HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Teverener Heide

Op de grens met Duitsland, ingeklemd tussen een vliegbasis van de NATO en de Brunssummerheide, ligt de Teverener Heide, die zijn naam dankt aan het nabijgelegen dorpje Teveren.

Teverener Heide
Veenpluis op de oevers van een ven. Fotograaf: David Peskens

Typerend voor het gebied zijn de vele biotopen die er te vinden zijn. Jarenlang is er bosbouw gepleegd, grind gewonnen en was er weidegebied voor schapen ingericht. Die menselijke invloed is nog steeds te zien, maar langzaam neemt de natuur weer de overhand. Het gebied wordt omringd door naaldbossen en loofbossen. Centraal liggen open stukken met heide en droog zandgrasland. Bijzonder zijn ook de hoogvenen, die wel op natuurlijke wijze zijn ontstaan. Het bekendst zijn waarschijnlijk de vele kleimeren, ontstaan bij de winning van het grind. Deze zijn niet alleen erg fotogeniek, maar zijn ook een ideale leefomgeving voor verschillende libellensoorten en vogels als de kleine karekiet en dodaars. Let wel op, de oevers zijn erg kwetsbaar en mogen niet zomaar betreden worden.

 

Ideaal voor

De meertjes bieden veel mogelijkheden voor landschapsfotografie, evenals de open gebieden waar heide groeit. De oevers van de meertjes en de natte gedeeltes bieden interessante mogelijkheden voor macrofotografie. Denk aan verschillende soorten libellen, juffers, mossen, spinnen en planten.

Beste plekken

De vele vennen, waarvan de Christopherussee misschien wel de mooiste is.

Het zuidelijke deel van het gebied, waar op veel plekken heide groeit.

Interessante soorten binnen het gebied

– Viervlek
– Kleine karekiet
– Zilverreiger
– Ruig haarmos
– Veenpluis

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon