Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gedeeltelijke zonsverduistering op 25 oktober

Op dinsdag 25 oktober 2022 kunnen we in België en Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. Vanaf de aarde gezien schuift dan maan dan precies voor de zon langs en bij helder weer kunnen we dan zien hoe er een ‘hap’ uit de zon wordt genomen. De verduistering duurt bij ons ongeveer bijna twee uur en begint al omstreeks 11:08 u. Omstreeks 12:05 u. is het maximum van de gedeeltelijke verduistering en zal ongeveer 33% van de zon bedekt zijn.

Soms heb je het ‘geluk’ dat de bewolking voor een natuurlijk zonnefilter zorgt. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Let bij het fotograferen en observeren van de zon wel goed op je veiligheid. Lang naar de zon kijken is namelijk niet goed voor je ogen. Een zonnebril biedt niet voldoende veiligheid. Gebruik nooit een verrekijker of telescoop om naar de zon te kijken, dat kan leiden tot ernstige schade aan je netvlies of zelfs blindheid. Dit gebeurt natuurlijk ook als je met een (tele)lens door de zoeker naar de zon kijkt. Gebruik altijd een speciale ‘eclipsbril’ om rechtstreeks naar de zon te kijken.

Ook voor het fotograferen van de zon heb je een speciale folie nodig om beschadiging van je sensor te voorkomen. Daar lees je alles over in dit artikel van Peter den Hartog: Hoe fotografeer je een gedeeltelijke zonsverduistering.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Het was er toevallig nu eens perfect weer voor alhier!; half bewolkt met een pietsie sluier – paste precies in het dynamisch bereik bij ISO 200 / 1/8000ste / f32 + polafilter (geen speciale zonfilters nodig) 🙂
    De rest is nabewerking, best veel nodige/zinnige nabewerking zonder in creatief-met-kurk te vervallen maar juist om een ‘natuurlijk’ ogend beeld te bereiken… de uitgangspositie is dat het beeld precies, maar dan ook zonder marge, binnen het dynamisch bereik past, dus van 0/0/0 naar 254/254/254. Maar wolken zijn niet (bijna) zwart, de donkerste mooiweerwolk meet ongeveer 120/120/120; de simpelste manier dat te herstellen is de gammawaarde van het histogram naar wens te verhogen, best wel heel veel in dit geval, eventueel met contrastcompensatie door middel van vermindering/uibreiding van middentonen (het beeld wordt daar minder/meer constrastrijk door).
    Mag dat allemaal wel van de fotowedstrijdjes? 😉

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u