HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Paleispark Het Loo

Paleispark Het Loo maakt onderdeel uit van Kroondomein Het Loo. Het is 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan en rondom Slot Het Oude Loo. Van oudsher diende dit park ter ontspanning voor de koninklijke bewoners van Het Loo en hun gasten. De invloed van het huis Oranje-Nassau is hier tastbaar aanwezig.

Paleispark Het Loo
Kroondomein Het Loo met zicht op de spreng Scheerbeek in de winter. Fotograaf: Els Branderhorst

Ideaal voor

Het is prachtig wandelen in het paleispark, waar natuur en fraaie cultuurhistorische elementen zich afwisselen. Er is een grote biodiversiteit en verrassend veel te fotograferen. Voor het park wordt entree gevraagd. Een dagkaart van 2 euro kan worden aangeschaft bij de automaten bij de twee ingangen. Fietsen is niet toegestaan en ook honden (uitgezonderd hulphonden) zijn verboden in het paleispark. De openingstijden zijn bij zomertijd van 8.00 tot 19.00 uur.

Kroondomein Het Loo – Beeldenvijver. Fotograaf: Els Branderhorst

Beste plekken

Locatie 1: Koningslaan

Direct als je vanaf de parkeerplaats aan het Koninklijk Park het Paleispark in loopt, kom je op de Koningslaan. Deze bijzondere laan loopt dwars door het paleispark en vormde vroeger de directe wegverbinding tussen Paleis Het Loo en Amersfoort. Het eerste deel van de Koningslaan bestaat uit eiken die in 1684 zijn geplant, dezelfde tijd dat Paleis Het Loo is gebouwd. Nu zijn ze uitgegroeid tot bijzonder hoge en dikke bomen. Langs het tweede deel staan in het begin hoge douglas- en fijnsparren. Dit gaat over in gevarieerde bospercelen en heideveldjes. Het geeft een koninklijk gevoel als je over deze laan wandelt.

Kroondomein Het Loo – Koningslaan. Fotograaf: Els Branderhorst

Locatie 2: Slot Het oude Loo

In het Paleispark ligt Slot Het Oude Loo, een vijftiende-eeuws jachtslot met een gracht eromheen. Het werd in 1684 gekocht door stadhouder Willem II. Paleis Het Loo werd later gebouwd. Het slot wordt nog steeds gebruikt door het huis Oranje- Nassau. Sinds 1971 huurt de kroondrager het als buitenverblijf van de staat. Het slot zelf is niet toegankelijk voor publiek.

Kroondomein Het Loo – Slot Het Oude Loo. Fotograaf: Els Branderhorst

Locatie 3: Rode beuk en anemomenbekerzwam

Verspreid over het parkbos staat een aantal vrijstaande oude rode beuken. In het voorjaar zijn het echte blikvangers. Terwijl het bos lentegroen kleurt, krijgen zij helderrood lenteblad. Mooi om te zien en leuk om te fotograferen.

Kroondomein Het Loo Anemonenbekerzwam. Fotograaf: Els Branderhorst

Locatie 4: Sprengen

Het Paleispark ligt in een droog gebied. Door het graven van sprengen was het mogelijk om water een prominente rol te laten vervullen, waardoor de aanleg van vijvers mogelijk werd. De oude sprengen zijn rond 1517 aangelegd. Samen met de natuurlijke Losebeek voorzagen ze de gracht van Slot Het Oude Loo van water. Bij de bouw van Paleis Het Loo in 1685 zijn er nieuwe sprengen aangelegd, de Concordia- en de Paraplusprengen. Deze sprengen voorzien de forellenvijver, beeldenvijver en hoge veldvijver van water.

Kroondomein Het Loo met een spreng in de lente.

Interessante soorten binnen het gebied

Om een beeld van de biodiversiteit van de paleistuin te geven hierbij een aantal soorten die daar voorkomen: Ree, rode eekhoorn, das, vos, rosse woelmuis, zanglijster, middelste bonte specht, mandarijneend, zwarte mees, ringslang, bruine kikker, groene kikker, gewone pad, zandhagedis, groentje, gewone meikever, bosmestkever, gestreept lieveheersbeestje, gebogen driehoeksvaren, bosanemoon, dubbelloof, dalkruid, lelietje-van-dalen, gewoon eekhoorntjesbrood, porseleinzwam, gele stekelzwam, parelamaniet, grote sponszwam.

Op de kaart

Deze gebiedsbeschrijving is één van de 145 gebieden en 600 locaties die in detail beschreven staan in het nieuwe boek De mooiste fotolocaties van Oost-Nederland. Dit boek is eind december verschenen. Voor het lijvige boek van bijna 400 pagina’s betaal je slechts € 44,90. Klik hier om het boek te bestellen.

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Bedankt voor je reactie en aanvulling Eric. Dit artikel is een korte samenvatting van de gebiedsbeschrijving in het boek, waar het wel uitgebreid beschreven staat dat de tuin rondom alleen in april en mei open is.
  Het is echter een klein stuk van het gehele paleispark. Natuurlijk biedt het paleispark meer en dat is ook de rest van het jaar te bezoeken.
  Ja mooi waren die tulpenbomen, vooral als ze in bloei stonden.

 2. Door Eric de Man op 24 december 2019 om 16:08

  Een kleine aanvulling op dit mooie artikel om teleurstelling te voorkomen: het gebied rondom Slot Het Oude Loo met daarin de Beeldenvijver is alleen voor publiek geopend in de maanden april en mei. Zelfs in die maanden kan het voorkomen dat er een tijdelijke afsluiting is als het Koninklijk Huis het Slot nodig heeft voor gasten of een festiviteit. De vorige keer dat dit gebeurde werd de openstelling als compensatie verlengd met de eerste week in juni. Tot mijn plezier trouwens: eindelijk was de oude echte tulpenboom (geen magnolia dus), helaas inmiddels ter ziele, volop in bloei te zien.

 3. Door Jan Scholten op 24 december 2019 om 14:34

  Meerdere malen geweest in alle seizoenen. En zeker de moeite waard om het gehele jaar te bezoeken. Daarbij opgemerkt dat alleen het Jachtslot en het park van Het Oude Loo , twee maanden per jaar toegankelijk zijn. Dit zijn meestal de maanden april en mei. In dit park vindt u onder andere de Beeldenvijver, een kegelbaan en een doolhof. In de maand mei bloeien de rododendrons, azalea’s en de Davidia involucrata (vaantjesboom).Zie : http://www.kroondomeinhetloo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *