Menu

Onderdeel van Pixfactory

Heide fotograferen op de Posbank? Lees dan even verder

Posbank
De bloeiende heide van de Posbank met opkomende zon en ochtendnevel, dat is voor natuurfotografen het neusje van de zalm. Fotograaf: Dave Zuuring

De heide begint al vroeg in bloei te komen. Dat betekent dat het voor menig natuurfotograaf weer begint te kriebelen. Heide staat haast synoniem met de Veluwezoom. Daardoor liep het vorig jaar aardig uit de hand op de Posbank en stonden terreinbeheerder Natuurmonumenten en menig natuurfotograaf lijnrecht tegenover elkaar. Pikant detail: de campagnefoto van Natuurmonumenten (kom naar de bloeiende heide kijken) toonde een foto van de Posbank, gemaakt rond zonsopkomst.

Om een herhaling van vorig jaar te voorkomen, kunnen natuurfotografen dit jaar met een speciale regeling ’s morgens vroeg de bloeiende heide op de Posbank fotograferen zonder de natuur onnodig te verstoren en het risico te lopen bekeurd te worden.

Hoe werkt het?
Fotografen kunnen op een beperkt aantal dagen, te weten 17, 18, 24, 25, 26, 31 augustus en 1, 4, 5, 12, 13 september een (elektrische) fiets huren via Veluweactief. Uitsluitend die dagen is de fietsverhuur extra vroeg open, zodat geïnteresseerden de gelegenheid krijgen tijdig via de schaapskooi op de Posbank te komen. Vanaf de openbare weg is het toegestaan om de bloeiende heide op de foto te zetten. Meer informatie via http://event.veluweactief.nl

Voor deze regeling heeft Natuurmonumenten samenwerking gezocht met activiteitenorganisatie Veluweactief. Marjolein Oversteegen: “We wonen en werken in een uniek natuurgebied, dat is niet vanzelfsprekend. We werken graag mee, zelfs als we daarvoor voor dag en dauw ons bed uit moeten in het drukste seizoen. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan natuurbehoud en natuurbeleving”. Natuurmonumenten is dankbaar voor deze samenwerking.

Verstoring en bekeuringen
Ieder jaar trekt de bloeiende heide op de Posbank veel fotografen, die de paarse pracht willen vastleggen. Een foto die met de opkomende zon en ochtendnevel wordt gemaakt is favoriet. Om op de mooiste plekjes te komen, reden de fotografen de afgelopen jaren in alle vroegte via de openbare weg de Posbank op. Dat is voor zonsopkomst (en na zonsondergang) niet toegestaan, omdat de stroom van auto’s voor meer wildaanrijdingen en onnodige verstoring zorgt. Een handhavingsactie waarbij meer dan 30 bekeuringen werden uitgedeeld, zorgde voor wrevel onder de fotografen.

Fotograaf denkt mee
Fotograaf Jan Vermeer wilde graag meedenken over een oplossing. “De bloeiende Posbank staat in de agenda bij fotograferend Nederland, handhaven werkt alleen maar negatief. Informeren, faciliteren en alternatieven bieden zou hier beter op z’n plaats zijn”. Natuurmonumenten deelt de passie voor de natuur met de fotografen en begrijpt de wens om mooie foto’s te maken. Met bovenstaande regeling komt zij de fotografen nu tegemoet en biedt en de mogelijkheid een mooi beeld te maken. Wie alsnog voor zonsopkomst per auto naar de Posbank rijdt of van de openbare weg afwijkt, is gewaarschuwd. Dat is en blijft niet toegestaan.

Lees hier hoe je mooie heidefoto’s maakt.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Handhaven werkt negatief ? Voor de ongelikte beren onder het fotografengilde is dat het enige wat ze tot de orde kan roepen.Bij mijn eigen woning meegemaakt dat er een zeldzaam vogeltje in het plantsoen zat vogelaars uit de hele streek kwamen dit vogeltje op de foto zetten met als gevolg dat het balkon bij m’n huis vol stond met fotografen en ze boos werden dat ik de rust verstoorde omdat ik na een dag werken m’n huis in wilde.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u