en dat een portretfoto zelfs mogelijk is. Ook worden er exmoorpony’s ingezet. In tegenstelling tot de wat makkere Schotse hooglanders zijn deze een stuk schuwer, maar ze laten zich op de vlakten geregeld zien. Een landschapsfoto waarin de paarden een rol spelen is dan meer voor de hand liggend. Te allen tijde: wees je ervan bewust dat je hier te gast bent in de habitat van de grazers. Benader ze met respect en houd voldoende afstand (25 meter).

Noordhollands Duinreservaat – paarden. Fotograaf: Olaf Oudendijk

Locatie 3: Blauwe zeedistel
(52.62842, 4.624559)

Vanaf de boulevard loop je via het zandpad over het duin. In de zomermaanden kom je hier de fotogenieke blauwe zeedistel tegen. De plant bloeit met blauwe of soms witte bloemen, die in bolletjes tussen de stevige stekelige bladeren omhoogsteken. Het zachte ochtend- of avondlicht doet de kleuren van het blad mooi uitkomen. Met een macrolens kun je de details in beeld brengen, maar denk ook eens aan een groothoeklens om de plant in zijn natuurlijke omgeving vast te leggen. Ook heeft de plant door zijn nectar een grote aantrekkingskracht op diverse insecten, zoals hommels, bijen en vlinders. De zaden in de herfst trekken weer vinken en mezen aan.

Noordhollands Duinreservaat – blauwe zeedistel. Fotograaf: Jessica Geertsma

Locatie 4: Wei van Brasser
(52.573084, 4.627821)

Een van de simpelste, maar mooiste duinplanten is het veelvoorkomende duinviooltje, dat in diverse kleurschakeringen in het voor- en najaar te vinden is op zuidhellingen. Je kunt hier creatief mee experimenteren door met scherptediepte te spelen. Of varieer met een los exemplaar of de viooltjes in een groepje. Denk ook eens aan de omgeving! Het duinviooltje is de waardplant voor de kleine en duinparelmoervlinder. Naast het duinviooltje kom je hier veelvuldig slangenkruid tegen. Met zijn borstelige beharing en prachtige blauwe kleurschakeringen is het een bijzonder onderwerp. Laat op de dag gaat ook de teunisbloem uitbundig bloeien, vooral mooi met de ondergaande zon op de achtergrond.

Noordhollands Duinreservaat – duinviooltje. Fotograaf: Jessica Geertsma

Locatie 5: Het Hoefijzermeer
(52.53857, 4.621253)

Het Hoefijzermeer dankt zijn naam aan de vorm die het meertje heeft. In het midden ervan bevindt zich een strook met bomen die gewild zijn bij de kolonie aalscholvers die zich hier heeft gevestigd. Aan de rand van het meer, naast het fietspad, staat een vogelkijkhut met de mooie naam Boetje van onze Kees. In de ruime hut heb je overzicht over het gehele meer en kun je prima de vogels observeren en ook fotograferen. Vooral in de herfst en de winter zijn hier tal van soorten te vinden, zoals de brilduiker, wilde zwaan, grote zaagbek, verschillende soorten eenden en regelmatig laat ook een waterral of roerdomp zich zien. Die laatste twee kun je vooral aantreffen als er ijs op het meertje ligt. Verder bieden de aalscholvers voldoende aanleiding om er beelden van te maken, bijvoorbeeld vliegend en zeker in de periode als er nesten worden gemaakt. Een teleobjectief is hier wel noodzakelijk en in het boetje is een rijstzak of een grondstatief voor ondersteuning wenselijk.

Noordhollands Duinreservaat – Boetje onze kees. Fotograaf: Olaf Oudendijk

Interessante soorten binnen het gebied

In een dergelijk gevarieerd gebied (nat, droog, zon, schaduw en zoet, zout) is de variatie aan flora en fauna enorm en ook te veel om op te noemen. Tot de verbeelding sprekende soorten zijn onder andere zandhagedis, duinparelmoervlinder, gewone ossentong, parnassia en duinviooltje.

Op de kaart

Eén reactie

  1. Het Noord-Hollands Duinreservaat loopt nog door noordelijk van Bergen aan zee en gaat dan over in de Schoorlse Duinen van SBB. Noordelijk van Bergen aan Zee is het juist weer kalkrijk. Heel veel mooie plekjes dus ga op ontdekkingstocht en struin lekker rond.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Het Noord-Hollands Duinreservaat loopt nog door noordelijk van Bergen aan zee en gaat dan over in de Schoorlse Duinen van SBB. Noordelijk van Bergen aan Zee is het juist weer kalkrijk. Heel veel mooie plekjes dus ga op ontdekkingstocht en struin lekker rond.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: