HOME < INSPIRATIE < PHOTO CHALLENGE
Photo Challenge

Groene Camera 2017

De Groene Camera 2017 is dé fotowedstrijd voor natuurfotografen uit Nederland en België en wordt georganiseerd door PiXFACTORY, uitgever van o.a. natuurfotografie.nl en Vermeer Publishing, uitgever van o.a. Natuurfoto Magazine.
Deze twee leidende organisaties op het gebied van natuurfotografie hebben als doelstelling natuurfotografie te bevorderen en bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Groene Camera

Hoofdsponsor van de Groene Camera is SIGMA Benelux.

De Groene Camera staat open voor deelname van elke foto die in Nederland en/of België is gemaakt. Foto’s uit andere landen zijn uitgesloten van inzending. Op deze manier creëren we een min of meer gelijk speelveld voor elke deelnemer.

De Groene Camera gaat niet aan de haal met de ingezonden beelden door allerlei commerciële producten te maken van de ingezonden foto’s. Wij respecteren het auteursrecht en zullen foto’s eventueel en uitsluitend binnen de context van de fotowedstrijd publiceren.

De winnaars ontvangen naast de titel een prijs waar je ook echt iets aan hebt: € 1000,- aan contanten te besteden bij de prijssponsor Cameratools uit Apeldoorn. Voor elke categorie winnaar is er een prijs van € 500,- vrij te besteden bij Cameratools uit Apeldoorn.

Direct aansluitend, nl. vanaf zaterdag 25 maart zal er in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam een tentoonstelling met de winnende foto’s te zien zijn.

Opzet

De wedstrijd telt drie onderdelen:

 • Groene Camera Natuurfotograaf van het jaar – portfolioprijs
 • Groene Camera Natuurfoto van het jaar – 10 categorieën
 • Groene Camera natuurfotografietalent van het jaar – voor jongeren tot 18 jaar

Om in aanmerking te komen voor de titel Natuurfotograaf van het jaar stuur je een verhalend portfolio in bestaande uit minimaal zeven en maximaal negen beelden.

Het onderdeel natuurfoto van het jaar valt uiteen in tien verschillende categorieën. Om in aanmerking te komen voor de titel natuurfoto van het jaar stuur je maximaal 15 foto’s in binnen een of meerdere van de in totaal tien categorieën.

Het inschrijfgeld bedraagt € 15,- waarvoor je maximaal 15 beelden kunt insturen. Je bepaalt zelf hoeveel beelden je instuurt en voor welk onderdeel.

Jongeren onder de 18 jaar kunnen meedingen naar de prijs: natuurfotografietalent van het jaar. Hiervoor is geen inschrijfgeld verschuldigd.

Per onderdeel en categorie is er een winnaar, een ‘runner-up’ en vijf eervolle vermeldingen.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens PiXperience 2017: het grootste event voor natuurfotografen. PiXperience vindt plaats op 18 en 19 maart 2017 in Congrescentrum Hart van Holland, Nijkerk.

Categorieën

Binnen het onderdeel Groene Camera natuurfoto van het jaar onderscheiden we de volgende categorieën.

 1. Landschappen, weer en natuurverschijnselen. Nederlandse of Belgische landschapsfoto’s met een hoofdzakelijk natuurlijk karakter, al dan niet met het weer en/of natuurverschijnselen in de hoofdrol.
 2. Vogels. Foto’s van in het wild levende vogels.
 3. Zoogdieren, reptielen en amfibieën. Foto’s van in het wild levende Zoogdieren, reptielen en amfibieën.
 4. Geleedpotigen en ongewervelden. O.a. insecten, spinnen, slakken, kwallen, kreeften.
 5. Planten en paddenstoelen. Binnen deze categorie vallen ook bomen, mossen en korstmossen.
 6. Abstract. Foto’s waarbij de nadruk ligt op vorm en structuur van natuurlijke onderwerpen.
 7. Onderwaterfotografie. Natuurlijke onderwerpen, landschappen of dieren onder water gefotografeerd.
 8. Luchtfotografie. Foto’s gemaakt vanaf hoogte ongeacht de manier waarop: vliegtuig, luchtballon of drone.
 9. Stadsnatuur. Foto’s waarbij de relatie tussen natuur en menselijke omgeving, cultuur en of de mens zelf voorop staat.
 10. Humor. Humoristische foto’s met dieren in de hoofdrol.

Doe mee

Deelname aan de onderdelen natuurfotograaf en natuurfoto van het jaar staat open voor iedereen die 18 jaar of ouder is. De kosten voor deelname bedragen € 15,- incl. BTW. Deelname aan het onderdeel Natuurfotografietalent van het jaar staat open voor jongeren tot en met 17 jaar. Peildatum is 1 maart 2017. Ouders/verzorgers dienen toestemming voor deelname te geven.

Doe mee en stuur je beste foto’s in! Klik hier om naar de website van de Groene Camera te gaan.

Deel dit artikel


9
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Sorry, ik kan niet echt vinden hoeveel inzenders er mee doen.

  1. Het exacte aantal kan ik je niet geven, maar ik kan je zeggen dat er duizenden foto’s zijn ingestuurd.
   Groet,
   Jaap

 2. Hallo, hoeveel inzenders hebben jullie ? En worden deze nog ergens gepubliceerd?

  1. Beste Linda,
   Het antwoord op je vraag staat hier vlak boven: “De prijsuitreiking vindt plaats tijdens PiXperience 2017: het grootste event voor natuurfotografen. PiXperience vindt plaats op 18 en 19 maart 2017 in Congrescentrum Hart van Holland, Nijkerk.”

 3. Dag Cedric, bedankt voor je bericht. Op zich heb je een punt, maar ik vind dit nog veel sterker bij fotowedstrijden waarbij je foto’s van heel de wereld kunt insturen. Mensen met een groot budget kunnen heel de wereld over reizen. Door te zeggen dat je alleen foto’s uit NL en BE kunt insturen is er meer sprake van een gelijk speelveld.
  Apparatuur moet je niet onder-, maar ook niet overschatten. Er zijn fotografen met de beste spullen die geen fatsoenlijke foto maken en fotografen met beperkte apparatuur die de beste foto’s maken. De fotograaf is van groter betekenis dan de apparatuur, dat staat voor mij vast.

 4. Beste Daan,
  Ik heb een stelling;
  De fotograaf met het ‘grootste budget’ maakt meer kans om in de prijzen te vallen. Hij heeft tenslotte de mogelijkheid om de duurste tele/macrolenzen aan te schaffen. Ik moet het helaas doen met een Canon 24-105 mm

  1. Dat is niet leuk, nog niet eerder dit meegemaakt bij een wedstrijd. Dat had dan wel expliciet genoemd mogen worden. Ik heb juist een zwart/witbeeld ingezonden. Kan die nog verwijderd worden zodat ik een ander beeld kan insturen?

 5. Beste Bert, bedankt voor je vraag. Er is geen zwart-wit categorie en de zwart-wit omzetting valt niet onder de toegestane bewerkingen. Het antwoord is dus nee.

 6. Door Bert Depoorter op 18 januari 2017 om 20:48

  Hallo. Zijn zwart-wit foto’s toegestaan? Ik vind hierover niets in het reglement. mvg Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *