Menu

Onderdeel van Pixfactory

Helgoland natuurfotografenparadijs

Circa vier uur rijden vanaf Utrecht en 1,5 uur varen, ligt een groot rotsblok in zee genaamd Helgoland. Onder niet-natuurfotografen is Helgoland vooral bekend omdat je er BTW-vrij kunt shoppen. Natuurliefhebbers kennen Helgoland als belangrijke broed- en pleisterplaats voor zeevogels uit het Noordzeegebied en voor trekvogels uit meer noordelijk gelegen gebieden. Naast vogels, waaronder de beroemde jan-van-gent, leven er ook zeehonden.
Helgoland
In de broedtijd vliegen maandenlang jan van genten af en aan met nestmateriaal en voedsel. Fotograaf: Jody Zweserijn

De meeste fotografen komen naar Helgoland om vogels en zeehonden te fotograferen. De reis naar Helgoland en het verblijf daar is relatief makkelijk zelf te organiseren. Het eiland is door de piepkleine oppervlakte van 1,7 vierkante kilometer zeer overzichtelijk. Ben je nog nooit op Helgoland geweest, maar zou je er eens op eigen gelegenheid naar toe willen om te fotograferen, dan kunnen onderstaande tips je waarschijnlijk een eind op weg helpen.

Helgoland
Er zijn veel hotels op Helgoland, maar eigenlijk is maar een beperkt deel van het eiland bebouwd. Fotograaf: Jody Zweserijn

Wat maakt Helgoland zo interessant voor natuurfotografen?

Helgoland biedt een grote variatie aan fotografie-onderwerpen, zoals vogels, zeehonden en landschappen, op een hele kleine oppervlakte. Om vanaf de hotels naar de uitkijkpunten op de kliffen te komen hoef je gerekend vanaf het benedenland hooguit 20 minuten te lopen. Logeer je op het bovenland dan ben je er nog sneller.

Jan van Gent
De hele dag verandert het licht op de kliffen. Met de achtergrond in de schaduw krijg je weer een totaal nieuwe invalshoek voor een foto. Fotograaf: Ronald van Dijk

Op 1 kilometer van Helgoland ligt het strandeilandje Düne. Hier leeft een kolonie zeehonden die je kunt fotograferen. Iedere dag vaart er een watertaxi elk half uur van Helgoland naar Düne en v.v. Een retourtje kost € 5,-.

Vogels

Voor vogels kun je op Helgoland het hele jaar terecht, maar tussen maart en september zijn er zeker 10.000 al dan niet broedende vogelparen te vinden: meer dan 10.00 paar jan-van-genten, 3000 paar zeekoeten, 50 paar alken, 5000 paar drieteenmeeuwen en 50 paar noordse stormvogels. Vooral deze 5 soorten zijn goed te zien en te fotograferen vanaf de wandelpaden langs de kliffen. Op Düne zijn ook verschillende zeevogels te vinden.

Helgoland
In het voorjaar zijn meer dan 10.000 vogelparen te vinden op Helgoland. Fotograaf: Wouter van de Weerd

Omdat vogels er in grote hoeveelheden zijn heb je ook eindeloos mogelijkheden om te experimenten met je fotografische invalshoeken. Zo kun je oefenen met overbelichten, onderbelichten, flitsen, meebewegen met vogels in vlucht, langere sluitertijden, abstracte fotografie of juist realistisch, het fotograferen van romantische tafereeltjes en combinaties hiervan. Maar je kunt natuurlijk ook op soortenjacht gaan.

Jan van genten
Lief voor elkaar…… Fotograaf: Jody Zweserijn
Jan van genten
Maar niet voor de buren….. Fotograaf: Jody Zweserijn

En ben je een beetje uitgekeken op Helgoland, dan pak je de watertaxi en ben je in 5 minuten op Düne. Naast zeehonden is hier onder andere de prachtige eidereend te vinden.

Eidereend
Ga een tijdje in het zand zitten bij een groepje Eidereenden. Er gebeurt van alles. Fotograaf: Jody Zweserijn

Zeehonden

Op Düne komen twee soorten zeehonden voor: de gewone zeehond en de grijze zeehond (of kegelrob). Het gedrag van de zeehonden en -robben is op zichzelf al zeer fotogeniek. Maar de pups zijn helemaal fantastisch om op de gevoelige plaat vast te leggen.

Zeehonden
Zeehonden lekker luierend op het strand van Düne. Fotograaf: Jody Zweserijn

In de periode mei tot juli worden de jongen van de gewone zeehond geboren. Meestal gebeurt dit op een zandbank en zie je de pups pas voor het eerst als ze met hun moeder rondzwemmen. De jongen hebben net als andere zeehondensoorten een witte wollige vacht. Maar deze verliezen ze al vóór hun geboorte. Ze hebben dus direct al hun beige-grijze zwemvel en zijn alleen door hun grootte te onderscheiden van volwassen zeehonden.

Zeehond
Als je langer bij de zeehonden blijft observeren zie je ze steeds meer grappige poses aannemen. Fotograaf: Jody Zweserijn

De jongen van de grijze zeehond worden in de periode van november tot januari geboren. Deze pups hebben wel een prachtige wollige vacht die ze tegen de kou en de wind beschermt. Veel natuurfotografen trekken rond december naar Helgoland om de zeehondenpups te zien en te fotograferen. Als je dit ook graag wilt doen, lees dan eerst eens dit artikel.

Grijze zeehond pup
De pups zijn zeer fotogeniek. Maar hou minimaal 30 meter afstand om ze niet te verstoren. Fotograaf: Eline Schaafsma

Landschappen

Qua landschapsfotografie heb je op Helgoland vanaf de kliffen een aantal mogelijkheden, waarbij de zandstenen pilaar Lange Anna en de vuurtoren markante onderwerpen zijn. Ook kun je vanaf het Nordstrand de kliffen, het water en de lucht met langere sluitertijden te lijf gaan. Je komt hier door de Klippenrandweg vanaf het dorp tegen de klok in te lopen en bij de ‘Jägerstieg’ trappen af te dalen naar het strand.

Helgoland en langere sluitertijden
Onder aan de kliffen is het geweldig lekker spelen met langere sluitertijden. Fotograaf: Tjeerd Visser

Wat is de beste tijd om te fotograferen op Helgoland?

Op Helgoland kun je het jaar rond fotograferen. Maar hoogtepunten zijn het voorjaar en de zomer voor vogels en de winter omdat dan de pups van de grijze zeehond geboren worden. De mooiste momenten om te fotograferen zijn rond zonsopkomst en zonsondergang, want dan is het licht heel zacht. Vermijd bij het plannen van je reis de vakantieperiodes van de Duitsers. In deze weken is het extra druk op Helgoland.

Jan van Gent
Er is vaak mooi licht op Helgoland. Fotograaf: Jody Zweserijn

Ik ga fotograferen op Helgoland en neem mee…

De zeehonden op Düne zijn heel goed te fotograferen. Wel is het regel om minimaal 30 meter afstand te houden. Fotografisch is dit helemaal geen probleem. Met bijvoorbeeld een zoomlens tot 400 mm op fullframe heb je enorm veel mogelijkheden om de zeehonden op de foto te zetten. En met minder millimeters zoom kun je vaak ook nog wel uit de voeten.

jan van genten
Jan-van-genten en meeuwen lenen zich heel goed voor fotografie in high key door hun witte kleur en donkere details. Fotograaf: Jody Zweserijn

De jan-van-genten zijn op diverse punten op de kliffen heel dichtbij te fotograferen. In de meeste gevallen heb je genoeg aan 200 mm. Met een groothoek kun je hele leuke foto’s maken van groepjes nestelende vogels op de rotsen. Om vogels te fotograferen die verder weg op de kliffen zitten of wat schuwer zijn, is het wel makkelijk om wat meer dan 200 mm te hebben. Het is bij vogelfotografie ook erg leuk om te experimenten met langere sluitertijden en met flitslicht.

Jan van Gent
Tegen de avond kun je proberen de vogels in te flitsen. Meest voor de hand liggend is hierbij te werken op het tweede gordijn. Het vage deel van de beweging wordt dan als eerste vastgelegd, wat natuurlijker oogt. Fotograaf: Jody Zweserijn

Grijsfilter, grijsverloopfilter en statief kun je goed gebruiken bij het fotograferen van landschappen. Actieve en vliegende vogels fotograferen doen de meeste fotografen uit de hand. Houd altijd een lensdoek of schoonmaakdoek bij de hand als je bij de jan-van-genten staat. Ze vliegen al poepend over en als de wind jouw richting op staat zitten jij en je apparatuur al snel onder de poepspetters. En ik raad je een beschermhoes voor je fotoapparatuur aan tegen regen en opwaaiend zand.

jan-van-gent
Naast dat ze je behoorlijk indringend aan kunnen gluren, wil er ook nog wel eens wat naar beneden vallen. Fotograaf: Jody Zweserijn

Hou rekening dat het in het voorjaar, najaar en zeker in de winter op Helgoland enorm koud kan zijn door harde wind en het koude zeewater. Dus een muts, das (buff), handschoenen, thermoshirt en -broek en extra trui zijn geen overbodige luxe. Je staat vaak lang stil als je aan het fotograferen bent.

Hoe kom je op Helgoland?

Helgoland is per boot te bereiken. Je kunt kiezen tussen de snelle (c. 1,5 uur) catamaran of een langzame (c.2,5 uur) boot. De schepen vertrekken onder andere vanuit Cuxhaven, Wilhelmshaven en Bremerhaven. Een ticket voor de langzame boot kost rond € 30,- en voor de snelle boot ongeveer € 75,- tot € 100,-. De verschillende havens zijn gerekend vanaf Utrecht in een kleine 4 uur te bereiken. Kijk voor de vervoersmogelijkheden op de website van de VVV van Helgoland.

Helgoland langzame boot
Ga je met de langzame boot naar Helgoland, dan loop je kans dat je het laatste deel naar en van de haven per sloep moet afleggen. Voor mensen die gevoelig zijn voor reisziekte is dit even een beproeving. De catamaran legt gewoon aan de steiger aan. Fotograaf: Jody Zweserijn

Hoe verblijf je op Helgoland?

Op Helgoland kun je logeren in een hotel of appartement. Op Düne kun je vakantiehuisjes huren of kamperen. Om accommodatie te zoeken is het handig gebruik te maken van zoekmachines zoals booking.com. of overnachtingsruimte te reserveren via de website van de VVV van Helgoland. Als je in het voorjaar naar Helgoland wilt, plan je reis dan ruim op tijd. Want hoe langer je wacht, hoe minder kamers er zijn en hoe hoger de prijzen worden. Boek je een kamer in benedenland, dan moet je rekening houden dat je elke keer als je naar de kliffen gaat eerst met je foto-uitrusting een flink stuk omhoog moet. Overdag kun je gebruik maken van een lift, maar als je in het vroege ochtendlicht wilt fotograferen, is deze nog niet in gebruik.

Strand op Düne
En als je het fotograferen even zat bent, kun je ook lekker genieten van het strand. Fotograaf: Jody Zweserijn

Nog méér informatie

Tot slot onderstaand diverse links naar artikelen met fotografietips:

 

13 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

13 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: