Menu

Groot formaat. Hoe vergroot je de foto voor een afdruk?

In het vorige artikel in deze reeks legden we uit hoe groot je een digitale foto kunt afdrukken zonder dat de kwaliteit te slecht wordt. Maar wat als je een foto toch groter wil afdrukken?
Soms wil je een foto afdrukken op grootformaat maar is de resolutie te laag. Wat kan je dan nog doen? Fotograaf: Jowan Iven

Interpoleren

Volgens de vuistregel uit het vorige artikel heb je voor een afdruk op groot formaat zowat 150 pixels per inch (PPI) nodig. Een foto van een 24 megapixelcamera (4.000 x 6.000 pixels) kun je volgens die vuistregel afdrukken op ongeveer 68 x 102 centimeter. Maar wat als je die foto toch groter wil afdrukken?

We lichten twee methodes toe om deze foto te vergroten. Bij het hart van de bloem zijn de verschillen zijn goed zichtbaar in de details. Fotograaf: Erik Derycke

De oplossing bestaat erin dat je in beeldbewerkingssoftware pixels gaat bijmaken in een proces dat interpolatie heet. De software maakt het nodige aantal extra pixels aan, vult die met de juiste kleur en verscherpt de afbeelding zodat ze een voldoende scherpe indruk maakt op het gekozen formaat. In de meeste beeldbewerkingssoftware zit een optie om foto’s te vergroten; ik leg uit hoe je het doet in Photoshop en in Gigapixel AI.

In Photoshop

Open de afbeelding in Photoshop en ga in het menu Afbeelding naar Afbeeldingsgrootte. Je ziet in het venster de afmetingen (in pixels) van de foto: in dit voorbeeld 6.000 x 4.000 pixels. Let er op dat de optie Nieuwe pixels berekenen uitgevinkt is. Als je nu in het vakje Resolutie de resolutie op 150 pixels per inch zet, zal Photoshop berekenen welke afdrukgrootte daarmee haalbaar is: 67,73 x 101,6 cm om precies te zijn.

Afbeeldingsgrootte checken in Photoshop. Fotograaf: Erik Derycke

Stel nu dat je die foto op 150 in plaats van 101,6 cm breed wil afdrukken, vink dan eerst de optie Nieuwe pixels berekenen aan, en vul dan 150 in het vakje Breedte. Photoshop zal dan berekenen hoeveel pixels nodig zijn om een afdruk van 150 breed aan 150 pixels per inch te maken (8.858 x 5.906).

Grootte van de foto aanpassen voor een afdruk. Fotograaf: Erik Derycke

Als de hoogte niet automatisch mee herberekend wordt, komt dat doordat de optie Verhoudingen beperken uitgeschakeld is, waardoor lengte en breedte los van elkaar gewijzigd kunnen worden. Klik op het icoontje van de ketting tussen Breedte en Hoogte om de verhoudingen samen te laten wijzigen.

Als je nu op OK klikt, zal Photoshop de nieuwe pixels aanmaken. Maar voor je dat doet, kies je nog welke methode de software daarvoor gebruikt in het drop-down menu achter Nieuwe pixels berekenen. In detail uitleggen hoe elk van die methodes werkt zou ons nu te ver leiden. Standaard is de methode ingesteld op Automatisch, waarbij Photoshop zelf kiest welke methode het best geschikt is voor wat je wil doen. Het is een veilige keuze in oudere versies van Photoshop.

Details handhaven 2.0
Selecteren van ‘Details handhaven 2.0’. Fotograaf: Erik Derycke

In Photoshop CC 2018 heeft Adobe echter een nieuwe methode toegevoegd: Details Handhaven 2.0. Deze methode is de beste keuze voor het vergroten van uw afbeeldingen en gebruikt artificiële intelligentie om bepaalde delen van een afbeelding anders op te scherpen. Maar opgelet: Photoshop zal Details Handhaven 2.0 niet selecteren als je de methode op Automatisch laat staan. Wie Photoshop CC 2018 (of later) gebruikt om foto’s te vergroten, moet dus zelf Details Handhaven 2.0 selecteren.

Per foto afwegen of deze baat heeft bij het aanvinken van ‘ruis verminderen’. Fotograaf: Erik Derycke

Bij het vergroten van een afbeelding wordt ook de ‘ruis’ mee uitvergroot. Daarom bevat Details Handhaven 2.0 een schuifregelaar om ruis te reduceren. Hiervoor bestaat geen aanbevolen standaardinstelling; het hangt af van de hoeveelheid ruis in de originele foto. Ik raad aan om te experimenteren en de voorvertoning op 100% te beoordelen.

Klik op OK om de afbeelding te vergroten, en vervolgens op ‘Opslaan als’ om een kopie van de afbeelding te bewaren (als je Opslaan in plaats van Opslaan als gebruikt, wordt de originele foto overschreven).

In Gigapixel AI

Gigapixel AI is een programma speciaal ontworpen om foto’s en video te vergroten. Zoals de naam aangeeft, gebruikt het artificiële intelligentie om dat te doen. Je kan de software gratis uitproberen.

Topaz Gigapixel AI is een speciaal programma voor het vergroten van foto’s. Fotograaf: Erik Derycke

Er zijn drie verschillende manieren om het formaat van een afbeelding te wijzigen in ‘Gigapixel AI’: Scale, Width en Height. Met Scale wordt de hele afbeelding met een factor x2, x4 of x6 vergroot. Bij Width en Height geef je zelf in hoeveel pixels de foto langs de brede of hoge zijde moet krijgen; voor de andere zijde berekent het programma dan zelf het nodige aantal.

Je kan in Gigapixel AI net als in Photoshop exact het nodige aantal pixels voor het gewenste afdrukformaat laten berekenen. Daartoe klik je bij Width en Height op px en kies je in het drop-down menu voor cm: daardoor worden de afmetingen in centimeter weergegeven. Vul het gewenste afdrukformaar (in ons voorbeeld 150 cm voor de lange zijde) en de gewenste ppi (voor een grootformaatprint bijvoorbeeld 150 ppi) in.

Als AI Mode raad ik voor natuurfotografie Standard aan, en voor Settings is Auto een goed vertrekpunt voor foto’s die niet veel ruis bevatten.

9 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

9 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: