Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gertjan Onvlee in Beeld

Gertjan Onvlee is 24 jaar, geboren en nog altijd woonachtig in Leiderdorp.
Ondergesneeuwde bizon in Yellowstone
Ondergesneeuwde bizon in Yellowstone. Fotograaf: Gertjan Onvlee

Wie is Gertjan Onvlee?

Hij werkt fulltime in een fotozaak en is dus iedere dag bezig met onze mooie hobby. In zijn vrije tijd gaat hij graag naar buiten, boulderen (klimmen), een stuk fietsen op zijn racefiets, een lange wandeling maken en natuurlijk regelmatig (maar eigenlijk te weinig) fotograferen.
Buiten natuurfotografie staan bij Gertjan de mooie momenten in de natuur absoluut op nummer één. Genieten, daar begint het allemaal mee. Of hij nu voor de zoveelste keer de zonsondergang fotografeert aan de kust bij Katwijk, of tijdens een wildkampeer trip in Zweden geen oog dicht doet vanwege de storm, genieten doet hij! Die passie voor het buitenleven is de laatste jaren flink gegroeid. “Ik doe dan ook niets liever dan zo veel mogelijk op pad gaan.

Bracketing als beste vriend

Toen Gertjan en zijn familie in 2011 op vakantie gingen naar het schitterende IJsland, raakte hij verslaafd. Met zijn eerste spiegelreflex en twee eenvoudige objectieven ging hij die kant op en maakte buitensporig veel foto’s.”Ik bleef ‘schieten’.” Bracketing was zijn beste vriend, want erg behendig met zijn camera was hij destijds – naar eigen zeggen- nog niet. Scherpe beelden maken was zijn grootste prioriteit en wat composities, belichting, etc. betreft was hij een complete beginneling.
“Ik blader dus nu met een dubbel gevoel door de fotoalbums van toen. Gelukkig kreeg ik afgelopen maart een mooie herkansing toen ik in mijn eentje naar IJsland vertrok om de westkust te ontdekken.


Verse fotografen

Weet je nog….dat je vroeger op vroeger op school alleen je eigen klas kende en een aantal ouderejaars….? Zo werkt dat ook wel een beetje in de natuurfotografie. Je kent de ‘iconen’; zij die er al waren toen je net kwam kijken en je kent de mensen die tegelijk met jouw instapten, maar….let jij wel eens op de nieuwe fotografengeneratie? Ik zelf nog steeds te weinig en dat is zonde, want juist daarin zitten ‘m soms juist de prettige verrassingen.

Nieuwe ronde nieuwe kansen.

Die jongere garde komt binnen met een nieuw referentiekader en fris enthousiasme. Waar wij het wereldje en de gewoontes al aardig kennen en soms wat blasé rondsjokken, komen zij enthousiast de trappen op stormen, vol nieuwe, verfrissende ideeën. Die jonge fotografen doen het niet per se beter, maar wel ánders en persoonlijk vind ik dat fijn om naar te kijken.
Neem nou Gertjan Onvlee. Ook al gaat hij inmiddels alweer een tijdje mee, met zijn 24 jaar staat hij toch garant voor wat vers fotografenbloed. En het is prettig om te zien hoe hij letterlijk zijn eigen weg kiest. Hij pakt zijn koffer, belééft en neemt naast een pak mooie ervaringen een bergje fijne foto’s mee. Je ziet dat het reizen, het ontdekken en het leren een belangrijke rol spelen in zijn fotografie. En – in antwoord op de vraag die hij zich hier stelt, of het hem lukt zijn plezier over te brengen via zijn foto’s- wat mij betreft zeker!

Apparatuur

  • Canon EOS 5D IV
  • Canon EOS 7D
  • Canon 17-40mm f/4 L
  • Canon 70-200mm f/2.8 L IS II
  • Canon 500mm f/4 L IS

Portfolio

“Vanaf het moment dat ik naar IJsland ben geweest, is het erg hard gegaan wat mijn ontwikkeling in de fotografie betreft. Steeds meer ging ik mij verdiepen in de serieuzere fotografie. Composities werden belangrijk en de belichtingsmeter hoefde ineens niet meer altijd in het midden te staan. Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open!

Muskusossen in de regen
Muskusossen in de regen. Technisch niet perfect, maar een onvergetelijke ervaring. Noorwegen. Fotograaf: Gertjan Onvlee
Wilde bruine beer in Finland
Wilde bruine beer in Finland. Gefotografeerd in het landschap met de 70-200mm. Fotograaf: Gertjan Onvlee

“Ik leerde in een relatief korte tijd heel veel op fotografisch gebied. Het kijken naar beelden van andere fotografen heeft daar een ontzettend grote rol in gespeeld. De laatste jaren heb ik van veel fotografen het werk bekeken en in mij opgenomen als inspiratie. ‘Dat wil ik ook maken.’ Zei ik regelmatig tegen mezelf. Heb ik dat misschien te vaak gezegd? Het gevaar van kopiëren ligt al snel op de loer. Ik vermoed dat dat tegenwoordig één van de grootste uitdagingen in de fotografie is. Hoe maak je iets unieks? Dat vroeg ik mezelf bijvoorbeeld ook af toen ik in Finland een hut in stapte om wilde bruine beren te fotograferen. De beren in Finland zijn een geliefd onderwerp en worden dan ook veelvuldig gefotografeerd door enthousiastelingen vanuit de hele wereld. Hoe kan ik dan nog iets maken wat zij niet hebben? Moet ik eigenlijk wel iets unieks willen maken? Ik ben hier toch voor mezelf? Het zijn vragen die mij de laatste tijd flink bezig houden. Het is allemaal onderdeel van het leerproces, neem ik aan.”

Landschapsfoto met filters
Landschapsfoto met filters op locatie. Heerlijk, dat drama in de lucht. Nederland. Fotograaf: Gertjan Onvlee
Ondergesneeuwde bizon in Yellowstone
Ondergesneeuwde bizon in Yellowstone. Fotograaf: Gertjan Onvlee

“Het mooie aan natuurfotografie is voor mij vooral de diversiteit en onvoorspelbaarheid. Ook al ga ik vaak met een concreet doel op pad, je weet nooit wat je tegenkomt. Het anticiperen op de omstandigheden van dat moment maakt het uitdagend. De beleving vóór de foto’s. Ik kan van de momenten die ik fotografeer ontzettend genieten. Natuurlijk kom ik het liefst iedere keer thuis met geslaagde foto’s, maar als dat niet lukt zal ik nooit minder plezier hebben. Ik hoop ook dat ik door de foto’s op mijn website, Instagram en Facebook te plaatsen dat plezier enigszins over kan brengen. ”

Damhert verscholen achter een boom
Damhert verscholen achter een boom. Foto is gemaakt tijdens de bronst. Nederland. Fotograaf: Gertjan Onvlee
Poolvos in hard tegenlicht
Poolvos in hard tegenlicht, dit zorgde voor een prachtig silhouet. Fotograaf: Gertjan Onvlee

“’Dat is écht jouw stijl’, zeggen mensen in mijn omgeving vaak. Meestal kijk ik ze dan wat vragend aan, want echt een eigen stijl heb ik bij mezelf nog niet ontdekt. In mijn landschappen houd ik van dramatische luchten, maar op een realistische manier. Dat is ook één van de redenen dat ik bij landschapsfotografie graag werk met filters voor mijn lenzen. Zo krijg ik ter plekke een veel beter idee van het uiteindelijke beeld.
Bij wildlifefotografie werk ik graag met onscherpte in de voor- en achtergrond. De dieren worden op die manier mooi geïsoleerd, wat veel rust creëert. Ook is het licht van onschatbare waarde. Ik werk graag met tegenlicht om bijvoorbeeld enkel een silhouet weer te geven. Van mij hoeft het ook niet altijd met de grote telelens. Ik probeer vaak de omgeving in het beeld te betrekken door met een kortere (zoom)lens te werken. ”

Silhouetten van wilde rendieren in Noorwegen tegen zonsondergan
Silhouetten van wilde rendieren in Noorwegen tegen zonsondergang. Fotograaf: Gertjan Onvlee
Lange sluitertijd dmv een grijsfilter, IJsland. Fotograaf: Gertjan Onvlee

“Deze foto van een muskusos (stier) in Noorwegen is een foto waar voor mij mooie herinneringen aan zitten. Ongestoord ging deze grote jongen zijn gang”

Close-Up van een muskusos stier
Close-Up van een muskusos stier. Echt oer-beest. Noorwegen. Fotograaf: Gertjan Onvlee
Noorderlicht, IJsland
Het magische noorderlicht, IJsland. Fotograaf: Gertjan Onvlee

Op de vraag wat Gertjan graag nog eens zou fotograferen: “De Lofoten, een sneeuwuil, een orka bij zonsondergang, een eland (stier) in het water, beren pups, … etc. Ik zeg altijd dat ik geen lijstje heb, maar door deze vraag ben ik dat wel gaan heroverwegen. De wensen blijven zich opstapelen waardoor ik niet weet waar ik moet beginnen als mij deze vraag gesteld wordt. Het belangrijkste voor mij is dat ik fotografeer op een verantwoordde manier. De natuur en de beleving op nummer één, de foto’s op nummer twee. Het plaatjes-jagen wil ik proberen los te laten.”

“Zoals ik al zei heb ik veel inspiratie gehaald uit het kijken naar werk van andere fotografen. Op die manier filter je voor jezelf heel gemakkelijk wat je wel en niet mooi vindt. Ook haal ik veel inspiratie uit het op pad gaan zonder mijn camera. Door af en toe eens alleen maar te kijken doe ik veel ideeën op wat betreft composities. Enkele namen die zeker een bezoekje waard zijn; Vincent Munier, Erlend Haarberg (en zijn vrouw Orsolya), Ole Jørgen Liodden.”

Tip(s) van Gertjan:

  • Maak vooral wat je het liefst doet. Focus op niet teveel takken van fotografie, of beperk je (een bepaalde tijd) tot zelfs maar één onderwerp. Als je je er in vastbijt en kritisch op jezelf blijft, maak je enorme stappen.
  • Vergeet niet te genieten. Fotograferen is leuk, maar kijk ook af en toe eens lángs je zoeker! Durf je misschien zelfs je camera eens thuis te laten? 😉

 

Gertjan Onvlee

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: