HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Silberberg

Zilver zul je er niet meer vinden, op de Silberberg. Pareltjes des te meer: de prachtigste bloemen bloeien op de kalkgraslanden van deze heuvel in het Teutoburgerwald. Voor orchideeën-liefhebbers een must. Deze schrale graslanden worden gekoesterd door de Duitse natuurbeschermers en zijn daardoor in omvang en schoonheid alleen maar toegenomen de laatste jaren. Het is een beschermd natuurgebied en valt onder de Europese habitatrichtlijn.

Silberberg
Bergnachtorchissen bloeien op de kalkgraslanden van de Silberberg (D). Fotograaf: Ron Poot

Het Teutoburgerwald is een bergrug van ongeveer 100 kilometer lang en 400 meter hoog op de grens van de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen. De Silberberg is er een klein onderdeel van en ligt vlak bij het plaatsje Nattrup-Hagen, niet ver ten zuiden van Osnabrück. Een uurtje rijden over de grens bij Oldenzaal en je bent er al. Het is aan de westflank van het Teutoburgerwald. De grond is rijk aan kalk en allerlei mineralen. Er komt nog zinkerts voor in de grond, wat je terug ziet in de flora: het uiterst kwetsbare plantje zinkboerenkers komt alleen daar voor en ook groeit er een aan zink gebonden variant van blaassilene.

Silberberg
De zeldzame zink-blaassilene wijst op metalen in de grond. Fotograaf: Ron Poot

Een groot deel van de Silberberg is bos en je kunt er in en omheen wandelen. Er is nog een oude groeve te vinden, die gesloten is. Het is de woonplaats van een oehoe. In het bos is de flora al interessant, met soorten als vogelnestje (een parasitaire orchidee) en boswederik. Aan de zuidflank vind je de kalkgraslanden. Een open parkachtig landschap met een prachtig uitzicht. Op de heuvels groeit hier en daar een jeneverbes en verder zie je vooral een rijke kruidenvegetatie. Hier kunnen de plantenliefhebbers hun hart ophalen met een keur aan zeldzame planten.

Silberberg
Een kalkgrasland vol orchideeën, je kunt ze vanaf het bankje fotograferen. Fotograaf: Ron Poot

Door goed beheer is het kalkgrasland de laatste jaren steeds meer uitgebreid en de flora alleen maar rijker geworden. En wat zo leuk is: je kunt er gewoon doorheen wandelen over de smalle paadjes. Links en rechts van je wemelen de orchideetjes en ze smeken je om asjeblieft op de foto te mogen. En wat moet je dan?


Silberberg weergeven op een grotere kaart

Ideaal voor

Het Teutoburgerwald is een heuvelgebied met mooie uitzichten. Ook vanaf de Silberberg zijn er fraaie uitkijkpunten.

Silberberg
Excursiegangers genieten van het uitzicht vanaf de Silberberg. Fotograaf: Ron Poot

De flora van de kalkgraslanden is wel het onbetwiste fotografisch hoogtepunt van de Silberberg. Vooral macrofotografen kunnen volop uit de voeten met de tientallen bijzondere en fraaie kalkminnende soorten, waaronder veel orchideeën.

Waar bloemen bloeien zijn ook insecten te vinden en te platen, zoals allerlei vlindersoorten.

Beste plekken

De kalkgraslanden bevinden zich op de zuidflank van de Silberberg. Dit zijn de meest interessante terreinen vanwege hun soortenrijke flora.

Op de top van de heuvel, aan de rand van de graslanden bevinden zich nog enkele oude mijngaten. Je herkent ze als kuilen in het landschap. Hier kun je nog aan zinkhoudende bodem gebonden planten vinden zoals zinkboerenkers, zinkveldmuur en zinkblaassilene. Het zijn endemische soorten, dat wil zeggen dat ze slechts voorkomen op een zeer beperkt geografisch gebied.

Vanaf het dorpje Natrup-Hagen ga je via de Natruper strasse oostwaarts, linksaf Gellenbecker Str., rechts en meteen weer linksaf Im Lorenkamp. De weg buigt naar links, parkeer de auto en wandel door tot je vanzelf op de kalkgraslanden komt. Daar staan ook informatieborden over het gebied.

Aan de noordoost kant ligt Gasthaus Jägerberg, dat is ook een goede uitvals- en uitrustbasis. Je kunt er parkeren en van daaruit zuidwaarts lopen naar de Silberberg via Zum Jägersberg, Im Lorenkamp, rechtsaf bospad in en daarna linksaf, omhoog naar de kalkgraslanden.

Aan de westkant bevindt zich een oude kalkgroeve. Deze is niet toegankelijk. Het is het leefgebied van de oehoe.

Je kunt rondom de Silberberg lopen. Ook in de bossen en bosranden kun je interessante planten en vogels treffen en genieten van een mooi uitzicht.

Interessante soorten binnen het gebied

Diverse orchideeën, zoals bergnachtorchis, vliegenorchis, keverorchis, wit bosvogeltje, bruinrode wespenorchis, vogelnestje.
Kalkflora met kleine pimpernel, geelhartje, bevertjes, eenbloemig parelgras
Zinkflora met zinkboerenkers, zinkveldmuur en zink-blaassilene.

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *