Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gitzo Sony Traveler Kit als ideale lichte reisgenoot

Voor een landschapsfotograaf is een goed statief een onontbeerlijk onderdeel van de uitrusting. Al jaren is mijn zware stalen Gitzo G1410 statief mijn maatje tijdens mijn fotosessies. Van dit statief weet ik dat het stevig is en een rotsvaste ondersteuning biedt, zelfs bij winderige weersomstandigheden op de open vlakte. Dat is echter een statief dat je niet snel meeneemt op reis vanwege grootte en gewicht. Dan heb je een compact reisstatief nodig dat voldoende ondersteuning biedt aan je camera – lens combinatie. Ik was dan ook zeer nieuwsgierig naar de Gitzo Sony traveler kit die ik onder andere getest heb op stevigheid en gebruiksgemak.
Gitzo Sony Traveler Kit
Fotograaf: Ron ter Burg

Algemene indruk

De Gitzo Sony Traveler kit GK1545TA is zeer compleet uitgerust en bestaat uit het statief, de statiefkop en de speciale snelkoppelingsplaat aangepast aan de bouw van de sony A7 & A9 camera’s (verkoopprijs € 1049,00 incl btw). Meegeleverd is een speciale draag/schouderriem en een etui. De kit wordt geleverd met een balhoofd wat Arca Swiss compatibel is. Dat voorkomt onnodig wisselen van statiefplaten als je van statief wilt wisselen. De eveneens speciaal voor de Sony A7 & A9 ontworpen Gitzo L bracket is los te koop voor € 199,99 incl btw.

De L-plaat is zo ontworpen dat deze voldoende ruimte geeft om accessoires als bijvoorbeeld een afstandsbediening eenvoudig aan te sluiten.

Deze L-plaat zorgt ervoor dat het omzetten van je camera van de landscape- naar de portrait-stand kinderspel wordt. Voor mij als landschapsfotograaf is een L-plaat dan ook onontbeerlijk.
De set ziet er zeer verzorgd uit. De afwerking is netjes en ‘Gitzo-waardig’. Zo hebben ze in de L-plaat een inbussleutel verwerkt. Slim bedacht, want dit stukje gereedschap wordt vaak vergeten als je op reis gaat.

Gitzo Sony Traveler Kit
De verstelringen van het G-Lock systeem zijn afgewerkt met rubber, wat zeer prettig aanvoelt bij het verstellen van de hoogte.
Het vergrendelsysteem voor het in- en uitklappen van de statiefpoten is slim ontworpen. Met een simpele klik ont- en vergrendel je de statiefpoot op een zeer eenvoudige manier. Een slim, handig en makkelijk verstelsysteem.

De Traveler kit is met slechts 1043 gram een lichtgewicht set welke een draaggewicht van 10 kg biedt. Met een opgevouwen lengte van 43 cm, wat ook de minimale statiefhoogte is, en een maximale hoogte van 165 cm biedt het een prima verstelbereik. Het is een compact geheel wat uitstekend in je koffer mee te nemen is. Wat mij betreft een ideale lichte reisgenoot.

Veldtest

Ik heb deze set getest met mijn standaard landschapsfotografie uitrusting. Dit is de Sony A7R mark II body in combinatie met het Sony FE 16-35mm F/4.0 ZA OSS Vario-Tessar objectief, uitgerust met een grijsverloopfilter. Het totale gewicht van het statief met camera erop is ongeveer 2500 gram. Een heerlijke lichte set om mee op stap te gaan.

Gitzo Sony Traveler Kit
De Gitzo Sony Traveler Kit tijdens mijn veldtest. Fotograaf: Ron ter Burg

Vrij van speling is één van de belangrijke eigenschappen van een statiefkop. Ik wil iedere vorm van bewegingsonscherpte uitsluiten. Een spelingvrije balhoofd – L-plaat combinatie is daar een belangrijke factor in. De Traveler α Center Ball Head in combinatie met de Gitzo L-plaat voelt stevig en spelingvrij aan. Helemaal goed dus!
Ook het verstellen van het balhoofd gaat zeer soepel. Je kunt met een fijne precisie de vergrendelknop bedienen, zodat je met de gewenste tegendruk je camera in de juiste positie kunt zetten.

Tijdens het gebruik op een vlakke ondergrond zorgde het statief voor een goede stabiliteit. Ga je je op oneffen ondergronden begeven, let dan wel op dat het statief goed verticaal staat of de poten voldoende uitgeklapt zijn. Door het geringe gewicht van het statief wordt het geheel snel topzwaar met alle gevolgen van dien.

Conclusie

De Gitzo Sony Traveler kit is een prima reisgenoot. Door zijn lichte gewicht en geringe grootte is hij prima in je koffer of wandelend aan je fototas mee te nemen. De set is compleet uitgerust, de afwerking is prachtig en het verstellen van het statief eenvoudig.
De prijs van rond de € 1000,- van deze set is fors, mede gezien het feit dat het een statief is wat je “erbij” gebruikt. Je krijgt dan wel een prachtig afgewerkt en compleet uitgerust statief wat voldoende ondersteuning biedt voor je Sony camera.Gitzo Sony Traveler Kit

Eén reactie

  1. Ik weet dat dit een advertorial is maar een beetje minder bevooroordeeld en kritiekloos had wel gemogen – van mij.
    Aan de andere kant: ik gebruik zelf ook een gitzo statief en A7R3 en gezien de prijsvan dit lekkers had ik er ook wel een verhaal voor willen schrijven ! ??

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Ik weet dat dit een advertorial is maar een beetje minder bevooroordeeld en kritiekloos had wel gemogen – van mij.
    Aan de andere kant: ik gebruik zelf ook een gitzo statief en A7R3 en gezien de prijsvan dit lekkers had ik er ook wel een verhaal voor willen schrijven ! ??

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: