Wie is Glenn Vermeersch?
‘Glenn Vermeersch’ is een naam die je wel eens door de fotografische wandelgangen kunt horen resoneren. Ik heb hem zelf nooit in levende lijve ontmoet, maar de naam alleen al is voor mij genoeg om de mooiste beelden voor me te zien; beelden van een allerleukst klein dorpje. Een beetje zoals in de Lord of the Rings, met een 30-tal hutjes, maar dan bewoond door talloze vogeltjes, in plaats van door Hobbits. Hutjes in het water, boomhutten en ondergrondse hutten in glooiend landschap. Wie door dit liefelijk huttendorp wandelt, moet oppassen niet te struikelen over een ijsvogel, steenuiltje, watersnip, porseleinhoen, of roerdomp…
Goed, mijn fantasie is wellicht iets te rijk. Een echt Glenn-dorp bestaat (nog) niet, maar de vele fijne foto’s die er vandaan komen doen dat toch bijna geloven. En zo héél ver naast de waarheid ligt het nu ook weer niet, want Glenn heeft daadwerkelijk hutten aan het water, boshutten, drijvende hutten, een zoetwatermoerashut in aanbouw, ingegraven hutten die deels ondergronds liggen en zelfs heuse boomhutten! In deze hutten kun je plaatsnemen en elke hut biedt kans op een bepaalde vogelsoort en de zogenaamde multisoortenhut zelfs op – inderdaad – meerdere soorten.
Talloze fotografen bezochten Vermeersch-village en scoorden daar een lang gekoesterde wenssoort. Iets wat mij alleen nog maar nieuwsgieriger maakt wat Glenn nu zelf fotografeert. Het moet lastig kiezen zijn met zoveel opties!
De hutten blijken deels uit nood geboren, om zijn eigen fotografie te vergemakkelijken. Door een druk schema is efficiëntie van belang en een hut biedt de gelegenheid direct aan te schuiven zonder veel voorbereiding. De hutten die hij als kind al bouwde zijn als het ware geprofessionaliseerd en zo brengt Glenn zeer succesvol zijn eigen jongensdroom in beeld.
Apparatuur
- Canon EOS 7D mark II
- Canon EOS 5D Mark III
- Canon 100-400mm f/5.6 IS USM II
- Canon 500mm f/4 IS USM II
- Canon Converters 1.4x III en 2x III
Portfolio
“Ik houd me nagenoeg alleen met vogelfotografie bezig. Ik vind het heerlijk om door middel van zelf ontworpen fotohutten erg dichtbij vogels te komen en op die manier gedrag te zien te krijgen, dat je als ‘gewoon’ vogelkijker nooit zal meemaken.”
“Ik zoek steeds een zo laag mogelijk standpunt op. Daarvoor ga ik desnoods het water in met de drijvende schuilhut of graaf ik mijn fotohutten een heel eind de grond in. Sinds kort ben ik ook begonnen met het bouwen van een toren om vogels in hun leefgebied in de boomkruinen te kunnen fotograferen.”
“Ik heb altijd al met hutten gewerkt en heb me dat lage standpunt altijd als doel gesteld. Maar al doende leert men en het zijn vooral de hutten die een evolutie hebben doorgemaakt. Bovendien is mijn tijd erg beperkt en hou ik stilaan ook wel van wat extra comfort tijdens het vaak lange wachten. In feite bouw ik nog steeds de kampen die ik als kleine jongen al maakte, maar ze zijn nu veel mooier en je kan er uit fotograferen! Zodra ik (soms onverwacht) wat tijd vrij heb, kan ik altijd wel een hut uitkiezen en hoef ik verder weinig voor te bereiden. Binnen het uur kan ik aan het fotograferen zijn. Iemand die me wat dat betreft inspireert is Bence Maté, de ondertussen beroemde Hongaarse fotograaf. Ik bewonder zijn gedrevenheid en zijn inventiviteit bij het bouwen van nieuwe fotohutten. ”
“Aan de 10-daagse bij de klapekster heb ik in het bijzonder een goede herinnering. Dat ging echt volgens het boekje: een week lang intensief observeren, stelselmatig een hutje opbouwen en finaal het beeld maken dat ik al zo lang in gedachten had. Ik heb ook vele uren in de hut doorgebracht en enkel en alleen maar gekeken naar deze prachtige vogel en zijn boeiende gedrag.”
“Ik woon in Kalmthout, vlakbij de Kalmthoutse Heide. Het wemelt er vaak van de boomvalken, maar het is me nog steeds niet gelukt om die fraai in beeld te brengen tijdens hun jacht op libellen. Ik zie allerlei prachtige beelden in mijn gedachten passeren en weet ook precies waar en hoe ik het zou moeten aanpakken, maar het is er simpelweg nog steeds niet van gekomen. Hopelijk in 2016!”
Tip van Glenn:
“Ik geef geregeld cursussen vogelfotografie en de titel van de eerste slide is steevast ‘ken je onderwerp!’ Ik ben ervan overtuigd dat je pas echt succesvol kan zijn in de vogelfotografie als je zoveel mogelijk weet van die vogels: gedragingen, doortrekpatronen, zang, roepjes enz…. Bijleren doe je constant, maar een goede basiskennis is een noodzaak.”
Fotografie: Glenn Vermeersch
8 reacties
Helaas is Glen in 2024 verworden tot een commercieel instituut. Hut 11 tussen bos en maisveld, 5 m ertussen. Op de site zie je een uitgebreid weiland, zonder mais van 3m hoog. Klein plasje en wat mos. Voer van de vorige dagen lag er nog volop, dus weinig tot geen vogelsoorten. 90% koolmees. Doorgegeven aan hem, maar deed hem niet veel. Voor ons geen Glen Vermeersch meer
Zo kennen we Glenn inderdaad, steeds bezig met het aanleggen van hutten en ze worden steeds beter (ook qua soorten zie maar naar hut 1 en hut 8), ben nu ook al benieuwd naar hut 6, doe zo verder Glenn top !!