Menu

Onderdeel van Pixfactory

Groenblijvende bomen en struiken

Sommige bomen en struiken blijven groen in de winter. Fotograaf: Karin hovenkamp

Veel bomen en struiken zijn kaal op dit moment. Toch is er nog genoeg groen te bekennen in de natuur. Er zijn namelijk ook voldoende groenblijvende bomen en struiken die zo de winter nog een beetje kleur geven. Dat biedt weer legio mogelijkheden om de camera erbij te pakken en flink wat mooie plaatjes te schieten.

Groenblijvende bomen

De eerste boom waar iedereen waarschijnlijk aan denkt als het om groenblijvende bomen en struiken gaat, is een dennenboom of spar. Maar hiernaast zijn ook planten als de klimop en Rhododendron groenblijvend.

Om de klimop als voorbeeld te nemen: de bladeren bieden het hele jaar door prachtige kleuren en structuren. Ze zijn niet egaal groen, maar bevatten vaak ook wit of geel in het blad. Bovendien staat de klimop rond deze tijd in bloei en zijn de kleine bloemetjes een prachtig onderwerp om te fotograferen, zeker in combinatie met het groenblijvende blad.

Een dennenboom biedt met zijn naalden weer hele andere mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld eens een tak met naalden en breng deze creatief in beeld. Of zoom in op een of enkele naalden voor een close-up of abstract beeld. Op je rug op de grond gaan liggen en zo van onderaf de boom fotograferen, levert weer hele andere plaatjes op.

Met of zonder sneeuw

Mocht het deze winter gaan sneeuwen, dan steekt zo’n groenblijvende plant hier mooi bij af. Fotografeer de plant of boom eens in een witte omgeving voor mooi contrast tussen de witte sneeuw en de groene plant. Of fotografeer de sneeuwvlokken die op de bladeren of naalden zijn gaan liggen. Zeker met een macrolens zijn de details zo goed vast te leggen. Mocht het een winter worden zonder sneeuw, sta dan eens extra vroeg op en leg de groenblijvende planten vast met bijvoorbeeld mistdruppeltjes op de bladeren of fotografeer de boom of plant in een mistig landschap.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u