Menu

Onderdeel van Pixfactory

HELP, we sterven uit!

Je kunt geen krant meer openslaan, geen tv meer aanzetten of je leest en hoort dat het zo slecht gaat met ons klimaat. En of het nu door de media komt of door mijn eigen bevindingen, ik begin er zo langzamerhand knap bezorgd over te worden. Maar ook onzeker, geïrriteerd en zelfs schuldig.
Extreme droogte begint zo langzamerhand jaarlijks op te treden in de zomer. Fotograaf: Jan Dolfing

Uitsterven

Dat het niet goed gaat met onze mooie wereld daar zijn we allemaal wel van overtuigd. Berichten dat 1 op de 6 diersoorten met uitsterven worden bedreigd zijn afgrijselijk om te lezen en komen zelfs onwerkelijk over. Persoonlijk heb ik moeite om dit te bevatten. Als een ver-van-mijn-bed show. Het kan toch niet waar zijn dat we zo slecht voor onze wereld zorgen. Zo stom zullen we als mensheid toch niet zijn?

Maar diep van binnen weet ik dat het zo is. Alleen al kijkend in mijn omgeving zie ik dit op minischaal gebeuren. Ging je vroeger met de auto op stap dan zat de voorruit vol uiteengespatte insecten. Nu komt de auto net zo schoon terug als voor het vertrek. Op de akkers achter ons huis liepen altijd koppeltjes patrijzen, nu al een paar jaar niet meer gezien. Of de aantallen weidevogels die de laatste jaren drastisch in aantal terug lopen. En de tientallen vlinders in de tuin van vroeger, nu nog maar een handjevol!

De Grutto, onze Nationale Vogel die hard in aantallen achteruit gaat. Fotograaf: Jan Dolfing

Nieuwe diersoorten

Er is ook een andere kant aan het verhaal. Vijf jaar terug ging ik op zoek naar de tijgerspin. Toen nog een zeldzaamheid in Nederland, pas na heel lang zoeken kon ik er foto’s van maken. Vandaag zie ik ze dagelijks in ons eigen weiland zitten. Een exoot die zich hier door de veranderende klimaatomstandigheden prima thuis voelt. In mijn werk als dierenarts zie ik het ook. Ik zie steeds vaker exotische ziektes die 25 jaar geleden toen ik begon als dierenarts in Nederland niet voorkwamen. Een zorgwekkende ontwikkeling.

Eén van de nieuwe exotische diersoorten in onze omgeving, de wespspin of tijgerspin. Fotograaf: Jan Dolfing

Grote zorgen

Al deze bevindingen maken mij ongerust. En wat me nog veel meer zorgen baart is de laksheid van overheden overal in de wereld die zich niets lijken aan te trekken van de noodzaak om wat aan klimaatverandering te doen. Uit alles blijkt dat de economie voorop staat. Zo lees ik vandaag dat in Amerika de Endangered Species Act lijst wordt afgewaardeerd. Het hele verhaal stinkt naar economisch belang. Trumpmania! Er worden internationaal wel milieu-akkoorden afgesproken maar de hieraan gekoppelde uitvoeringstermijnen zijn zo lang dat ik bang ben dat het dan al niet meer hoeft. Akkoorden waar bepaalde landen zich net zo makkelijk weer van distantiëren omdat het niet in het belang van hun land is. Belang van het land? Dikke vinger, het belang van de wereld zullen ze bedoelen. Het belang van jou en mij! En een nog veel groter belang van onze kinderen die ook nog een wereld willen erven om in te leven.

Extreem weer komt steeds vaker voor de laatste jaren en is geen ver van ons bed show meer. Fotograaf: Jan Dolfing

En wat doen wij als individuen?

Ik blijf het door de vele berichten een uitermate moeilijke problematiek vinden. Er worden zoveel tegenstrijdige onderzoeken en publicaties gedaan dat het uitermate moeilijk is om een goed onderbouwd verhaal te schrijven. Wat er nu werkelijk aan de hand is in de wereld is ontzettend onoverzichtelijk door al deze tegenstrijdige verhalen. Dit verhaal is dan ook puur gebaseerd op mijn eigen denkwijzen en bevindingen binnen mijn eigen wereldje. Over de zorgen die ik als individu over het wereldbeleid heb. Over de zorgen waarom wij er als individuen zo weinig aan doen. We blijven met zijn allen vervuilen, stappen massaal in de auto, dumpen afval in de natuur, reizen puur voor onszelf de hele wereld over om wat mooie foto’s te maken, sproeien tot we een ons wegen om het tuintje maar mooi groen te houden, kopen het goedkoopste vlees ook al is dit het meest milieu belastend en ga zo nog maar even door.

Vorig jaar vond er een gigantisch onweer plaats met de meeste lichtflitsen per uur ooit gemeten in Nederland. Fotograaf: Jan Dolfing

En ik …. ?

Ik doe hier ook aan mee al probeer ik mijn gedrag wel aan te passen. Zo ga ik de laatste tijd als het maar enigszins kan op de fiets, maar dan wel op de elektrische fiets. Is dat eigenlijk wel milieubewuster dan een auto? Ik heb werkelijk geen idee. Mijn gevoel zegt van wel, maar gevoel is niet bepaald wetenschappelijk onderbouwd. We eten alleen maar vlees uit Nederland, zodat dit niet de hele wereld over gesleept is, maar het blijft vlees en is milieubelastend. En ik ga net als de meesten van jullie nog steeds op reis naar mooie fotogebieden puur voor mezelf. Voor de mooie foto’s die toch omgerekend per beeld wel heel erg milieubelastend zullen zijn. En ik voel me hier diep van binnen schuldig over maar ik vind het zo vreselijk leuk om te doen dat ik dat gevoel diep weg druk. Zoals de meesten van ons waarschijnlijk doen. Wat niet bijster motiveert tot het doen van aanpassingen is mijn gevoel dat wat ik als individu doe geen ene malle moer bijdraagt aan het verbeteren van het milieuprobleem. Zolang de grote vervuilers in de wereld vrolijk doorgaan met CO2 uitstoten, met vernietigen van natuurgebieden en het verwerpen van milieuakkoorden voelen de kleine bijdragen die ik doe zinloos.

Verdorring in de natuur, alle bosbessen zijn dood lang voor de bessen rijp zijn. Fotograaf: Jan Dolfing

Plan van aanpak

Als we in de hele wereld nu eens gezamenlijk op een lijn zouden gaan zitten en de grote problemen aan zouden pakken in plaats van er eindeloos over te praten, dan zouden we veel meer en veel effectievere resultaten boeken. En als we in de hele wereld nu eindelijk eens de werkelijk vervuilende industrieën zouden verplichten tot het verlagen van de uitstoot van milieubelastende stoffen en dit zouden doorberekenen in de prijs van de producten dan zouden we pas echt een verbetering gaan zien. En we dragen dan met zijn allen de kosten. Deze extra gelden zouden dan natuurlijk wel weer moeten worden gebruikt ten behoeve van het klimaat en milieu. Als je dan toch iets doet wat milieubelastend is dan betaal je hier in zekere mate compensatie voor. En ja, dan wordt vliegen misschien wel 5x zo duur en het vlees op mijn bord heeft altijd de prijs van biefstuk, maar dat is dan een keus die ik zelf maak. Maar ik vrees dat dit niet gaat gebeuren. Er zijn teveel tegenstrijdige belangen in deze wereld die het nooit met elkaar eens zullen worden. Waarbij geld altijd de boventoon zal voeren. Ja, ik ben somber. Heel somber dat tegen de tijd dat wereldwijd het besef komt dat we ten onder gaan aan onze eigen gedragingen het te laat is.

Tenslotte voor ik de hele wereld over me heen krijg, dit verhaal is totaal niet wetenschappelijk onderbouwd. Het is mijn gevoel zoals ik in de huidige problematiek sta. De insteek van deze column is puur om iedereen aan het denken te zetten hoe hij of zij in de huidige milieu- en klimaatproblematiek staat. Want ik denk dat het gros van de Nederlanders net als ik ernstig bezorgd is over onze wereld, zich vrij machteloos voelt en best bereid is om iets te doen mits het ook werkelijk wat bijdraagt. Dat er eindelijk eens wat positief nieuws komt over het klimaat en milieu. En dat de grote jongens in de wereld die werkelijk een verschil kunnen maken eindelijk eens lef tonen en initiatief nemen om onze mooie wereld te beschermen. En niet altijd aan de eigen portemonnee of herverkiezing denken. Misschien dat er dan nog hoop is op een mooie toekomst voor onze kinderen in deze prachtige wereld.

Fotogroet Jan

Geef een reactie

13 reacties

  1. Dank Jan voor je goed verhaal .. er zijn teveel mensen dus daar zullen we met zn allen iets aan moeten doen ..2 per couple ..wil er nog toekomst voor dier en mens zijn ..en..
    we kunnen zonder vlees …zonder intelligentie te verliezen !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 reacties

  1. Dank Jan voor je goed verhaal .. er zijn teveel mensen dus daar zullen we met zn allen iets aan moeten doen ..2 per couple ..wil er nog toekomst voor dier en mens zijn ..en..
    we kunnen zonder vlees …zonder intelligentie te verliezen !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jan Dolfing

Jan Dolfing

Als dierenarts en gepassioneerd natuurfotograaf is Jan nauw verbonden met dieren en natuur. Een passie die hij graag laat zien.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: