Menu

Onderdeel van Pixfactory

Herfst: fotografeer eens bessen

De bessen van de rozenbottel. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Wie herfst zegt, denkt al gauw aan al die mooi gekleurde bladeren. Geel, oranje, rood: het levert prachtige plaatjes op. Toch heeft de herfst nog veel meer te bieden. Waar veel mensen aan voorbij lopen, zijn alle besjes die aan de bomen en struiken hangen op dit moment. Zo kom je momenteel overal wilde bramen tegen, maar zijn er ook andere bessen in overvloed.

Verschillende soorten

Een andere bes die je in de herfst veel tegenkomt, zijn rozenbottels. Deze knalrode bessen zijn goed vast te leggen op de gevoelige plaat. Maar ook de witte bessen van de sneeuwbes zijn prachtig. Isoleer voor de foto eens een besje of neem een hele tros op de foto. Tegen een mooie rustige achtergrond levert dit mooie plaatjes op. Ook de meidoorn met zijn kleine rode besjes doet het goed op de foto. Liever donkergekleurde bessen op de foto? Denk dan eens aan de zwarte bessen van de vlierbes.

Een plant waar mensen minder bij stil staan is de klimop. In onder andere de herfst geeft deze plant, die in bijna elke tuin groeit, prachtige witgele bessen die in een soort van boeket bij elkaar hangen. Zeker de moeite waard om te fotograferen. Tot slot zijn appelbesjes ook fotogeniek.

Tips voor het fotograferen van bessen

Let er bij het fotograferen van besjes eens op of er ook beestjes op zitten. Een vliegje bijvoorbeeld of een slak. Misschien lukt het om een foto te maken van een vogel die zich tegoed doet aan de besjes in een struik of boom, want ze zijn er gek op. En ben je toevallig in het bezit van een macrolens met extreme vergroting, bijvoorbeeld 5:1, dan zijn de details van de bessen goed vast te leggen. Zo zie je de bessen zoals je ze nog nooit hebt gezien.

Bijkomende voordeel van het fotograferen van besjes is dat je er soms ook wat kunt plukken en opeten. Let op: doe dit alleen op plekken waar dit mag en zorg dat je weet welke soorten je wel en niet kunt eten. Sommigen zijn namelijk erg giftig!

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u