Gerard Leeuw in Beeld

Gerard Leeuw werkt als ICT Service Manager bij een Engineering / Offshore company. In de oliebranche en daarmee in zekere zin dus natuur-gerelateerd.
Blue-Moon
Blue-Moon. Fotograaf: Gerard Leeuw

Wie is Gerard Leeuw?

Met slimme ICT oplossingen kunnen we een bijdrage leveren; als we allemaal toch eens wisten wat de carbon footprint van 1 Google search actie is dan kan iedereen begrijpen dat als we onze wereldwijde datacenters slimmer inrichten (en voorzien van sustainable energy) en voorzien van efficiëntere hardware en slimmere software we stappen kunnen zetten in de goede richting.”

Gerard LeeuwHet begin

In 2009 kocht Gerard zijn eerste DSLR. (Een nikon D80). Een trip naar Tanzania was voor hem de trigger om zich weer meer met de natuur te verbinden. De pracht van de dieren en landschappen in de Serengeti maakte echt iets los, een ontdekkingsdrang om in eigen land met camera op pad te gaan…

Doodlopende weg?

Je zou je kunnen afvragen of het pad der natuurfotografie geen doodlopend weggetje is. Alles is immers al gefotografeerd. Elke dag komen er busladingen nieuwe fotografen bij, terwijl de natuur zelf niet dagelijks met nieuwe planten of dieren op de proppen komt. Op een gegeven moment bestaat elke foto en wat kunnen wij hier als natuurfotograaf nog aan toevoegen..?
Toegegeven: géén inspirerende gedachtes…
Maar dan komt Gerard Leeuw langs, die laat zien dat het best kan…zelfs in deze tijden van fotografische overvloed. Elk onderwerp kun je vanuit allerlei hoeken en POV’s fotograferen en op talloze manieren belichten. Met een veelvoud van lenzen om uit te kiezen. En al die keuzes maken dat er altijd iets nieuws te creëren valt; in elk onderwerp kun je immers iets van jezelf stoppen. Dat nieuws hoeft niet eens groots en meeslepend te zijn. Ook in bescheidenheid schuilt soms schoonheid, als je er maar oog voor hebt.

Het cliché ontstegen

Blauwe druifjes of een zonsondergang aan zee hebben we allemaal wel eens gezien. Daar hebben we geen blauwedruifjes-fotoreizen voor nodig of fotohut met zeezicht. Een vaker voorkomend onderwerp is moeilijk te verzinnen, maar zeldzaamheid is soms totaal irrelevant. Gerard voegt er gewoon een snuifje Gerard aan toe en eigent zich daarna het onderwerp toe. Niks cliché, maar een heuse Gerard. En zo doe je dat dus, je onderscheiden…

Apparatuur

Momenteel heb ik ‘slechts’ een Nikon D500 en een 17-50mm F2.8 van Sigma en een 70-200mm F2.8E van Nikon.
Aangevuld met extenders. Daarnaast heb ik een stuk of 10 vintage lenzen aangevuld met adapters en tussenringen. Een Leefilterset en een Gitzo statief en een RRS BH-55 balhoofd. Voor trips huur ik meestal een full frame body en een ‘grote’ telelens.

Portfolio

Angels-of-Sound
Angels-of-Sound Fotograaf: Gerard Leeuw

“Wat me het meest aanspreekt in natuurfotografie is waarschijnlijk dat ik het als ongedwongen ervaar. En als echt; er is al zoveel nep in de wereld. Zelfs gecultiveerde natuur kan je niet faken; het blijft natuur. En zelfs bij weinig of geen fotografisch resultaat kan ik terugkijken op een mooie middag of een mooie week. De natuur geeft voldoening genoeg.”

Water-and-Light
Water-and-Light Fotograaf: Gerard Leeuw
Red-Light-Tulips
Red-Light-Tulips Fotograaf: Gerard Leeuw

“Mijn eigen stijl? Dat is een lastige. Ik ben in ieder geval niet op zoek naar een verhaal. Ik heb daar ook de tijd en het geduld niet voor. Ik vind vooral rust en voldoening bij het vastleggen van sfeer en eenvoud, waar ik graag op zoek ga naar een verrassend element danwel in compositie, kleur, lijnen, licht.”

Personality
Personality Fotograaf: Gerard Leeuw
Molen-in-de-mist
Molen-in-de-mist Fotograaf: Gerard Leeuw

“Ik heb gaandeweg geleerd wat wel en niet werkt op locatie. Daardoor kan ik met meer rust fotograferen dan voorheen met als gevolg dat ik mijn creativiteit beter kan aanboren. Voor mij is dat een must. Een registratie van een mooie beleving kan prachtige beelden opleveren, maar een foto naar je hand zetten, iets creëren is voor mij de ultieme voldoening. Overigens lukt dit vaker niet dan wel. Laatste paar jaar ben ik op zoek naar vintage lenzen die aansluiten bij mijn visie. “

Blauwe-Druifjes
Blauwe-Druifjes Fotograaf: Gerard Leeuw
Bosanemoon
Bosanemoon Fotograaf: Gerard Leeuw

“Aan het maken van mijn Ameland foto getiteld “Exposed” welke een WPOTY award heeft gewonnen, heb ik een bijzondere herinnering. Niet omdat het mijn mooiste foto is maar om de ervaring. Ik moet bekennen dat erkenning voor mij belangrijk is (ook al dacht ik eerst van niet). En wie wil er nu niet in Londen op zo’n prachtige award ceremony aanwezig zijn in het Natural History Museum? “

Exposed
Exposed Fotograaf: Gerard Leeuw
Blue-Moon
Blue-Moon Fotograaf: Gerard Leeuw

“Wat ik graag nog eens zou willen fotograferen is een vulkaanuitbarsting vanuit de zee geschoten (half onder en half boven water). Liefst met vissen in het shot en dus combinatie water en lava. Beetje rook zou ook leuk zijn.. Appeltje eitje dus…
Het meest raak ik geïnspireerd door creatieve foto’s. Mensen die hun eigen visie weten te vertalen naar een foto. Die echt iets creëren…. “

Tip(s) van Gerard:

Doe je eigen ding, maak fouten, leer van je fouten en sta open voor de kennis van anderen. En zorg dat je kan lezen en schrijven met je apparatuur zodat je die ballast kwijt bent. Dan krijg je rust en ruimte voor het creatieve proces en leer je je beter te verbinden met de natuur. En onderschat de nabewerking van een foto niet. Niets zo erg als een RAW bestand met veel potentie wat er nooit uitgehaald wordt. Dat is hetzelfde als een Ferrari rijden, maar niet weten dat je na de tweede versnelling er nog meer hebt.

Band-of-Brothers
Band-of-Brothers Fotograaf: Gerard Leeuw

 

 

Fotografie: Gerard Leeuw

19 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

19 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: