Goedkoop onder water

Nog een goedkope mogelijkheid: een aquarium deels onder water houden en daarin je camera plaatsen.
Nog een goedkope mogelijkheid: een aquarium deels onder water houden en daarin je camera plaatsen.

Zoals we de wereld allemaal wel eens vanuit vogelperspectief willen bekijken, levert ook een ‘visperspectief’ een totaal ander beeld van onze wereld op. Onderwaterfotografie is voer voor specialisten die met kostbare hulpmiddelen onderduiken in een andere, geheimzinnige wereld. Natuurlijk is dat deels waar. Toch zijn er alternatieven. Hiermee verken je de wereld van de onderwaterfotografie zonder dat het meteen veel geld kost. Wil je deze tak van de fotografie leren kennen of heb je slechts een enkele keer een onderwaterbehoefte, kijk dan eens naar de volgende items:

  • Waterdichte compactcamera. De camera’s kunnen 3 tot ongeveer 15 meter onder water gebruikt worden. Naast waterdicht, zijn ze vaak ook speciaal voor dit gebruik ingesteld. Zo zijn de foto’s vaak roder, omdat rood licht maar moeilijk onder de waterspiegel doordringt.
  • Waterdichte wegwerpcamera’s. Ja, ze bestaan nog, compleet met rolletje. De beeldkwaliteit is bijzonder matig. Daarbij zijn de camera’s maar tot een diepte van 1,5 meter te gebruiken. Neemt niet weg dat dit uiteraard een laagdrempelige kennismaking vormt, een ideale metgezel voor bijzondere vakantiefoto’s.
  • Onderwaterzak. Het is een onheilspellend gezicht, je camera in een veredelde boterhamzak. Afhankelijk van het model kun je er toch zo’n 10 meter mee onder water. Let op dat je een exemplaar kiest dat goed bij je camera past, anders wordt de bediening lastig. Een onderwaterzak vormt tevens een perfecte opbergmogelijkheid voor onder extreme omstandigheden, zoals zand en stof.
  • Onderwaterhuis. Dat is toch juist de dure oplossing? Ja en nee. Ja, een topmodel voor een spiegelreflex levert je een viercijferig eurobedrag op. Maar ook hier bestaan alternatieven, bijvoorbeeld van Polaroid. Voor tal van populaire compact- en systeemcamera’s levert Polaroid uiterst betaalbare onderwaterhuizen.

Bij de laatste twee oplossingen blijft het altijd spannend om je camera voor de eerste keer kopje onder te zien gaan. Probeer de zak of het huis eerst uitgebreid uit met bijvoorbeeld wc-papier of tissues. Blijven deze ook na lange tijd droog, dan kun je met een gerust hart je camera mee het water in nemen.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Extra mogelijkheid: goedkoop (kunststoffen) aquariumbakje.
    Druk hem onder water, camera erin en fotograferen maar.
    Laat je hem los, gaat ie drijven. Grootste risico is opspattend water.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u