Het onderschrift
Het onderschrift is een ondersteunend stuk tekst onder een foto. Je komt dit tegen in boeken, tijdschriften, websites en social media. Veel natuurfotografen gebruiken onderschriften wanneer zij foto’s op hun website of social media zetten.
In dit artikel richt ik me met name op het onderschrift op social media. Met Facebook en Instagram kun namelijk je veel mensen bereiken. Twitter hoort hier ook bij, alleen is dit medium zeer beperkt in de hoeveelheid tekst die je kunt gebruiken.
Als je op Instagram scrolt zie veel verschillende soorten onderschriften. Sommige fotografen zetten alleen de naam van de soort of de titel onder de foto. Ook zijn er fotografen die een diepzinnige spreuk van internet halen of een grappig bedoelde tekst onder de foto zetten. Een andere groep natuurfotografen zetten alleen maar dertig #hashtags neer.
Elke natuurfotograaf geeft een eigen invulling aan het onderschrift. Echter, je kunt jezelf onderscheiden met een betekenisvol onderschrift en daarmee waardevol zijn voor de natuur.

Betekenisvolle natuurfotografie
Natuurfotografie is een geweldige hobby waarbij je lichaamsbeweging combineert met prachtige locaties. Naast een goede manier van ontspannen kan jouw natuurfotografie op nóg meer manieren betekenisvol zijn. Want er valt veel te vertellen over de natuur.
De natuur komt wereldwijd namelijk steeds meer onder druk te staan. Er worden vele hectares aan bossen gekapt voor landbouw of het oprukken van de mens. Ook in Nederland verdwijnt er nog steeds natuur voor bijvoorbeeld woningbouw of het aanleggen van wegen. Dat zijn allemaal waardevolle leefgebieden van verschillende planten en dieren.
Kom op voor de natuur
Planten en dieren kunnen helaas niet voor zichzelf opkomen en hebben jouw hulp nodig. Daarvoor is het creëren van liefde en betrokkenheid voor de natuur noodzakelijk. Iets wat je mooi en waardevol vindt is het waard te beschermen. Foto’s kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Met een aantrekkelijke foto van een bepaalde plant of dier kun je liefde en betrokkenheid voor de natuur kweken.

Betekenisvol onderschrift
Wanneer een aantrekkelijke natuurfoto de aandacht van het publiek getrokken heeft ontstaat een grote kans dat dit publiek betrokken raakt. Jouw foto kan nóg meer waarde krijgen als jouw onderschrift een extra boodschap bevat. Je kunt op verschillende manieren een betekenisvol onderschrift maken.
Suggesties voor betekenisvolle onderschriften
Hieronder staan een aantal suggesties hoe je onderschriften betekenisvol kunt maken.
- Geef in je beschrijving interessante informatie
Er zijn vaak interessante weetjes te vinden op het internet of in veldgidsen. Op deze manier laat je zien dat het dier interessant of leuk is. Dieren die interesse opwekken of leuk worden gevonden worden eerder beschermd. Zo kun je bijvoorbeeld bij een foto van het oor van een kikker uitleggen hoe het gehoor van een kikker werkt.

- Leg in het onderschrift uit waarom een bepaald dier nuttig is voor de natuur of de mens
Mensen die van zichzelf geen affiniteit of liefde voor de natuur hebben zijn wel gevoelig voor “het nut voor henzelf”.
Een actueel voorbeeld is een eikenprocessierups. Deze rups kan ernstige jeuk veroorzaken. Bij een foto van de natuurlijke vijanden zoals een pimpelmees, koolmees, specht en vleermuis kun je uitleggen hoe belangrijk zij zijn voor de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Wanneer deze dieren de rups succesvol bestrijden dan is de kans op de jeukende haren veel kleiner. Dit heeft voor veel mensen nut. Het gaat immers om hun eigen gezondheid.

- Besteed in het onderschrift aandacht voor natuurbeschermingsprojecten
Er zijn veel organisaties die zich bezighouden met natuurbescherming. Vaak zijn zij afhankelijk van donaties of toerisme. Promotie is dan ook meer dan welkom.
Geef bijvoorbeeld bij een leuke foto van een egel aandacht aan je lokale egelopvang of de zoogdierenvereniging. Ben je bijvoorbeeld op reis geweest naar een natuurpark waar ze een neushoorn project hebben dan kan je daar ook aandacht voor vragen.

- Het direct oproepen tot doneren voor een organisatie die zich inzet voor de bescherming van de natuur is ook betekenisvol
Elke diergroep heeft wel een organisatie die zich inzet voor de bescherming van deze dieren.

Deze kikker komt uit de Ecuadoraanse Chocó. Dit is één van de meest soortenrijke regio’s ter wereld maar staat ook enorm onder druk. Steun “Save The Chocó” in hun missie de natuur in deze regio te beschermen met een donatie . Fotograaf: Ronald Zimmerman
- Zet jouw publiek aan tot actie door uit te leggen wat mensen zelf kunnen doen om een bepaald dier te beschermen
Vertel bijvoorbeeld bij een foto van een egel of een huismus hoe deze dieren geholpen kunnen worden tijdens warme en droge periodes door bakjes met water in de tuin te zetten.

- Wanneer de foto op een ethische manier tot stand gekomen is, leg dan uit hoe dit is gedaan. Wees een goed voorbeeld!
Amfibieën en reptielen in situ fotograferen in plaats van poseren is een uitdaging. Wanneer jij tot een prachtig resultaat komt met een in situ foto en daarover vertelt kun je andere fotografen inspireren om jouw goede voorbeeld te volgen.

Deze foto is in situ gemaakt zonder het dier te manipuleren. Fotograaf: Ronald Zimmerman
Draag bij!
Voor natuurfotografie zijn wij afhankelijk van de natuur. Wanneer een gebied hoge natuurwaarden heeft is er ook meer om te fotograferen. Wanneer jouw onderschrift een bijdrage levert aan de bescherming van de natuur dan geef je als het ware iets terug. Dat is zeer betekenisvol.
Heb jij ook een suggestie voor een betekenisvol onderschrift? Laat het ons hieronder weten in de reacties.
7 reacties
Leuk artikel. Bij een mooie foto van een zanglijster schrijf ik alleen dat het een zanglijster is. Bij een foto van een boomschors met vraatpatronen van schorskevers heb ik wat meer informatie gegeven over het ontstaan daarvan. Daar kreeg ik weer veel leuke reacties op, ook van niet-natuurfotografen, die het juist waardeerden dat die uitleg gegeven werd.
Locaties geef ik nooit of heel algemeen, zoals deze foto is gemaakt bij het Naardermeer.