Menu

Onderdeel van Pixfactory

Herfstbladeren fotograferen met de macrolens

Tijdens het fotograferen van herfstbladeren met de macrolens kun je prachtig nerven in een eikenblad vastleggen. Fotograaf: Yvon van der Laan

Het is volop herfst en veel bladeren laten inmiddels hun mooie herfstkleuren zien. De kleuren variëren van bruin, geel, oranje tot soms fel rood. Een mooi moment dus om aan de slag te gaan met het fotograferen van herfstbladeren met de macrolens.

Herfstbladeren zijn niet alleen mooi te fotograferen als ze nog aan de boom hangen, maar richt je ook eens met de macrolens op de details in het blad. Je ziet dan de prachtige nerven en mooie kleuren.

Het fotograferen van herfstbladeren kun je natuurlijk ter plekke in het bos of park doen, maar in regenachtige of winderige omstandigheden is het lastig een mooie compositie te maken en de details in het blad goed scherp te krijgen. In dergelijke situaties kun je het beste een aantal mooie bladeren verzamelen om thuis mee aan de slag te gaan. Je kunt dan in alle rust de belichting en compositie bepalen.

Enkele bomen die mooi verkleuren zijn de beuk, (Amerikaanse) eik, esdoorn en het krentenboompje. Hiernaast verkleurt ook het blad van bepaalde bloemen en struiken prachtig in de herfst.

Fotografietips voor het fotograferen van herfstbladeren met de macrolens

  • Fotografeer met tegenlicht om de nerven en kleuren in het blad mooi zichtbaar te maken.
  • Is er te weinig tegenlicht dan kun je dit creëren met behulp van een lampje.
  • Om bewegingsonscherpte te voorkomen kun je het blad fixeren (bijvoorbeeld met tape) op een glasplaatje.
  • Raken de randjes van het blad uitgebeten, houd het blad dan in de schaduw.
  • Gebruik een kleine diafragma opening (bijvoorbeeld f/16) voor een zo groot mogelijke scherptediepte.
  • Houd het blad ook eens voor een object zoals bijvoorbeeld een dennenappel, een ander blad of paddenstoel. Dit object zal dan als silhouet zichtbaar worden op de foto.
  • Waterdruppels geven een mooi effect op het herfstblad. Is het blad droog, dan kun je met behulp van een plantenspuit het blad voorzien van waterdruppels.

Heel veel fotografieplezier!

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u