HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Sophiapolder

De Sophiapolder in Oostburg (Zeeuws-Vlaanderen) is een vrij nieuw natuurgebied, sinds 2006 aangelegd als natuurcompensatie. Het is nu een langgerekt gebied en een echt krekenlandschap met geulen, eilanden en natte graslanden.

Sophiapolder
Het landschap van de Sophiapolder. Fotograaf: Linda van der Veeken

Ideaal voor

Er is een vogelkijkhut, die helaas behoorlijk ver van het water staat, maar op de Isabelladijk staat een uitkijkplatform waar je rustig kunt zitten om zo het gebied te overzien. Daar staat tevens een informatiebord. De vogels op de eilanden zijn niet echt dichtbij, maar vaak passeren ze wel langs de oevers vlakbij. De auto als schuilhut biedt hier uitkomst.

Sophiapolder
Oeverzwaluwenwand met voor de vogels ongewenste bezoekers. Fotograaf: Laura van der Veeken

Er is tevens een oeverzwaluwenwand aangelegd. Sinds 2018 is er een vossenwerend raster geplaatst rondom het oostelijk deel om de weidevogels te beschermen. Ondanks dat het gebied niet vrij toegankelijk is, biedt het genoeg mogelijkheden om te fotograferen.

Beste plekken

Sopiapolder
Kleine karekiet laat zich even zien. Fotograaf: Linda van der Veeken

Sophiadwarsweg

Een mooie plek om vooral in het voorjaar en de zomer rietvogels te fotograferen. Een rustig gravelpad met aan beide kanten water biedt toegang. Ga ook eens op een van de vissteigers zitten; de ijsvogel kan dan zomaar voorbijvliegen.

De beste tijd is wel de ochtend, om niet te veel tegenlicht te hebben, tenzij je gaat voor een mooie zonsondergang. Hier heb je weer een mooi zicht op de vogeleilanden, waar ook in de wintermaanden van alles valt te beleven. Zo zoeken soms tot honderden kleine zwanen er een slaapplaats.

Sophiaweg-Maagdenbergweg

In het voorjaar en de zomer staan de weilanden vol met bloemen zoals echte koekoeksbloem, boterbloem en madeliefjes. Daartussen foerageren vele steltlopers zoals grutto, kievit en tureluur.

sophiapolder
Bloemenweelde met onder andere echte koekoeksbloem. Fotograaf: Linda van der Veeken

In de berm zitten vaak roodborsttapuiten en graspiepers op een paaltje. De vogels komen best dichtbij zodat er goede fotografische mogelijkheden zijn. De bloemen zijn daarbij natuurlijk het ultieme cadeautje.

Interessante soorten binnen het gebied

Kleine zwaan, grutto, roodborsttapuit, oeverzwaluw, zwartkopmeeuw, tureluur, echte koekoeksbloem, akkerboterbloem, madeliefje.

Sophiapolder
Vliegende zwartkopmeeuw in broedkleed. Fotograaf: Marcel Klootwijk

Op de kaart


Deze gebiedsbeschrijving is slechts één van de 180 gebieden en 700 locaties die in detail beschreven staan in het boek De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland verkrijgbaar in de webshop.

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Rozet Kindt op 20 juni 2019 om 16:37

    Interessant. Duidelijke info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *