Menu

Onderdeel van Pixfactory

Herfst, de periode voor zonneharpen

zonneharpen
Zonneharpen zorgen voor een sprookjessfeer. Fotograaf: Hans Brongers

Zonneharpen goed voor sprookjessferen

De herfst is een periode waarin de kans op het ontstaan van zonneharpen (ook wel Jakobsladders genoemd) in het bos groot is. Ze zijn prachtig om te fotograferen en geven heel veel extra’s aan je bosopnames. De beelden worden er sprookjesachtig door. Bovendien is de variatie in lichtsterkte en scherpte van de lichtharpen groot. Reden om tijdens de herfst de bossen in te trekken en op zonneharpen te jagen.

mist en zon in het bos
Mist en zon in het bos. Dan is er grote kans op zonneharpen. Fotograaf: Hans Brongers

Wat zijn zonneharpen eigenlijk?

De herfst is bij uitstek de periode voor zonneharpen. De luchtvochtigheid is in de herfst vaak hoog. Oftewel: er zweven dan heel veel waterdruppeltjes in de lucht. Wanneer de zon door het bladerdek schijnt, ontstaan lichtbundels van verlichte druppeltjes. Deze lichtbundels worden zonneharpen genoemd.

afstand en scherpte
Verschil in afstand, verschil in scherpte. Fotograaf: Hans Brongers

Zichtbaarheid zonneharpen

Zonneharpen die verder van je af zijn, zie je het beste. Hoe dichterbij ze zijn des te waziger deze zijn tot onzichtbaar. In de Jakobsladders die jij verderop ziet, zijn de ontelbare druppeltjes als het ware in elkaar gedrukt. Daardoor ontstaat een scherpere, heldere lichtbundel. Vlakbij sta je als het ware tussen de druppeltjes.

Hierdoor ontstaat er ook een variatie in grootte en scherpte. De openheid van het bladerdek zorgt daarbij voor een variatie in lengte en hoeveelheid zonneharpen.

zonneharpen bij solitaire bomen
Ook bij solitaire bomen kunnen Jakobsladders ontstaan. Fotograaf: Hans Brongers

Waar, wanneer en hoe

Waar
Zonneharpen ontstaan vooral in een bosrijke omgeving. De openingen in het bladerdak laten namelijk het zonlicht door die, onder gunstige omstandigheden, de waterdruppeltjes belichten. Maar ook bij solitaire bomen kunnen ze ontstaan, zolang deze maar een bladerdak heeft dat licht kan doorlaten.

Weerbericht
Wanneer er voor de volgende ochtend mist of nevel wordt voorspeld, is dat het sein om je fototas in orde te maken. Vooral wanneer de zon zich ook laat zien.

Tijd zonsopkomt
Het tijdstip dat de zon opkomt is ook belangrijk om te weten. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat de zon de bomen beschijnt. Je hebt nu de tijd om van de vorming van dit lichtspektakel te genieten totdat de zon boven de boomtoppen uitkomt.

Inzoomen
Omdat de zonneharpen verder weg van jouw standpunt het duidelijkst zichtbaar zijn, kun je door in te zoomen de lichtbundels meer naar je toe halen. Zo komen deze meer prominent in beeld. Houd echter wel rekening met de verhoudingen in je compositie.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u