HOME < PRAKTIJK < MAKING OF
Making of

Geboorte van een rolwolk

Een indrukwekkende rolwolk nadert het strand van Callantsoog. Zo’n foto maken kan met wat ‘geluk’. Toevallig op de goede plek zijn, op de juiste tijd. Maar dit soort momenten zijn ook absoluut af te dwingen als fotograaf. Alles hangt samen met heel vaak gaan en het weer in de gaten houden. Ik leg graag uit hoe mijn vader en ik dit beeld hebben gemaakt.

Rolwolk
Een indrukwekkende rolwolk nadert het strand van Callantsoog. Fotograaf: Jan Smit

Dichtbij

Voor het maken van het ‘perfecte beeld’ onder de ideale omstandigheden is het een groot voordeel om dicht bij de ideale locatie te wonen. Samen met mijn vader Jan ben ik al langere tijd projectmatig bezig het dynamische strand te fotograferen. Hierdoor zijn wij heel vaak op het strand te vinden. Gelukkig sta ik vanuit mijn huis in minder dan 10 minuten op het strand. Het liefst kom ik er dan ook elke dag. Niet alleen om te fotograferen, maar ook om de hond uit te laten of gewoon even lekker eindeloos over zee te turen. Hierdoor ontgaat mij niets op het strand.

rolwolk
Een rustende meeuw heeft het hazenpad gekozen. Fotograaf: Mart Smit

Weerbericht

Bij een goede landschapsfoto moeten alle elementen juist zijn. Op het eerste gezicht is het strand een vrij leeg landschap. Om een leeg landschap toch tweedimensionaal aantrekkelijk te maken gaan we altijd op zoek naar iets extra’s als bijvoorbeeld wat schelpen, structuren of een aantrekkelijke lucht. Het liefst een lekker dreigende lucht die mooi contrasteert met het lichte zand. Het strand is enorm dynamisch en komt volledig tot zijn recht met ruige omstandigheden. Met alle mogelijke middelen houden wij het weerbeeld in de gaten. Via televisie, internet, apps maar ook gewoon door regelmatig naar buiten te kijken. Op de dag van deze foto was er een flinke weeromslag voorspeld, aan het einde van een warme zomerdag. Nauwlettend volgde ik de weerupdates via weerfora achter de computer. Rond het middaguur fietste ik naar het dichtstbijzijnde strand in Callantsoog. Jan, die iets verder woont, is direct uit zijn werk naar hetzelfde strand gekomen.

Kinderen genieten nog op het strand terwijl de wolken zich samenpakken. Fotograaf: Mart Smit

Het hangt in de lucht

Het drukkende gevoel verraad al dat er wat komen gaat, maar op het strand is het nog druk met recreanten en badgasten. Terwijl ik nog wat windsurfers aan het fotograferen ben, pakken flinke wolken zich boven de badgasten samen. Als grote golven, kolken de wolken over mij heen. Ook Jan arriveert en samen lopen we naar de meest gunstige locatie; onder de strandtent. Hier kunnen we droog staan zodra het begint te regenen en bij onweer kunnen we snel naar binnen. Aan de horizon verschijnt een inktzwarte band van wolkenmassa. Het strand wordt langzamerhand leger en leger. Zo lang mogelijk staan we nog aan de waterkant, maar al snelvallen de eerste waterdruppels op onze grijsverloopfilters. We gebruiken dit filter om de rolwolk iets te accentueren, maar gebruiken niet meer dan 1 stop om het contrast niet te laten overheersen. Voorbereid met een verzameling aan droge microvezeldoeken, blijven we poetsen om de filters constant droog te maken.

rolwolk
Aan de horizon verschijnt een inktzwarte wolkenmassa. Fotograaf: Jan Smit

Uit het niets komt er een koele wind opzetten aangevuld met een stroboscoop aan bliksemflitsen. Wij maakten deze foto met een langere sluitertijd die gemakkelijk te creëren is vanwege de donkere lucht. Het zeeschuim, wat met de golven meebeweegt, trekt mooie witte lijnen richting de dreigende rolwolk. Na deze foto zijn we zo snel mogelijk de strandtent binnen gegaan om de restanten van het ruige weer achter het raam te kunnen bewonderen onder het genot van een koud biertje, proost!

Rolwolk
Een indrukwekkende rolwolk nadert het strand van Callantsoog. Fotograaf: Jan Smit

Praktijkgids filters in natuur- en landschapsfotografie

Wil je echt álles over filters weten, schaf dan hier de Praktijkgids filters aan. Het complete boek met diepgaande informatie over de toepassing van alle soorten filters, inclusief digitale filters.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *