HOME < INSPIRATIE < INTERVIEWS
Interviews

Interview Jacob Kaptein

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet 12 vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.

Interview Jacob Kaptein
Toen ik door het ondergelopen bos liep viel mijn oog op dit jonge beukje dat deze natte omstandigheden moest trotseren. In de avondschemering ben ik terug gegaan naar deze plek om het beukje te fotograferen. Zal het beukje de situate overleven en volgend jaar opnieuw groeien? Fotograaf: Jacob Kaptein

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen ?

Mijn naam is Jacob Kaptein. Ik fotografeer nu zo’n 6 jaar de natuur. Ik denk niet dat ik op een bepaald vlak me onderscheid ten opzichte van andere fotografen. Echter, mijn foto’s worden over het algemeen gekenmerkt door sfeer. Ik wil een gevoel overbrengen.

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk ?

Een foto van een jong beukje in een ondergelopen bos (zie hierboven), winnaar in de National Geographic Nature Photographer of the Year.

Wat is je favoriete onderwerp ?

In de loop der jaren heb ik verschillende favoriete onderwerpen opgedaan. Het begon met het eekhoornhutje van Jeffrey van Houten, waar we beide vele uren in staken om de eekhoorn te fotograferen. Daarna sloeg het zwanenvirus over op mij en fotografeerde ik hoofdzakelijk zwanen. Eigenlijk vind ik dieren fotograferen sowieso heel leuk, maar vind ik het vooral tof om dieren te fotograferen die mij accepteren in hun omgeving. Nu richt ik me steeds meer op details in landschappen.

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist ?

Ik wil een keer duiken en dan onder een walvis met jong door zwemmen en daar een foto van nemen. Dat lijkt me geweldig.

Van wie krijg je (opbouwende) kritiek op je foto’s ?

Met Jeffrey van Houten fotografeer ik veel. Wij durven elkaar kritiek te geven op elkaars werk.

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen en waarom niet ?

Ik zou bijna zeggen: ‘de ijsvogel’. Die vogel is al zoveel gefotografeerd!! Echter, twee weken terug vond ik een plek waar het beestje regelmatig kwam. En ik dacht: ‘laat ik daar eens een keertje gaan zitten in een tentje’. Dat werd niet één keertje, maar heel vele keertjes. Nu maak ik helemaal geen bijzondere platen, maar is het wel genieten om zo dicht bij een vogeltje te zitten dat prachtig natuurlijk gedrag vertoont. Een bijzondere foto maken is niet het belangrijkst.

IJsvogel. Fotograaf: Jacob Kaptein

Welke (type) foto ben je beu ?

Saaie egale groene achtergrondfoto’s met een vogel.

Ik zeg f22 , wat zeg jij ?

Probeer het.

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest ?

Ik laat me veel meer inspireren door wat ik zelf zie met mijn eigen ogen dan door het werk van andere fotografen. Maar van het werk van fotograaf Jonathan Loir kan ik ontzettend genieten.

Koniks. Fotograaf: Jacob Kaptein

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje ?

Wanneer de plaat gemaakt wordt is het niet afzien. Ik ben dan gefocust op de camera. Voor het moment of na het moment is het vaak afzien. Uren liggen wachten in een hutje kleiner dan 1 bij 1 meter met -10, dat was wel afzien.

Welke foto vormt momenteel je bureaublad ?

Een zwaan gefotografeerd onderwater. Bijna altijd worden zwanen boven water gefotografeerd, maar een groot deel van hun leven brengen ze onderwater door.

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje ?

“Wat wil je bereiken met de foto’s?”

Allereerst vind ik het heerlijk om foto’s te maken, zonder een doel. Maar ik zou graag door middel van mijn foto’s mensen stil willen laten staan bij de schoonheid van de natuur. Want onbekend maakt onbemind. Hoe meer aandacht je aan de natuur geeft, hoe mooier het wordt.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. In Henri’s Horror Vragen heb ik geprobeerd vragen te stellen die anders dan anders zijn. Op die manier leren we deze misschien wat beter kennen.
    Hierdoor krijgt de fotograaf veel ruimte de antwoorden te geven die het best bij hem/haar passen.

  2. Door Nel Appelmelk op 14 maart 2017 om 19:05

    Boeiend en leuk interview. Ga lekker zo door Jacob en blijf genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *