Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hazenpootje aan de Maas

Ik probeer als natuurfotograaf zoveel als mogelijk op pad te gaan om het natuurlijk schoon vast te leggen. Hierbij bekijk ik op de avond voor vertrek enkele gebieden en probeer een inschatting te maken van welke foto ik die dag zou kunnen maken. Het voorspellen van het weer en waar de zon opkomt zijn dan heel belangrijk.
Hazenpootje
De foto van het hazenpootje waarmee ik winnaar werd in de categorie Planten en Paddestoelen van de Groene camera. Fotograaf: Jan Linskens

De locatie

Die ochtend besluit ik om naar het Nationaal Park De Maasduinen te gaan. De heide was toen nog mooi paars. Meestal begin ik bij zonsopkomst met landschapsfotografie. Zodra het licht dan wat harder wordt monteer ik de macrolens (Sigma 105mm) op mijn camera (Sony A77) en ga daar verder mee aan de slag. Zo ook op deze late zomerse dag.

Vroeg in de morgen op pad voor de mooiste landschapsfoto’s van de paarse heide bij zonsopkomst. Fotograaf: Jan Linskens

Keuze van het onderwerp

Het licht werd weer hard en ik bedacht me dat er aan de Maas (waar nog mooi licht is) altijd wel onderwerpen te vinden zijn om een macro-opname te maken. Dus macrolens op de camera en zoeken naar een mooi onderwerp. Dan zie ik een paar hazenpootjes staan en denk meteen aan alle mooie foto’s die ik al van dit prachtige paddenstoeltje heb gezien.

Hazenpootje
Ik bestudeer mijn onderwerp (hazenpootje) om te kijken hoe ik een mooie foto kan maken. Fotograaf: Jan Linskens

De paddenstoeltjes staan mooi vrij en ik hoef dus geen storende elementen te verwijderen zoals grassprieten of losliggende blaadjes. Vanuit alle hoeken maak ik foto’s en dan zie ik de opstaande rand van dit zwammetje. Omdat dit zo kenmerkend is voor deze soort besluit ik om de camera van het statief te nemen. Ik moet dicht aan de grond fotograferen en leg de camera op een rijstzak voor stabiliteit. Zo kan ik op mijn gemak met een heel laag standpunt fotograferen. De hoekzoeker heb ik niet meer nodig, mijn kantelscherm met live-view komt nu goed van pas.

Hazenpootje
Op ‘ooghoogte’ met mijn onderwerp. Fotograaf: Jan Linskens

Keuze van de camera-instellingen

Ik wil dat de foto een beetje raar “ongewoon’’ overkomt, het moet geen alledaagse foto worden. Ik richtte de camera op de rand van de hoed van het paddenstoeltje zodat deze scherp in beeld komt en stel het diafragma in op f/11 bij een sluitertijd van 1/125ste en ISO 400. Het was al een beetje bewolkt aan het raken en dat was voor deze foto helemaal niet erg. Ik heb de foto tegen de grijzer wordende lucht gemaakt en daardoor steekt de hoed mooi af. Scherpstellen en dan …. op de achterkant van de camera ziet het er goed uit! Snel naar huis want ik wil deze foto zo snel als mogelijk nabewerken en groot op het scherm bekijken.

Hazenpootje
De foto van het hazenpootje waarmee ik winnaar werd in de categorie Planten en Paddestoelen van de Groene camera. Fotograaf: Jan Linskens

Winnaar in de categorie Planten en Paddestoelen van de Groene Camera 2018, dé fotoprijs voor natuurfotografen uit Nederland en België.

Het juryrapport omschreef de foto als volgt: Prachtig gedetailleerd beeld, door korte scherptediepte wordt spanning gecreëerd. De paddestoel lijkt haast transparant. Mooie eenvoudige kleurstelling, de structuur werkt vervreemdend, door de korreltjes en het mooie lijnenspel lijkt het bijna op een zandstructuur op het strand. Deze zou ik 3 meter groot aan mijn wand willen hebben.

In het MUSEON is onlangs de tijdelijke tentoonstelling van de Groene Camera 2018 geopend. Hier worden de foto’s van de winnaars, de runners-up en 5 eervolle vermeldingen van de Groene Camera 2018 per categorie tentoongesteld + natuurlijk de overall winnaar! Ook in 2019 wordt natuurlijk weer deze toonaangevende natuurfotowedstrijd georganiseerd. Foto’s voor de Groene Camera 2019 kunnen vanaf begin december worden ingestuurd. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de Groene Camera Fotowedstrijd?
Schrijf je dan nu in via dit formulier.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

6 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: