Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het avontuur begint als er geen plannen zijn

Eerder schreef ik een column over mijn reis naar Schotland en de les die ik zelf leerde: durf te vertragen. Die reis leerde mij dat ik pas echt dingen ga zien, als ik ervoor open sta. Eén van mijn meest waardevolle lessen in het leven en het heeft ook mijn fotografie een enorme boost gegeven. De rust die ik toen vond in combinatie met een geweldig land als Schotland maakte dat een tweede reis dit jaar natuurlijk niet uit kon blijven. Maar lukt het om dat gevoel vast te houden?
reis plannen
Herfst loch Schotland.jpg – Bijschrift: Wat liet Schotland prachtige kleuren zien in de herfst! Fotograaf: Renate van den Boom

Denk vooruit

Veel natuurfotografen zweren bij een goede planning. Sommigen gaan zelfs voor een jaarplanning. Logisch, als je die ene foto wilt maken waar je al heel lang van droomt. Verkennen, de juiste compositie bepalen en zodoende weten wanneer je waar moet zijn als de lichtomstandigheden perfect zijn. Op internet kun je voldoende hulpmiddelen vinden om een planning te maken. Zeker als je aan een project werkt, kan dat enorm helpen. Denk vooruit is veelal het motto.

Zomaar een vallei in Schotland die een prachtig beeld liet zien. Genieten! Fotograaf: Renate van den Boom

Tegenstrijdig

Zelf ervaar ik nog wel eens een innerlijke strijd. Ik heb graag overzicht en wil best graag weten waar ik aan toe ben, maar plannen is allesbehalve mijn sterkste kant. De angst dat ik die ene mooie foto mis omdat ik onvoldoende voorbereid ben tegenover de vrijheid die ik zo graag heb om gewoon te doen wat op dat moment in me opkomt, veroorzaakt onrust. In ieder geval voorheen. Na mijn Schotlandreis heb ik dat plannen steeds meer losgelaten, zowel in de fotografie als in de rest van mijn leven. En man, wat geeft dat een rust! Voor mijn gevoel geniet ik nu nog intenser van het leven, de natuur en de fotografie. Ik neem de tijd om echt te kijken naar de plek waar ik op dat moment ben en maak me veel minder druk dat het ergens anders misschien nog mooier is, de omstandigheden beter zijn of dat ik dingen mis.

Een rode eekhoorn is niet zo algemeen meer in het Verenigd Koninkrijk. In Schotland kwam ik ze nog wel tegen! Fotograaf: Renate van den Boom

Toch plannen?

In de herfst maakte ik een tweede reis naar Schotland en daarvoor moest ik wel wat zaken plannen: verlofdagen regelen, overtocht plannen, zorgen dat mijn katten verzorgd worden, de camper controleren en inrichten, beslissen welke camera’s en lenzen ik mee wil nemen en noem maar op. En moest er toch niet een heel globaal plan komen voor een route of bestemming? Nee toch maar niet, gewoon maar zien welke kant het pad mij bracht en genieten van de dingen die de natuur mij liet zien. Of is dat weer te vrijblijvend? Langzaamaan voelde ik weer een beetje van de onrust terugkomen. Misschien moest ik me toch weer een beetje verdiepen in die plekken van Schotland die zich bij uitstek lenen voor de herfst. De Cairngorms? Of toch juist naar Skye en het westen van Schotland? Uiteindelijk verschenen er toch weer de nodige spelden op mijn Google Maps van mogelijk interessante bestemmingen. Maar zou ik ze ook echt gaan opzoeken? Boeken met de mooiste fotografie locaties in Schotland bleven echter dicht en gingen ook niet mee op reis.

Laat je leiden door het licht, waar je op dat moment ook bent! Fotograaf: Renate van den Boom

Onderweg

Bij het verlaten van de ferry in Newcastle had ik nog steeds geen concreet idee waar ik naar toe reed. In ieder geval richting het noorden, van daaruit zou ik wel weer verder zien. Ik merkte dat het lukte om de rust te vinden en te genieten van de dingen die ik onderweg zag. Regelmatig sloeg ik zomaar ineens af omdat de omgeving me aansprak of het licht er ergens geweldig was. Vaak wist ik ’s ochtends niet wat de dag ging brengen of waar ik die avond mijn camper zou parkeren. Wat een gevoel van vrijheid!

Mijn camper aan de westkust van Schotland. Gevoel van vrijheid! Fotograaf: Renate van den Boom

Het perfecte plaatje

Maar levert die vrijheid en het niet plannen nu ook een beetje goede foto’s? Of heb ik nu prachtige locaties gemist? Dat laatste ongetwijfeld. Met een beetje meer voorbereiding was het me wellicht gelukt om een Schotse kruisbek te vinden en te fotograferen. Maar gelukkig heb ik ook juist heel veel mooie plekken gezien en kunnen vastleggen.

Die perfecte foto is over het algemeen niet mijn doel, alhoewel ik wel heel blij word van een foto die goed gelukt is. Het vastleggen van datgene waar mijn oog op valt, is wel een wezenlijk onderdeel van mijn hele belevenis. Niet alleen zien, maar ervaren, ondergaan én vastleggen. Maar wanneer is een foto perfect?

Een heerlijke wandeling langs een loch leverde meerdere brilduikers op. Fotograaf: Renate van den Boom

Voor mij is een foto gewoon goed als ik er zelf blij van word. Als een foto me weer hetzelfde gevoel geeft bij het bekijken als toen ik de foto maakte. Dat betekent niet dat ik een snel plaatje schiet, integendeel! Juist voor de foto pak ik tijd. Geen agenda hebben geeft ook de ruimte hebben om uitgebreid de tijd te nemen voor die ene geweldige foto. Zo zat ik ergens in een bos waar het licht en de kleuren heel veel indruk maakte. Veel vogels ook! Geen bijzondere, gewoon pimpelmezen, boomkruipers, roodborstjes en heel veel zwarte mezen. Ik zag een beeld dat ik heel graag wilde maken, maar die compositie vroeg toch echt wel om een vogel op die mooie plek. Ruim een uur duurde het voordat uiteindelijk een boomkruiper op de gekozen plek neerstreek.

Uiteindelijk ging de boomkruiper op de plek zitten die ik in gedachten had. Fotograaf: Renate van den Boom

Avontuur

Hoe heerlijk is het om de vrijheid te voelen niet gebonden te zijn aan een agenda. Te doen wat je gevoel je op dat moment ingeeft en je te laten verrassen door wat het leven in het algemeen, maar de natuur in het bijzonder je op dat moment laat zien. Daar kan ik alleen maar intens van genieten! Het avontuur begint, waar plannen eindigen!

Een Schots sneeuwhoen liet zich zien en horen in prachtig licht. Fotograaf: Renate van den Boom

Geef een reactie

15 reacties

  1. Renate, wat een mooi stuk heb je geschreven. Heerlijk om soms gewoon de dingen los te laten en het lot te laten bepalen. Doe je goed. Bedankt voor de mooie foto’s!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

15 reacties

  1. Renate, wat een mooi stuk heb je geschreven. Heerlijk om soms gewoon de dingen los te laten en het lot te laten bepalen. Doe je goed. Bedankt voor de mooie foto’s!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Renate van den Boom

Renate van den Boom

Renate fotografeert de natuur graag in alle facetten, maar vogels hebben toch wel de voorkeur. Natuurbeleving staat bij haar voorop en door haar foto’s herbeleeft ze de mooie momenten die ze in de natuur doorbrengt keer op keer weer.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: