Menu

Onderdeel van Pixfactory

Herfst, wat is het toch een mooi jaargetijde

Paddenstoelen rondom de boom gefotografeerd met een vintage lens. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

De herfst, wat is het toch een mooi jaargetijde. De herfst heeft niet alleen veel positieve effecten op je lijf en je gemoed, het is daarnaast ook een fantastisch jaargetijde om naar buiten te gaan. Een beetje vitamine D doet wonderen voor je serotonine niveau (serotonine = geluksstof). Dus ga lekker naar buiten de frisse lucht in en geniet van de kleuren van de natuur. Kijk bijvoorbeeld naar de vele paddenstoelen, prachtig gekleurde bomen en verwonder je over het mooie natuurschoon. De herfst is niet alleen de periode om kastanjes, eikels en beukennootjes te rapen en er poppetjes of een herfstbakje mee maken. Hiernaast is het ook een fantastisch fotografie seizoen. Kortom: een heerlijk seizoen voor iedereen.

Herfstblaadjes. Fotograaf: Nel Talen

Met de herfst denk je natuurlijk eerst aan paddenstoelen en zonneharpen. Maar ook iets simpels als bladeren is leuk om te fotograferen. De kleurschakeringen zijn een diversiteit van de warme kleuren rood, geel, oranje en bruin. Voor menig natuurfotograaf is herfst een seizoen om er op uit te trekken, zo ook voor Nel Talen. Elk jaar fotografeert en experimenteert Nel hiermee! Neem maar eens een kijkje op haar website voor tips.

Paddenstoelen

Op dit moment schieten de paddenstoelen in wegbermen, weilanden, parken, tuinen en natuurlijk in het bos de grond uit. Een paddenstoel is eigenlijk de vrucht van een schimmel en het grootste gedeelte van de paddenstoelen bevindt zich onder de grond: de schimmeldraden.

In Nederland komen meer dan 5.000 soorten paddenstoelen voor. Dat zijn niet alleen paddenstoelen met hoed en steel, maar ook korstzwammen, houtzwammen, knots- en koraalzwammen en stekelzwammen. Enkele bekende paddenstoelen zijn vliegenzwammen, inktzwammen, boleten, aardsterren, eekhoorntjesbrood, zwavelkopjes en hazenpootjes. Paddenstoelen plukken is in Nederland niet verboden, maar kijk uit, er zijn giftige soorten!!

Iedere soort heeft een eigen voorkeur voor wat betreft de leefomgeving. Zo groeien porseleinzwammen met name op (dood) beukenhout. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Fotografietips

Paddenstoelen kun je op vele manieren fotograferen. De mooiste resultaten bereik je met een macro-objectief. Maar ook met een groothoek kun je tot mooie resultaten komen. Om de achtergrond mooi wazig te krijgen en de paddenstoel juist scherp en helder, moet je een grote lensopening (dus een lage diafragmawaarde, bijvoorbeeld f/2.8, f/3.5 of f/4.5) gebruiken. Je kunt paddenstoelen de hele dag door fotograferen.

Drie paddenstoeltjes op een rij (Three on a row). Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Probeer de paddenstoel ook eens anders te fotograferen, bijvoorbeeld in high key, of gebruik een klein LED lampje om het hoedje te verlichten. Misschien kun je ook onder de paddenstoel komen en de lamellen fotograferen. Een vuilniszak is een erg handig hulpmiddel voor als je op de natte grond moet liggen!

De herfst, wat is het toch een mooi jaargetijde.

Veel plezier deze herfst!!

Geef een reactie

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u