Doe mee

De Groene Camera is een fotowedstrijd voor elke natuurfotograaf uit Nederland en België. Ook jouw foto archief bevat ongetwijfeld verborgen schatten; foto’s waar je trots op bent. Stuur ze in en wie weet win jij de Groene Camera of een van de vele andere prijzen.

Om deel te nemen vragen we een bijdrage van € 15,-. Waarom doen we dit? Het zorgt ervoor dat je bewust mee doet en er alleen serieuze inzendingen zijn. Daarnaast dient het als tegemoetkoming in de kosten. De wedstrijd wordt gesponsord, maar dit is niet genoeg om alle kosten te dekken.

Maak je je meeste foto’s in Nederland of België? Dan past de Groene Camera helemaal bij jou. Laat je mooiste foto’s niet ‘verstoffen’ op je harde schijf, maar stuur je foto’s in voor de Groene Camera!

Doe je mee?

 Heb je je al aangemeld voor de Groene Camera 2020? Klik hier om je foto’s te uploaden.

Opzet

De wedstrijd telt drie onderdelen: Natuurfotograaf van het jaar, Natuurfoto van het jaar en Natuurfotografietalent van het jaar.

 1. Natuurfotograaf van het jaar

Om in aanmerking te komen voor de titel Natuurfotograaf van het jaar stuur je een serie in,  bestaande uit minimaal zeven en maximaal negen beelden. Onder een serie verstaan wij: een reeks foto’s rond een thema die samenhang vertonen en samen een beeldverhaal vormen.

 1. Natuurfoto van het jaar

Het onderdeel Natuurfoto van het jaar valt uiteen in acht verschillende categorieën. Om in aanmerking te komen voor de titel natuurfoto van het jaar stuur je maximaal 15 foto’s in binnen een of meerdere van de in totaal acht categorieën.

 1. Natuurfotografietalent van het jaar

Jongeren onder de 18 jaar kunnen meedingen naar de prijs: Natuurfotografietalent van het jaar.

Per onderdeel en categorie is er een winnaar, een ‘runner-up’ en vijf eervolle vermeldingen. Alle winnaars, runners-up en eervolle vermeldingen worden aangeduid als finalisten.

Elke deelnemer kan maximaal 15 beelden  insturen. De 7-9 beelden die je eventueel instuurt voor de serie vallen binnen dit aantal van 15 foto’s. Je bepaalt zelf hoeveel beelden je instuurt en voor welk onderdeel.  Insturen kan tot uiterlijk maandag 24 februari 2020

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens PiXperience: het grootste event voor natuurfotografen. PiXperience vindt plaats op 28 maart 2020 in Congrescentrum Hart van Holland.

Categorieën
Binnen het onderdeel Natuurfoto van het jaar onderscheiden we de volgende categorieën.

 1. Landschappen
  Landschappen, inclusief weer en natuurverschijnselen. Nederlandse of Belgische landschapsfoto’s met een hoofdzakelijk natuurlijk karakter, al dan niet met het weer en/of natuurverschijnselen in de hoofdrol.
 2. Dieren
  Onder deze categorie vallen foto’s van in het wilde levende zoogdieren, reptielen en amfibieën in Nederland en België.
 3. Vogels
  Foto’s van in het wild levende vogels in Nederland en België.
 4. Geleedpotigen en ongewervelden
  Foto’s gemaakt van o.a. insecten, spinnen, slakken, kwallen, kreeften.
 5. Planten en paddenstoelen
  Foto’s van planten en paddenstoelen. Binnen deze categorie vallen ook bomen, mossen en korstmossen.
 6. Abstract
  Foto’s waarbij de nadruk ligt op vorm en structuur van natuurlijke onderwerpen.
 7. Zwart-wit
  Foto’s passend in één van de bovenstaande categorieën, maar omgezet naar een zwart-wit bewerking.