Menu

Onderdeel van Pixfactory

Handige tips om vlinders te fotograferen

Vlinders zijn prachtige insecten en er zijn duizenden soorten over de hele wereld, dus de mogelijkheden om ze te fotograferen zijn eindeloos. Vlinders hebben vaak ingewikkelde ontwerpen op hun vleugels, en prachtige kleurcombinaties. Deze mooie insecten zijn alleen wel vaak lastig om te fotograferen. Deze tips helpen je op weg om zelf de mooiste vlinderfoto’s te maken!
Met de juiste apparatuur kun je mooie foto's van vlinders maken.
Met de juiste apparatuur kun je mooie vlinderfoto's maken. Fotograaf: Pexels/ Pixabay

Gebruik de juiste apparatuur

Vlinders zijn klein; daarom is het handig om over de juiste apparatuur beschikken. Een macrolens of een zoomlens bijvoorbeeld zijn hier geschikt voor. Met de lenzen kun je de vlinder van heel dichtbij fotograferen en nog vanaf een redelijke afstand zodat de vlinder niet schrikt.

Behalve in serres zul je vlinders meestal buiten fotograferen, dus heb je een telezoomobjectief met macromodus nodig. Kies er een waarbij je kunt schakelen tussen handmatig en automatisch scherpstellen. Een macro-objectief is erg nuttig voor echte close-up foto’s, omdat het scherpstelt op de kleinste objecten. Naast macrolenzen zijn er minder dure alternatieven, zoals tussenringen en macro filters, die op een standaardlens kunnen worden gebruikt. Gebruik waar mogelijk een statief of een monopod en een draadontspanner of de zelfontspanner van de camera om beweging in je beeld te voorkomen.

Lees hier wat je allemaal nodig hebt voor het fotograferen van insecten en bloemen!

Er zijn weer volop vlinders om te fotograferen.
Er zijn weer volop vlinders om te fotograferen. Fotograaf: Pexels/ Ronald

Welke instellingen zijn handig?

Een goede manier om vlinders in actie te zien is bloemen te observeren waar ze dol op zijn. Als je die bloemen hebt gevonden, stel dan je camera scherp op dat gebied en gebruik een groot diafragma (f/2.8-f/5.6) en een relatief snelle sluitertijd (misschien 1/1600s) en wacht dan tot er een vlinder verschijnt.

Voor het mooiste effect gebruik je een kleine scherptediepte; f/4 is ideaal omdat je een onderwerp van zo dichtbij fotografeert. Je zult snel moeten werken, dus heb je een snelle lens nodig die je in een oogwenk scherp moet kunnen stellen. Als je nog niet zover bent dat je het diafragma handmatig kan in stellen, dan is de sportstand van je camera ideaal voor het fotograferen van vlinders. Bij de sportstand stelt de camera namelijk automatisch een snelle sluitertijd in, waardoor je onscherpte in je foto’s voorkomt.

Zoek naar kleurrijke bloemen en gebruik indien mogelijk de continu-opnamestand, want het moment kan in enkele seconden voorbijgaan. Hoewel het misschien niet mogelijk is om precies te voorspellen wat een vlinder zal doen, is het handig om de continu-opnamestand te gebruiken om zoveel mogelijk foto’s te maken en later te bekijken wat je hebt.

Met de juiste apparatuur kun je mooie vlinderfoto's maken.
Met de juiste apparatuur kun je mooie vlinderfoto’s maken. Fotograaf: Pexels/ Pixabay

Waar kun je vlinders vinden?

Vlinders zijn overal te zien, maar op sommige plekken en tijden kun je zeker zijn dat je een vlinder voor je camera kunt krijgen. Ga bijvoorbeeld eens in de avond op pad om te zoeken naar plekjes waar vlinders zitten. Deze zitten dan met dichte vleugels in het gras of aan een blad enigszins verscholen te rusten. Indien ze gunstig zitten ten opzichte van de ondergaande zon dan kun je al meteen aan de slag met fotograferen.

Met een beetje geluk is de vlinder in de ochtend bedekt met een laagje dauw waardoor deze langer zal blijven zitten. Neem je tijd en blijf wachten totdat de zon goed schijnt en de vlinder de vleugels opent. Het licht is dan al vaak erg fel en probeer dan de schaduw over de vlinder te creëren en de achtergrond in de zon te houden, de kleuren van de vlinder worden op die manier intensiever.

Wees geduldig

Bij het fotograferen van vlinders is geduld belangrijk. Zoals bij alle dieren in de natuur kun je ze niet dwingen ergens heen te gaan waar ze niet willen, dus het kan zijn dat je uren en uren moet wachten op het juiste moment. Wees oplettend en houd je camera gereed. De beelden die je krijgt zullen de moeite waard zijn, opvallend, en mooi om te delen met andere vlinder liefhebbers!

Benieuwd naar nog meer tips over hoe je vlinders kunt fotograferen? Lees hier de tips van natuurfotograaf Silvia Reiche!

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: