Menu

Onderdeel van Pixfactory

Geluksvogel

Vogels brengen geluk beschreef ik al eens eerder in een column. Onderzoek heeft aangetoond dat vogels gelinkt kunnen worden aan je geluksniveau. Daar moest ik weer aan denken toen ik onlangs een hut bezocht, die ik maanden eerder al had gereserveerd. Precies op dezelfde dag besloot ook de winter nog even langs te komen, waardoor ik maximaal kon genieten van de vogels in de sneeuw. Wat een geluksvogel ben ik, dacht ik. Hee, geluks-vogel, zelfs in onze taal zijn vogel en geluk aan elkaar verbonden.
Havik in de sneeuw
Hoeveel geluk heb je, als de winter precies op het goede moment zijn gezicht laat zien! Fotograaf: Renate van den Boom

Vogels en geluk

Niet alleen de aanwezigheid van geluk koppelen we in onze taal aan vogels, maar ook de afwezigheid ervan: pech-vogel. Van Dale zegt over “geluksvogel”: Iemand die (vaak) geluk heeft. Een “pechvogel” is iemand die (altijd) pech heeft. “Geluk” wordt vaak omschreven als: tevreden zijn of genoegen nemen met de bestaande situatie. Het wordt gekoppeld aan positieve emoties, maar ook bijvoorbeeld zingeving, succes en flow zijn factoren die bijdragen aan geluk.

Die dag in de vogelhut had ik het geluk in ieder geval zeker aan mijn kant. Niet alleen vanwege de sneeuw, maar ook gezien de vele schitterende soorten die langskwamen. Van pimpelmeesjes tot de havik, ik genoot maximaal van de soorten die zich lieten zien.

Ook van de pimpelmees kan ik enorm genieten!
Ook van de pimpelmees kan ik enorm genieten! Fotograaf: Renate van den Boom

Vogels en symboliek

Ook wel weer bijzonder, dat we de term “geluksvogel” koppelen aan de mens, terwijl het (als gebleken uit het onderzoek) de vogel is die kennelijk geluk brengt. Is dan niet juist de vogel de “geluksvogel”? Ik ben geen deskundige op het gebied van spiritualiteit, maar ik weet dat van kraanvogels bijvoorbeeld wordt gezegd dat ze symbool staan voor vrede, zegeningen en geluk. Ook de paradijsvogel wordt vaak genoemd in relatie tot geluk. En er zijn ongetwijfeld nog veel meer vogels die geluk brengen. In mijn geval zeker. Ik heb niet echt een favoriete vogel. Of misschien heb ik er juist heel veel, bijna zoveel als in de ANWB-vogelgids staan. En voor mij zijn alle vogels gekoppeld aan “geluk”. Ik word blij van ze.

Ook de roodborst wordt vaak gekoppeld aan vrolijkheid en positiviteit
Ook de roodborst wordt vaak gekoppeld aan vrolijkheid en positiviteit. Fotograaf: Renate van den Boom

Vogels en taal

Kijkend naar onze taal, koppelen we eigenlijk heel veel woorden en uitdrukkingen aan vogels. Grappig genoeg zijn veel van die uitdrukkingen van toepassing op mij als vogelaar en fotograaf: “vroege vogel” bijvoorbeeld. Vaak ben ik voor dag en dauw al buiten te vinden en ben ik dus al vroeg mijn “nest” uit. Buiten voel ik mij zo fris als een “hoentje”. En als ik weer eens languit op de grond lig voor een laag-standpunt-foto, zijn er vast mensen die mij een “vreemde vogel” vinden, of een rare “snoeshaan”. Een foto waar ik blij van word, maakt me zo trots als een “pauw”.

Een plat-op-de-buik-foto van een paar grutto’s: vreemde vogels die vogelfotografen
Een plat-op-de-buik-foto van een paar grutto’s: vreemde vogels die vogelfotografen. Fotograaf: Renate van den Boom

Vogels en fotografie

Vogels kijken doe ik de hele dag door. Want vogels zijn overal en eigenlijk zijn ze er altijd. Als je ze maar wilt zien. Ik kan ze niet meer niet zien. Heerlijk! Vogels fotograferen is nog leuker! Welke vogel dat dan is, maakt me eigenlijk niet eens zo heel veel uit. Natuurlijk is het ontzettend gaaf om een vogel als de havik, zoals bovenaan dit artikel, vast te kunnen leggen, maar ik geniet zeker niet minder van de meer alledaagse vogels.

Wat ik in ieder geval heb geleerd, is dat ik nog meer van de vogels geniet vanuit rust. Waar ik voorheen nog wel eens van links naar rechts wilde rennen (als een “kip” zonder kop) om de vogel vast te leggen, ga ik nu veel liever ergens zitten en laat ik de vogel op me afkomen. Welke vogel dat dan ook is, die zich aan mij op dat moment laat zien. Dat levert niet alleen mooiere foto’s op, maar het draagt ook bij aan het geluk dat ik ervaar tijdens het fotograferen. Mijn hart staat er dan meer voor open, lijkt het. Ik ben niet aan het denken over de foto, maar ik kijk naar en leg vast wat zich voordoet. En het gevoel dat ik dan heb, ervaar ik steeds weer als ik naar de foto kijk.

Prachtig, zo’n zeldzame pallas’ boszanger, maar omdat ik bij het maken van de foto niet de rust ervaarde die ik graag voel,  is dit niet de foto waar ik blij van word
Prachtig, zo’n zeldzame pallas’ boszanger, maar omdat ik bij het maken van de foto niet de rust ervaarde die ik graag voel,  is dit niet de foto waar ik blij van word. Fotograaf: Renate van den Boom

Waarom ik nu precies zo blij word van vogels kan ik moeilijk onder woorden brengen. Het heeft iets te maken met vrijheid, denk ik. Misschien is het meer de symboliek dan de vogel zelf. Of misschien heeft het ook te maken met de vele mogelijkheden die er zijn om vogels vast te leggen. Of je nu highkey of lowkey, snelle sluitertijd of langzame sluitertijd, beeldvullend of in het landschap fotografeert, met vogels kun je zoveel kanten op qua sfeer. Dat maakt het fotograferen van vogels voor mij ook zo bijzonder. Hoe ik me ook voel, er is altijd een foto bij dat gevoel te maken, als ik er maar voor open sta. Of zoals de kleine prins uit het bekende sprookje leert: “Enkel met je hart kun je goed zien, het wezenlijke is onzichtbaar voor het oog”. Ik voel me een geluksvogel!

In dit onderzoek kun je meer lezen over vogels en geluk.

Kijk met je hart en ervaar de vrijheid
Kijk met je hart en ervaar de vrijheid. Fotograaf: Renate van den Boom
Flamingo en lange sluitertijd
Flamingo en lange sluitertijd. Fotograaf: Renate van den Boom

Geef een reactie

6 reacties

 1. Vind je artikel geweldig; net alsof
  Ik het zelf zou schrijven; raar; maar deze bevindingen onderga ik ook. Vogels spreken mij enorm aan; ook al ben ik geen specialist.
  Het gezang prachtig, kan er ten volle van genieten in de natuur en zelfs in de stad met kleine tuin.

 2. Heerlijk artikel. Daar wordt een mens vrolijk van! Je proeft de vrijheid van de vogel. (Zo vrij als een vogel) Je beleeft het geluksmoment waarop je de vogel capteert met je lens. ( vogeltje gekiekt!). MOOI!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

6 reacties

 1. Vind je artikel geweldig; net alsof
  Ik het zelf zou schrijven; raar; maar deze bevindingen onderga ik ook. Vogels spreken mij enorm aan; ook al ben ik geen specialist.
  Het gezang prachtig, kan er ten volle van genieten in de natuur en zelfs in de stad met kleine tuin.

 2. Heerlijk artikel. Daar wordt een mens vrolijk van! Je proeft de vrijheid van de vogel. (Zo vrij als een vogel) Je beleeft het geluksmoment waarop je de vogel capteert met je lens. ( vogeltje gekiekt!). MOOI!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Renate van den Boom

Renate van den Boom

Renate fotografeert de natuur graag in alle facetten, maar vogels hebben toch wel de voorkeur. Natuurbeleving staat bij haar voorop en door haar foto’s herbeleeft ze de mooie momenten die ze in de natuur doorbrengt keer op keer weer.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: