Menu

Onderdeel van Pixfactory

Geen water is hetzelfde

Rechte poldersloot.
Rechte poldersloot. Fotograaf: Bob Luijks

De voordelen van het fotograferen van water. Hét water bestaat niet, ieder water is weer anders en biedt voor iedere fotograaf weer andere mogelijkheden.

  • Regenplas: meestal maar beperkt in oppervlakte, maar overal aanwezig na een periode met regen. Deze tijdelijke vensters bieden je een verrassende kijk op de wereld. Maak gebruik van de diepe weerspiegelingen.
  • Sloot: vaak smal en recht, door mensen aangelegd en regelmatig vergezeld door houten poorten of knotwilgen. Juist de rechtlijnigheid zorgt voor een sterke richtingsbeleving in de foto. Betrek de vaak bonte bloemenpracht en een flinke stapelwolk bij de foto, en je hebt een op en top Hollandse plaat. De mooiste sloten vind je in het westen van het land, van Zeeland tot Groningen.
  • Beek: zeker wanneer deze niet door mensenhand is rechtgetrokken, zoekt deze fraai slingerend zijn weg door het landschap. Is ook dit landschap niet te veel gemoderniseerd, dan kun je je vergapen aan bloemrijke hooilanden of juist natte moerasbossen. Met het steeds schoner worden van het water komt de weidebeekjuffer steeds massaler voor, iets dat ook geldt voor de bever. De natuurlijkste beken vind je in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Drenthe.
  • Ven: gelegen op (voormalige) heideterreinen of in venen, met voedselarm en tamelijk zuur water. Deze omstandigheden zijn voer voor specialisten, zoals zonnedauw, klokjesgentiaan, heikikker en dodaars. De oevers zijn vaak flauw, ideaal voor fotograferen, maar daarmee ook rijk aan natuur. De overgang van nat naar droog zorgt voor variatie in plantengroei. Ondiep water warmt snel op en is perfect voor amfibieën. Beschut gelegen vennen vormen een perfecte voedingsbodem voor mist, vaak maar een dun laagje, maar daarmee niet minder sfeervol.
  • Rivier: de grote tegenhanger van de beek. Zijn formaat is beeldbepalend, vooral vanuit een wat hoger standpunt, zoals een dijk of een brug. Nu steeds meer delen van het rivierengebied wilde natuur worden, kun je hier terecht voor massa’s bloemen, grote grazers, weelderige wilgenbossen, bevers, water- en oevervogels. In de herfst ontstaat gemakkelijk mist boven het water. Combineer dit met een voorbij varende boot.
  • Meer / plas: groot water, denk aan de plassen in Noord-Holland, Friesland en Midden-Limburg. Door het formaat heeft de wind een grote invloed met een groot verschil aan de overheersende windzijde en windluwe zijde. Deze wind zorgt ervoor dat de plassen in de winter minder snel dichtvriezen en daarmee een populair toevluchtsoord voor watervogels vormen. Zoek in ondiepe, luwe delen naar riet of bijvoorbeeld waterlelies om de voorgrond aan te kleden, anders wordt de foto al snel te leeg.
  • Zee: groter en leger gaat het niet worden, soms kalm, dan weer woest. Het is de plek om maximaal te genieten van mooie wolkenluchten en (zeker rond de Waddenzee) vele kustvogels. Door de constante beweging van het water is dit ook dé plek om te spelen met lange sluitertijden. De mooiste periode is bij afgaande water, wanneer in het natte zand fraaie patronen achterblijven.
Riet en wolken aan het Tjeukermeer.
Riet en wolken aan het Tjeukermeer. Fotograaf: Bob Luijks

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u