HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Stinkgat en Van Haaftenpolder

De Van Haaftenpolder is in 1994 omgezet van akkerland naar weidegebied. In dit gebied ligt een oud kreekrestant, het Stinkgat. Een kijkscherm biedt in het voor- en najaar een goed zicht op doortrekkende steltlopers.

stinkgat
Schor van Sint Annaland; Canon EOS 6D met 24-70mm @ 24mm 1/20s bij f/13 ISO100. Fotograaf: Marcel Klootwijk

In het omliggende weidegebied broeden grote aantallen veldleeuweriken en kustbroedvogels zoals de kluut. Ook zijn hier al behoorlijk veel zeldzame steltlopers gezien zoals poelruiter, breedbekstrandloper en steppevorkstaartplevier.

Ideaal voor

In de eerste plaats een gebied voor vogelfotografie, maar landschappelijk ook zeker de moeite waard. De natte graslanden herbergen bijzondere planten.

Stinkgat
Moeraswespenorchis in volle bloei. Fotograaf: Marcel Klootwijk

Beste plekken

Oud-Vossemeer

Vanaf de parkeerplaats loop je langs de bomendijk richting het kijkscherm. Hier heb je mooi uitzicht over de meidoornbosjes, waar vaak roodborsttapuiten zitten. In de rietput bij de parkeerplaats zitten rietzanger en cetti’s zanger. Halverwege de dijk ligt aan de rechterkant het kijkscherm. Hier zijn met hoogwater in het voor- en najaar veel steltlopers te zien zoals ruiters, strandlopers en kluten. De steltlopers zitten soms direct onder het scherm, dus benader het scherm rustig en stil. Als je iets verder doorloopt naar het westen heb je een mooi uitzicht over het broedeiland met kokmeeuw, visdief en kluut. Meestal is er wel een paartje zwartkopmeeuwen aanwezig.

Stinkgat
Zonsopgang boven de Van Haaftenpolder, genomen vanaf de parkeerplaats. Tijdens een mistige ochtend kan het hier prachtig zijn; Canon 6D op 70mm; 1/50s bij f/11; ISO 100. Fotograaf: Marcel Klootwijk

Schor van Sint-Annaland

Steek aan het eind van het pad de dijk over, daar ligt de schor. Dit gebied is niet vrij toegankelijk maar wel mooi om overheen te kijken en een landschapsfoto van te maken. Het is een typisch getijden-schorrengebied en er broeden veel graspiepers, rietgorzen en gele kwikstaarten. In de winter en het najaar jagen hier kiekendieven en heb je kans op een velduil.

Interessante soorten binnen het gebied

Haas, ree, kluut, kemphaan, zwarte ruiter, bergeend, roodborsttapuit, bijenorchis, zomerbitterling, gewone rietorchis en moeraswespenorchis.

Stinkgat
Vliegend vrouwtje bergeend. Een van de typische broedvogels van dit gebied. Canon 80D op 400mm; 1/1600s bij f/6.3; ISO 160. Fotograaf: Marcel Klootwijk

Op de kaart


De MOOISTE FOTOLOCATIES van Zuid-Nederland
Zeeland – Noord-Brabant – Limburg

Hoeveel gebieden ken je zo goed dat je precies weet wanneer je waar moet zijn om de perfecte foto’s te maken? Dat lukt gewoon niet voor tientallen gebieden, laat staan voor alle natuurgebieden van Nederland. Stel dat er een gids zou zijn waar alle fotogenieke natuurgebieden, inclusief exacte locaties in staan. En dat daar ook nog bij staat geschreven wat je er wanneer kunt fotograferen. De beste plekken voor landschapsfotografie, de locaties voor de mooiste insecten en de plekken waar je gegarandeerd die ene vogel of dat ene dier voor de lens krijgt. Geen wijsheid uit een boekje, maar gebaseerd op de ervaring van collega-fotografen die deze gebieden op hun duimpje kennen. Dat is DE MOOISTE FOTO- LOCATIES VAN ZUID-NEDERLAND!

  • Meer dan 175 gebieden en 700 locaties in detail beschreven
  • Betreft de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg
  • Geschreven en samengesteld door 50 lokale natuurfotografen
  • 700 concrete GPS locaties
  • Voor landschaps-, macro-, vogel-, wildlife- en creatieve fotografie
  • Honderden gedetailleerde kaartjes met exacte locaties
  • Vele honderden inspirerende foto’s
  • Met vermelding van de beste moment van de dag, maanden van het jaar en ideale weersomstandigheden, inclusief parkeerplaatsen, bezoekerscentra en koppeling met waarneming.nl
  • Ontelbare praktische fotografietips

Dit boek van 368 pagina’s verschijnt vandaag en kun je alleen nog dit weekend tegen de gereduceerde voorintekenprijs van €39,90 bestellen in onze webshop.

 

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon

0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *