Menu

Onderdeel van Pixfactory

Stinkgat en Van Haaftenpolder

De Van Haaftenpolder is in 1994 omgezet van akkerland naar weidegebied. In dit gebied ligt een oud kreekrestant, het Stinkgat. Een kijkscherm biedt in het voor- en najaar een goed zicht op doortrekkende steltlopers.
stinkgat
Schor van Sint Annaland; Canon EOS 6D met 24-70mm @ 24mm 1/20s bij f/13 ISO100. Fotograaf: Marcel Klootwijk

In het omliggende weidegebied broeden grote aantallen veldleeuweriken en kustbroedvogels zoals de kluut. Ook zijn hier al behoorlijk veel zeldzame steltlopers gezien zoals poelruiter, breedbekstrandloper en steppevorkstaartplevier.

Ideaal voor

In de eerste plaats een gebied voor vogelfotografie, maar landschappelijk ook zeker de moeite waard. De natte graslanden herbergen bijzondere planten.

Stinkgat
Moeraswespenorchis in volle bloei. Fotograaf: Marcel Klootwijk

Beste plekken

Oud-Vossemeer

Vanaf de parkeerplaats loop je langs de bomendijk richting het kijkscherm. Hier heb je mooi uitzicht over de meidoornbosjes, waar vaak roodborsttapuiten zitten. In de rietput bij de parkeerplaats zitten rietzanger en cetti’s zanger. Halverwege de dijk ligt aan de rechterkant het kijkscherm. Hier zijn met hoogwater in het voor- en najaar veel steltlopers te zien zoals ruiters, strandlopers en kluten. De steltlopers zitten soms direct onder het scherm, dus benader het scherm rustig en stil. Als je iets verder doorloopt naar het westen heb je een mooi uitzicht over het broedeiland met kokmeeuw, visdief en kluut. Meestal is er wel een paartje zwartkopmeeuwen aanwezig.

Stinkgat
Zonsopgang boven de Van Haaftenpolder, genomen vanaf de parkeerplaats. Tijdens een mistige ochtend kan het hier prachtig zijn; Canon 6D op 70mm; 1/50s bij f/11; ISO 100. Fotograaf: Marcel Klootwijk

Schor van Sint-Annaland

Steek aan het eind van het pad de dijk over, daar ligt de schor. Dit gebied is niet vrij toegankelijk maar wel mooi om overheen te kijken en een landschapsfoto van te maken. Het is een typisch getijden-schorrengebied en er broeden veel graspiepers, rietgorzen en gele kwikstaarten. In de winter en het najaar jagen hier kiekendieven en heb je kans op een velduil.

Interessante soorten binnen het gebied

Haas, ree, kluut, kemphaan, zwarte ruiter, bergeend, roodborsttapuit, bijenorchis, zomerbitterling, gewone rietorchis en moeraswespenorchis.

Stinkgat
Vliegend vrouwtje bergeend. Een van de typische broedvogels van dit gebied. Canon 80D op 400mm; 1/1600s bij f/6.3; ISO 160. Fotograaf: Marcel Klootwijk

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: