HOME < ACTUEEL < ACTUEEL
Actueel

Handige fotografie cheatsheets

Mijn collega Colinda kocht vorig jaar een antieke camera op een rommelmarkt. Thuisgekomen onderwierp zij de camera aan een grondige inspectie en hierbij vond ze iets bijzonders.

cheatsheets

Op een klein briefje – in een ouderwets handschrift – stonden aanwijzingen gekrabbeld hoe de camera moest worden ingesteld onder bepaalde omstandigheden. Een fotografie spiekbriefje dus, voor als de fotograaf in kwestie het even niet meer wist of gewoon als geheugensteuntje.

Spiekbriefjes zijn van alle tijden

Spiekbriefjes oftewel cheatsheets zijn van alle tijden en hebben nog altijd hun waarde. De redactie van Natuurfotografie Magazine heeft moderne varianten gemaakt van zo’n spiekbriefje, liefst 24 verschillende!

 • 6 Praktische infographics: In één oogopslag zie je hoe fototechniek werkt
 • 6 Handige cheatsheets: Spiekbriefjes om altijd bij de hand te hebben
 • 6 Inspirerende beeldrecepten: Alle ingrediënten voor een geslaagde foto
 • 6 Superfoto’s met quotes van beroemde fotografen zoals Ansel Adams

Bedankje voor de abonnees van Natuurfotografie Magazine

En weet je wat het bijzondere is? We geven deze set van 24 A5-formaat kaarten inclusief handige bewaarmap cadeau aan elke abonnee van Natuurfotografie Magazine. Gewoon als bedankje voor het abonnee zijn.

Ben je abonnee? Dan kun je de eerste zes kaarten binnenkort tegemoet zijn samen met editie 4-2019 van Natuurfotografie Magazine. Je kunt ze bewaren in de bewaarmap of je kunt ze versturen als kaart naar een collega-fotograaf.

Ben je nog geen abonnee?

Je hebt nog een paar dagen om lid te worden en deze set van 24 kaarten ook te ontvangen. Je ontvangt dan bovendien het uitgebreide voordeelpakket voor abonnees en een welkomstgeschenk in de vorm van een boek “De 50 beste tips voor natuurfotografen”. Meld je aan vóór 16 juni via deze link.

Maar het gaat natuurlijk om het magazine dat je een jaar lang ontvangt. Hieronder lees je enkele reacties van onze enthousiaste lezers:

 • Marja Martini: Jullie magazine blijft mooi! Dank voor de gevarieerde artikelen, de tutorials en de thema’s. Voor mij zeer leerzaam als hobbyfotograaf!
 • Anneke Siepel: Altijd weer een cadeau als die op de deurmat valt, staat weer vol tips. Het worden weer leerzame dagen.
 • Wilma Bosch: Prachtig blad, heb het abonnement kado gekregen van mijn broer, iets beters had hij niet kunnen verzinnen. Super blij mee.
 • Derk ter Heide: Zojuist gehaald in de bladenkiosk. Top blad: goede uitleg en leuke onderwerpen. Raad het iedereen aan die aan natuurfotografie doet.

Wil je ook zo’n ervaring + 24 cheatsheets + het boek “De 50 beste tips voor natuurfotografen” + het voordeelpakket, meld je aan voor 16 juni via deze link.

Deel dit artikel


11
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Stefan op 27 februari 2020 om 18:28

  Kan ik op een of andere manier nog aan die 24 cheat sheets komen? Alvast bedankt, Mvg Stefan

  1. Beste Stefan, de set van intussen 30 cheatsheets is te bestellen via onze webshop: https://webshop.natuurfotografie.nl/product/complete-set-van-30-kaarten/

 2. Hoi Daan, leuk idee die sheets.
  Komen ze ook in de webshop?
  Als ik een kleine fotocursus geef dan kan ik ze in die cursus erbij geven met uitleg als ondersteuning van de cursus.
  Ik hoor graag of dit in de toekomst te realiseren is.

  en het magazine ziet er weer top uit.
  groeten van Tjeerd.

 3. Ha! Ik heb alleen de bewaarmap ontvangen en geen cheatsheets 🙂 Niet erg want ‘spiekbriefjes’ zijn toch een gebrek aan kunde en juist door fouten te maken door onwetendheid, daar leer je meer van dan door ff te spieken op zo’n blaadje. Met nachtfotografie heb je er trouwens niet veel aan 🙂 Vind het trouwens een mooi en verzorgd tijdschrift met prachtige fotografie. Een minpuntje vind ik in het huidige nummer dat stuk over die bijenetershut, dat heeft totaal niets met natuurfotografie te maken.

  1. Dat is natuurlijk niet de bedoeling Kees. Stuur even een mail naar klantenservice@natuurfotografie.nl met je adresgegevens, dan sturen we het alsnog toe. Bedankt voor je compliment over het magazine!

 4. Door Hans G. Smit op 21 juni 2019 om 12:55

  Leuk idee deze chat sheets.
  het was alleen jammer dat de post de houder zowel als de kaarten wat verfrommeld aanleverde…Daardoor zijn ze minder goed lees- en bruikbaar.

  1. Beste Hans, spijtig om te lezen. Stuur even een mail naar klantenservice@natuurfotografie.nl met je adresgegevens, dan sturen we nieuwe exemplaren toe.

 5. Door mellinkjan op 19 juni 2019 om 19:40

  Deze week het magazine met de cheatsheets enz. ontvangen. Helaas zijn het er maar 6 in plaats van 24.
  Hoe kan dit? Ging hier iets mis, of komt de rest later?
  Ik wilmze namelijk wel graag allemaal hebben. Ze zijn prachtig.

  1. Dit klopt hoor! Je krijgt de komende nummers steeds 6 van deze kaarten.
   Bedankt voor je complimenten!

 6. Door Bob Luijks op 19 juni 2019 om 08:27

  Leuk te horen!

 7. Vandaag het tijdschrift met de cheetsheets ontvangen. Leuk initiatief, ziet er goed uit, top idee. Enkele kaarten zullen ook in mijn fototas en plekje vinden. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *