HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Regte Heide

Ten zuiden van Tilburg ligt een bijzonder stukje heide: Regte Heide. De droge heide gaat naadloos over in het beekdal van de Leij, ook wel Riels Lag genoemd, een zeldzame overgang.

Regte heide
Grafheuvel op de Regte Heide. Fotograaf: Bob Luijks

Ideaal voor

Door de overgang van de droge heide naar het natte beekdal ontstaat op korte afstand veel variatie. Dat is niet alleen waardevol voor de natuur, maar biedt ook veel kansen voor de natuurfotograaf. De prachtig gereconstrueerde grafheuvels vormen het hoogtepunt van dit gebied.

regte heide
Zwartgele blaaskop. Fotograaf: Paul Cools

Beste plekken

Locatie 1 – Grafheuvel

Op de Regte Heide liggen vier grafheuvels direct naast elkaar. Deze stammen uit de bronstijd. De fotografische waarde ligt vooral in de palenkransen die de heuvels markeren, waardoor het meer is dan een ‘bultje op de heide’. Vanaf het pad (de grafheuvels niet betreden!) zie je de zon opkomen achter de noordelijkst gelegen grafheuvel. Zeker op wat mistige momenten zorgt dat voor veel sfeer. Misschien is het blauwe kwartiertje voor zonsopkomst nog wel mooier, omdat dit het mysterieuze karakter van deze monumenten versterkt.

Regte heide
Sfeervolle zonsopkomst boven de Regte heide. Fotograaf: Bob Luijks

Locatie 2 – Nog meer grafheuvels

Een paar meter verderop dan het vorige standpunt, kun je meerdere grafheuvels in één beeld vastleggen. De twee voorste heuvels zijn eveneens omringd door palenkransen, een derde is ‘kaal’ en daarmee fotografisch minder interessant. Zoom iets in om de grafheuvels voldoende zeggingskracht in je foto te geven.

Regte Heide
Veel ruimte voor de lucht benadrukt de weidsheid van de Regte Heide. Fotograaf: Bob Luijks

Locatie 3 – Insectenpad

Rijd vanuit de Turnhoutsebaan, afslag Nieuwkerksedijk-Zuid, meteen rechts de Fokmast in en dan weer rechts op de tweede dijk: hier is aan de linkerkant een parkeerplaats in het bos met infopaneel. Vanuit hier loop je in zuidelijke richting. Over een lengte van 1 kilometer, tot het pad naar rechts dat naar de Regte Heide leidt, kun je behoorlijke aantallen leuke insecten en vlinders aantreffen. Wat betreft vlinders heb je kans op bont dikkopje (mei/juni). Deze zit vaak op de braamstruwelen of andere nectarplanten. Er zitten ook veel verschillende roofvliegsoorten en bladjagers, alsmede de roodbruine heiderouwzwever en de zeldzamere vensterrouwzwever. Er kruipen ook de nodige wantsen en kevertjes rond.

regte heide
Paring van het bont dikkopje. Fotograaf: Paul Cools

Locatie 4 – Regte Heide

Ook op deze heide maak je in mei en juni veel kans op bont dikkopje en groentje, en met wat geluk vind je hangend op de struikheide een nachtpauwoog. Deze mooie forse nachtvlinder is hier vrij algemeen. Het gebied is sowieso erg goed voor nachtvlinders; met wat geluk tref je hier de leukste soorten aan in rups- of vlinderstadium. In juni vliegen hier de nodige heideblauwtjes rond. Het beste zijn ze te fotograferen in de ochtend en avond, ze rusten dan op de heide. Afhankelijk van het jaar kun je bij de vennetjes ook de nodige juffers en libellen aantreffen. Op de paden vind je ook aparte spinnen, zoals de mijnspin en heidesteatoda. De levendbarende hagedis schiet vaak de heide in als je hier rondwandelt. De bloeiende heide trekt uiteraard ook veel leuke insecten en de heivlinder aan.

regte heide
Parende heideblauwtjes op dopheide. Fotograaf: Paul Cools

Nabijgelegen gebieden

Naturentuin Goirle: De Naturentuin is een ecologische belevingstuin op landgoed Nieuwkerk van maar liefst 2000 vierkante meter met een grote soortenrijkdom aan bloeiende planten en de bijbehorende insecten. Een paradijs voor de macrofotograaf. Zie voor meer informatie www.naturentuingoirle.nl.

Interessante soorten binnen het gebied

Naast de al genoemde soorten maak je op de Regte Heide kans de volgende soorten te vinden:

Rosse vleermuis, laatvlieger, rode eekhoorn, bunzing, klapekster, keep, roodborsttapuit, kruisbek, grote zilverreiger, hazelworm, vinpootsalamander, heikikker, driehoornmestkever, bruin blauwtje, wespenspin, sikkelsprinkhaan, klokjesgentiaan, stekelbrem, liggende vleugeltjesbloem, jeneverbes en beenbreek.

Op de kaart


Deze gebiedsbeschrijving door Bob Luijks en Paul Cools is slechts één van de 180 gebieden en 700 locaties die in detail beschreven staan in het boek De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland verkrijgbaar in de webshop.

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Rob Janssen op 13 augustus 2019 om 20:29

  Dit is inderdaad een gebied waar je eindeloos microfoto’s kunt maken.
  Het beekdal van de Leij heet niet “ Riels Lag “ maar Riels Laag.
  Afgelopen zaterdag stonk ik hier nog oog in oog met een reebok toen in de prachtig bloeiende heide aan het fotograferen was.

 2. Door Rob van 't Zelfde op 11 augustus 2019 om 17:18

  Fotografeerde er in de jaren zeventig mijn eerste korhoenders. Prachtige ochtenden meegemaakt. Zelfs tot eind jaren 80 waren er korren aanwezig. Schitterend gebied.

 3. Door Miranda Rijnen op 11 augustus 2019 om 11:08

  Mooi stukje over het gebied in mijn woonplaats Goirle, waar ik meerdere keren per week kom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *