Menu

Onderdeel van Pixfactory

Onderste en Bovenste Bosch

Het Onderste en Bovenste Bosch ligt ten zuiden van Eperheide op de top van de westelijke dalwand van het Geuldal. Ten noorden van Eperheide loopt de bosgordel verder en heet dan Schweibergerbos.
Onderste Bosch
De lente, op-en-top Zuid- Limburg. Fotograaf: Bob Luijks

Ideaal voor

Het Onderste Bosch wordt beheerd door Staatsbosbeheer terwijl Natuurmonumenten het Bovenste Bosch beheert. De natuurbeschermer Eli Heimans omschreef het Bovenste Bosch ooit als: “Dat is het ware Ultima Thule van Nederland, het zuidelijkste hoekje en ik durf te zeggen het mooiste van ons land.” Hoewel het bos de charme mist van de echte kalkrijke bossen, valt er toch genoeg te fotograferen. Wat te denken van de hoogstgelegen heide van Nederland, een fraai beukenbos en fantastische vergezichten?

Beste plekken

Onderste Bosch
Heide op vuursteen. Fotograaf: Bob Luijks

Hoogste heide

Dit heideterreintje is niet alleen de hoogstgelegen heide van Nederland, het is ook de enige die niet op zand groeit. Nadat de kalkrijke bodem weg erodeerde, bleef een dikke laag vuursteen achter. De heide zelf bestaat uit tamelijk jonge heideplantjes en wordt liefdevol beheerd. Daardoor is er wel wat weinig variatie. Zoek daarom naar wat open plekjes waar je het vuursteen ziet liggen. Dit zorgt niet alleen voor een interessante voorgrond, maar laat meteen het bijzondere van de plek zien. Op de heide staat een drietal enorme dennen. Dit is de ‘verplichte’ blikvanger in de heidefoto’s die je hier maakt. Aan de rand van de heide vind je tussen de beukenblaadjes levendbarende hagedissen.

Onderste Bosch
Onderweg naar de heide. Fotograaf: Bob Luijks

Beuken

Aan de rand van de heide bevindt zich een alleraardigst stukje beukenbos. Er ligt weinig rommel op de bodem, waardoor je hier een echt hallenbos tot je beschikking hebt. Door de abrupte overgangen naar de heide en een kapvlakte valt het licht fraai naar binnen, niet alleen op zonnige dagen, maar juist ook op druilerige dagen. De fotografische uitdaging zit ‘m vooral in het vrijhouden van de meest markante stammen in je foto. Met een staande foto benadruk je de hoogte van de stammen, met een liggende juist het repeterende ervan.

Onderste Bosch
Magisch licht in het beukenbos. Fotograaf: Bob Luijks

Schrale top

De toppen hebben een compleet andere bossamenstelling. Hier zijn onder andere sparren, lariksen en zwarte dennen aangeplant, die inmiddels enorme proporties hebben bereikt. Vooral op nevelige dagen waan je je hier in een nevelwoud. Dergelijke plekken zijn ook zeer mosrijk. Zo komt hier gerimpeld platmos voor. Een klein gedeelte bestaat uit een jong berkenbos dat zeer fotogeniek is door de eindeloze witte stammetjes. Hoewel de schrale toppen dus ogenschijnlijk niet zo speciaal zijn, leveren ze genoeg fotografische mogelijkheden!

Onderste Bosch
Berken, berken en nog eens berken. Fotograaf: Bob Luijks

Op-en-top Zuid-Limburg

Het volgende fantastische uitzicht heb je aan de flank van het Onderste Bos. Hier kijk je uit op prachtige traditionele bebouwing – omringd door fruitbomen – van het gehucht Diependal. Neem een zo groot mogelijke telelens mee om helemaal in te kunnen zoomen op de vak-werkboerderijen. Zorg dat je erbij bent in de korte periode dat de fruitbomen medio april bloeien. Het tegenlicht van een net opgekomen zon geeft de frisse tinten een subtiele boost.

Iets verder richting het zuiden heb je zicht op Kasteel van Beusdael. Fotograaf: Bob Luijks

Interessante soorten binnen het gebied

Hazelmuis, eikelmuis, das, fluiter, raaf, middelste bonte specht, levendbarende hagedis, fraai hertshooi, boswederik, schaduwkruiskruid en nog tal van soorten die het fotograferen meer dan waard zijn.

Onderste en Bovenste Bosch
Ook de hazelworm is te vinden in het Onderste en Bovenste Bosch. Fotograaf: Bob Luijks

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: