Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gebruik een GPS-app als handig hulpmiddel bij de oriëntatiefase

Een essentieel onderdeel van natuurfotografie is het vinden van geschikte onderwerpen. Wandelen in een gebied en fotograferen wat je toevallig tegenkomt is een mogelijkheid. Toch kun je dankzij een uitgebreide oriëntatie interessantere onderwerpen vinden en ze onder betere omstandigheden fotograferen. Een GPS-app is daarbij een handig hulpmiddel.
Wisent
De exacte locatie van één van de wisenten (Bison bonasus) in het Kraansvlak is live te volgen via de website. Fotograaf: Ronald Zimmerman

De oriëntatiefase

Deze fase is zeer kostbaar. Hij kost veel tijd en energie, maar kan een enorm verschil maken voor het eindresultaat. Aan elke doordachte foto gaat een grondige oriëntatie vooraf. Tijdens de oriëntatie doe je bijvoorbeeld inspiratie op en kom je tot een onderwerp. Daarna leidt het onderwerp je tot een locatie en een tijd. In dit artikel richt ik me op de locatie.

Lepelaar
Locaties waar je de lepelaar (Platalea leucorodia) goed kunt fotograferen zijn waardevol. Fotograaf: Albert van de Maat

Een GPS-app

Een GPS-app is een handig hulpmiddel dat je helpt bij het ordenen en terugvinden van exacte locaties. Deze app installeer je op de mobiele telefoon zodat je deze altijd bij je hebt. Je kan namelijk altijd iets tegenkomen waarvan je de exacte locatie wil onthouden.

Voor iOS en Android telefoons en tablets zijn vele GPS-apps beschikbaar. Ik heb zelf beide besturingssystemen gebruikt en voor beide heb ik een favoriet. Voor iOS is dat Gaia GPS en voor Android is dat BackCountry Navigator. Voor beide apps betaal je een klein bedrag, maar in vergelijking met een speciaal GPS-apparaat is het een koopje.
Bijkomend voordeel is dat deze GPS-apps ook zeer goede fiets- en wandelkaarten hebben. Vaak zijn zelfs hele smalle wandelpaden zichtbaar. De kaarten zijn offline te gebruiken en hebben een navigatiefunctie. Als het nodig is dat je de kaarten toch online moet gebruiken dan kost dat relatief weinig data.

GPS apps logo
De aanbevolen GPS-apps zijn Gaia GPS voor iOS (links) en BackCountry Navigator voor Android (rechts). Fotograaf: Ronald Zimmerman

Bruikbare functies voor natuurfotografie

Als natuurfotograaf gebruik je de GPS-app om locaties op te slaan en weer terug te vinden. Je kan dit bijvoorbeeld op de locatie zelf doen. Je voegt ze toe als waypoints die je in mappen kunt ordenen. Deze mappen kun je per natuurgebied, stad of land aanmaken om het overzicht te bewaren. De waypoints worden na het opslaan zichtbaar op de kaart. Het is dan ook mogelijk om naar deze waypoints te navigeren. Na verloop van tijd heb je een zeer waardevol document met locaties voor diersoorten of landschapsfoto’s.

Ik raad je aan regelmatig een back-up te maken van de mappen met waypoints. Dat doe je door eerst de map te exporteren. Daarna kun je het bestand op een ander apparaat of online opslaan. Het is zonde om al je verzamelde locaties kwijt te raken.

Zwijn
Het wild zwijn (Sus scrofa) kom je niet overal tegen. Plaatsen waar je ze tegenkomt wil je onthouden om op een gunstig moment terug te keren voor een foto. Fotograaf: Albert van de Maat & Nils Poldervaart

Op locatie oriënteren en invoeren

Tijdens de oriëntatiefase ben je op zoek naar onderwerpen om te fotograferen en hun locaties. Zo kun je elk moment wanneer je iets interessants tegenkomt de locatie opslaan als waypoint. Locaties toevoegen kun je ook wanneer je zonder camera op pad bent. Tijdens wandelingen sla ik regelmatig locaties op die ik later met mijn camera weer bezoek.

Thuis oriënteren en invoeren

Je kunt op locatie invoeren wat je tegenkomt, maar je kunt je ook thuis oriënteren. Bij deze methode ontdek je locaties via internetbronnen, veldgidsen en terreinkaarten. Vervolgens voer je de gevonden locaties in als waypoints en bezoek je deze locaties.

Internetbronnen

Op Facebook en Instagram zie je een constante stroom van natuurfoto’s. Daar zitten veel interessante onderwerpen tussen. Soms staat er een locatie bij en soms alleen de diersoort, maar beide kunnen je goed op weg helpen.
Je zoektocht zet je daarna voort met een zoekmachine als Google. Hier vind je verspreidingsgebieden, natuurparken of fotoworkshops. Ook kun je via Waarneming.nl naar locaties zoeken waar diersoorten zijn waargenomen. De locaties van beschermde diersoorten zijn hier wel afgeschermd.
Een andere natuurfotograaf een berichtje sturen is ook erg effectief, maar niet iedereen geeft zijn locaties prijs aan de vreemde. Goed netwerken loont daarom. Persoonlijk geeft het mij veel voldoening als ik zelf een “eigen locatie” ontdek. Hier vind ik rust en kan ik origineel zijn.

Gewone pad
De gewone pad (Bufo bufo) is algemeen in Nederland, maar je komt ze niet overal tegen. De plaatsen waar je ze tegenkomt onthouden is daarom nuttig. Je kan hier later terugkeren wanneer je een gewone pad wil fotograferen. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Veldgidsen

Belangrijke hulpbronnen voor het vinden van locaties van dieren zijn veldgidsen. Deze gidsen zijn meestal gericht op afzonderlijke diergroepen zoals vogels, amfibieën en reptielen, vleermuizen en dagvlinders. In veldgidsen vind je verspreidingskaarten, hoe hun leefgebied eruitziet en hoe je ze vindt. De verspreidingskaarten zijn in uurhokken of kilometerhokken aangegeven. Een uurhok is met 5x5km nog een behoorlijk zoekgebied. Als je bijvoorbeeld zoekt naar zandhagedissen dan lees je dat ze op warme en droge plekken in duingebieden en hogere zandgronden voorkomen. Wanneer je deze informatie combineert met een uurhok dan zoek je gerichter.
Daarnaast vind je in veldgidsen in welke maanden je het beste zoekt.

Zandhagedis
Zandhagedissen (Lacerta agilis) kun je alleen op specifieke plaatsen tegenkomen. Een veldgids kan je helpen om deze kleurrijke hagedissen te vinden. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Terreinkaarten

Deze kaarten helpen je binnen een uurhok tot exacte locaties te komen. Komt een diersoort bijvoorbeeld voor op droge heide plekken dan zie je met behulp van terreinkaarten waar deze in een bepaald gebied zit. Terreinkaarten staan vaak op de website van een natuurpark of zijn te vinden met een Google zoekopdracht. Terreinkaarten vind je in GPS-apps en de satellietweergave in Google Maps is ook bruikbaar.

Voeg waypoints toe en ga op pad

Wanneer je met behulp van internetbronnen, veldgidsen en terreinkaarten potentiële locaties hebt gevonden, dan zet je deze in de GPS-app. Bij een bezoek aan het gebied ga je rond deze waypoints op zoek. Houd wel rekening met de regels die in de gebieden gelden. Je mag niet overal de paden verlaten. In deze gebieden zal je alleen de waypoints met paden kunnen bezoeken.

Meerkoet
De meerkoet (Fulica atra) kom je bijna overal tegen. Toch kan het handig zijn om van hele algemene diersoorten locaties op te slaan waar je ze heel mooi kan fotograferen. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Pas op met het delen van coördinaten

Deel jouw locaties alleen met mensen die jij persoonlijk kent en vertrouwt. Spreek ook af dat zij die locatie niet verder delen. Zet vooral geen locaties online. Stropers speuren ook op internet naar locaties. Daarnaast wil je niet dat jouw speciale locatie wordt platgetrapt door grote groepen mensen. Zeker bij kwetsbare dieren, planten of paddenstoelen kan dit erg nadelig zijn. Orchideeën hebben bijvoorbeeld een losse bodem met veel lucht nodig. Door vele voetstappen kan de bodem platgedrukt worden en de lucht in de bodem verdwijnen. Hier zullen dan geen orchideeën meer groeien.
Om dezelfde reden deel je ook beter geen locaties van reptielen . Zij zijn erg stressgevoelig en worden makkelijk verstoord. Daarnaast kunnen ze gevangen worden en in de illegale dierenhandel terechtkomen.

Ik hoop dat het gebruik van een GPS-app voor jou ook een waardevol hulpmiddel wordt. Dat kan zijn als onderdeel van de oriëntatiefase, maar ook als je gewoon al jouw locaties wil ordenen en terugvinden.

Bosuil
Een bosuil (Strix aluco) is na zonsondergang eenvoudiger te lokaliseren. Heb je eenmaal een locatie gevonden dan kun je deze opslaan en overdag voorzichtig naar deze locatie terugkeren. Fotograaf: Albert van de Maat

Mogelijke interessante fotolocaties om verder te onderzoeken

Wil je een beetje op weg geholpen worden naar interessante fotolocaties, lees dan ook eens de volgende artikelen. Met behulp van bovenstaande informatie kun je deze locaties verder uitdiepen.

9 reacties

  1. Ronald, 2 dingen. 1. Onder het kopje Een GPS-app schrijf je: Deze app instellen op je mobiele telefoon, zodat je enz. Beter Nederlands is: … op je mobiele telefoon omdat je deze altijd enz.
    2. Je hebt het over Waypoints. Schrijf toch fatsoenlijk Nederlands en gebruik hiervoor het woord Routepunten.

    1. Ook een mogelijkheid. Voor het invoeren en onthouden van locaties werkt dat prima. Een GPS app heeft als extra dat je verschillende gedetailleerde kaarten kunt gebruiken, kan navigeren (met lager batterij en dataverbruik), werelddekking en de mogelijkheid om offline te werken. Ook houd ik veel locaties liever voor mezelf i.p.v. openbaar op waarneming.nl (tenzij je al je waarnemingen onder embargo kan invoeren). Als het aandachtssoorten (bijv. rugstreeppadden) zijn dan voer ik ze in het NDFF invoerportaal in zodat natuurorganisaties de waarneming kunnen zien en het opgenomen kan worden in beheerplannen etc.

      1. Bedankt voor het interessante artikel Ronald. Ik zag dat je voor backcountry navigator een jaarlijks abonnement moet afnemen. Gaia GPS is ook voor Android beschikbaar in de Google playstore en is gratis voor zover ik nu kan beoordelen.
        Vriendelijke groet
        René

        1. Datzelfde geldt ook voor Gaia. Dat is €19,99 voor een jaar. Ik wist niet zeker of die ook voor Android beschikbaar was. Ik heb alweer een paar jaar een iPhone. Toen ik nog met Android werkte had Ik Backcountry. Destijds kon ik me heel goed redden met de Open Source maps die beschikbaar waren. Dat is wellicht veranderd. Ik zal ook even kijken.

        2. Ik heb het bekeken. Backcountry Navigator is €15,99 en daarna kun je kiezen voor een abonnement en gratis open source maps.
          Gaia GPS voor zowel iOS als Android is gratis, maar moet je een abonnement nemen van €19,99 per jaar.
          Op iOS is Gaia sowieso de beste optie. Voor Android zijn Gaia en Backcountry Navigator beide erg goed. Ik denk dat Backcountry wel een betere Android ondersteuning heeft en meer opties (zoals met wearables).

  2. Leuk verhaal Ronald. Twee opmerkingen. De app vermeldt nadrukkelijk dat hij heel geschikt is voor de jacht en de kosten zijn bij een (eigenlijk onmisbaar) basis abonnement 20 euro per jaar. Verder lijkt het me een uitstekende app. TopoGPS kan ook, daar kun je gericht kaarten bij kopen. Zeker als je niet veel reist een goedkopere oplossing.

    1. Bedankt Rob! Belangrijke aanvullingen! De jacht is volgens mij met name gericht op de Amerikaanse markt. Daar wordt toch anders tegen de jacht aangekeken. Ik ben liever een “foto jager”. TopoGPS is ook een goed alternatief. MotionX GPS was ook altijd goed (en goedkoop) op mijn iPhone 4s. Op mijn iPhone 8 Plus is die helaas te laat ge-update voor grote schermen en veel minder goed dan Gaia.
      Het is altijd goed om goedkopere alternatieven te proberen als je €20 per jaar te duur vindt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

9 reacties

  1. Ronald, 2 dingen. 1. Onder het kopje Een GPS-app schrijf je: Deze app instellen op je mobiele telefoon, zodat je enz. Beter Nederlands is: … op je mobiele telefoon omdat je deze altijd enz.
    2. Je hebt het over Waypoints. Schrijf toch fatsoenlijk Nederlands en gebruik hiervoor het woord Routepunten.

    1. Ook een mogelijkheid. Voor het invoeren en onthouden van locaties werkt dat prima. Een GPS app heeft als extra dat je verschillende gedetailleerde kaarten kunt gebruiken, kan navigeren (met lager batterij en dataverbruik), werelddekking en de mogelijkheid om offline te werken. Ook houd ik veel locaties liever voor mezelf i.p.v. openbaar op waarneming.nl (tenzij je al je waarnemingen onder embargo kan invoeren). Als het aandachtssoorten (bijv. rugstreeppadden) zijn dan voer ik ze in het NDFF invoerportaal in zodat natuurorganisaties de waarneming kunnen zien en het opgenomen kan worden in beheerplannen etc.

      1. Bedankt voor het interessante artikel Ronald. Ik zag dat je voor backcountry navigator een jaarlijks abonnement moet afnemen. Gaia GPS is ook voor Android beschikbaar in de Google playstore en is gratis voor zover ik nu kan beoordelen.
        Vriendelijke groet
        René

        1. Datzelfde geldt ook voor Gaia. Dat is €19,99 voor een jaar. Ik wist niet zeker of die ook voor Android beschikbaar was. Ik heb alweer een paar jaar een iPhone. Toen ik nog met Android werkte had Ik Backcountry. Destijds kon ik me heel goed redden met de Open Source maps die beschikbaar waren. Dat is wellicht veranderd. Ik zal ook even kijken.

        2. Ik heb het bekeken. Backcountry Navigator is €15,99 en daarna kun je kiezen voor een abonnement en gratis open source maps.
          Gaia GPS voor zowel iOS als Android is gratis, maar moet je een abonnement nemen van €19,99 per jaar.
          Op iOS is Gaia sowieso de beste optie. Voor Android zijn Gaia en Backcountry Navigator beide erg goed. Ik denk dat Backcountry wel een betere Android ondersteuning heeft en meer opties (zoals met wearables).

  2. Leuk verhaal Ronald. Twee opmerkingen. De app vermeldt nadrukkelijk dat hij heel geschikt is voor de jacht en de kosten zijn bij een (eigenlijk onmisbaar) basis abonnement 20 euro per jaar. Verder lijkt het me een uitstekende app. TopoGPS kan ook, daar kun je gericht kaarten bij kopen. Zeker als je niet veel reist een goedkopere oplossing.

    1. Bedankt Rob! Belangrijke aanvullingen! De jacht is volgens mij met name gericht op de Amerikaanse markt. Daar wordt toch anders tegen de jacht aangekeken. Ik ben liever een “foto jager”. TopoGPS is ook een goed alternatief. MotionX GPS was ook altijd goed (en goedkoop) op mijn iPhone 4s. Op mijn iPhone 8 Plus is die helaas te laat ge-update voor grote schermen en veel minder goed dan Gaia.
      Het is altijd goed om goedkopere alternatieven te proberen als je €20 per jaar te duur vindt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: