Menu

Onderdeel van Pixfactory

HDR, ‘Over the top’!

Surrealistische, onnatuurlijke foto's zijn ook een mogelijkheid als resultaat van HDR. Sterker, voor sommigen is dat hét beeld dat ze van HDR-foto's hebben. Het past natuurlijk niet bij de wens om natuurlijk ogende foto's te maken. Maar het is wel leuk om mee te spelen en daarom wilde ik er de HDR mini-serie mee afsluiten.

Surrealistische HDR

Het zijn vooral de HDR instellingen die in de extremen tot surrealistische beelden leiden. In de eerste tutorial van deze mini-serie heb je Fusion F.2 gedownload. Hiermee kun je goed oefenen.

  • Smoothing geeft aan hoe gladgestreken het algoritme werkt. Zet je een hoge waarde dan ziet het er natuurlijker uit. Bij een lage waarde krijg je als het ware omtrekken te zien. Ook zijn de halo’s evident.
  • Met de color saturation regel je de verzadiging. Door dit naar hogere waarden te zetten bereik je oververzadigde beelden die zo karakteristiek zijn voor surrealistische HDR’s. Zet je de color saturation op nul, dan kom je bij zwartwit uit.
  • local contrast instellingen werken zeer krachtig. Hoge waarden zorgen voor een sterk lokaal contrast. Dit geeft een beetje blokkig effect. Lage waarden veranderen juist weinig of smeren lichtverschillen juist wat glad.
Leuven Groot Begijnhof
Leuven Groot Begijnhof. Fotograaf: Mark van Veen

Ghosting

Ook bewegende voorwerpen leiden tot surrealisme. Als je 3 foto’s maakt waar een persoon (of voertuig) op beweegt, dan staat deze op elke foto op een andere plek. Bij de HDR-bewerking wordt hij dan op elk van de plekken afgebeeld, terwijl de achtergrond erdoorheen schijnt omdat hij ook op 2 foto’s niet staat. Dit wordt ghosting genoemd, de geesten op je HDR-afbeelding. De verschillende HDR-programma’s bieden mogelijkheden dit te verminderen, maar echt goed lukt dit nog niet. Je kunt, surrealisme, ghosting ook regisseren. Zorg dat er op de middelste, op de middentonen belichte foto een persoon, voertuig of wat anders staat, die je in de andere foto’s niet zet. Dan komt deze er als een geestverschijning in. Een beetje als een lange tijd-opname waar iemand doorheen loopt en even stilstaat.

Dit is natuurlijk allemaal spelen. Maar is het niet zo dat we door te spelen leren?

Beweging in de 3 foto's voor HDR zorgt voor ghosting. De kerk en de boten staan prachtig still, de mensen liepen en staan op elke foto op een andere plek
Beweging in de 3 foto’s voor HDR zorgt voor ghosting. De kerk en de boten staan prachtig still, de mensen liepen en staan op elke foto op een andere plek. Fotograaf: Mark van Veen

Dit is het laatste deel in een mini-serie over HDR waarin we eerder al schreven over de basis van HDR, het optimaliseren van je opnames en het correct bewerken van je bestanden voor HDR.

cover landschapsfotografie praktijkboekMeer lezen over HDR?

Koop ons Praktijkboek landschapsfotografie.
Hét standaardwerk over landschapsfotografie.
Te koop bij de betere boekhandel en via de webshop.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: