Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het bijzondere fenomeen, zeevonk

Zeevonk is eencellig en alleen onder de microscoop goed te bekijken. Fotograaf: Ecomare

De komende periode kun je onder andere in de Noordzee weer af en toe het bijzondere fenomeen, zeevonk, verwachten. Dit mysterieuze helderblauwe licht in de zee is een prachtig spektakel en natuurfotografie onderwerp.

Wat is zeevonk?

Zeevonk, ook wel zweephaardiertje genoemd, is een algensoort. Het is een eencellig plantje dat overdag zalmachtig / rozig van kleur is. In het donker, vanaf ongeveer een half uur na zonsondergang, kleurt zeevonk als het water beweegt helderblauw. Dit wordt veroorzaakt door een soort chemische reactie.

In de juiste omstandigheden kan zeevonk zich in een vlot tempo vermenigvuldigen. Ondanks dat zeevonk een plantje is, heeft het dierlijke eigenschappen. Zeevonk kan, door het ontbreken van bladgroei, geen energie uit zonlicht halen. Om te overleven eet het plantje derhalve onder andere visseneitjes, jonge schelpjes en diertjes.

Wanneer kun je het bijzondere fenomeen, zeevonk, verwachten?

Zeevonk kun je verwachten in de periode mei tot rond augustus. Voorwaarde voor het ontstaan van zeevonk is zon en een temperatuur van boven de 25 graden, waardoor de watertemperatuur, zo’n 0,5 graden per dag, in zee snel stijgt. Deze stijging van de watertemperatuur zorgt voor algvorming, zoals zeevonk.

Waar kun je zeevonk vinden

Zeevonk laat zich niet echt voorspellen, maar er zijn omstandigheden waarbij en locaties waar je veel kans maakt zeevonk te spotten. Op sommige plekken keert zeevonk namelijk regelmatig terug. Dit zijn met name plekken waar het zeewater overdag niet te veel beweegt en het sterk opwarmt. Enkele plekken waar zeevonk bijna jaarlijks voorkomt zijn: in de wijde omgeving van de Maasvlakte, de Oosterschelde in Zeeland en op verschillende plekken in Zuid- en Noord-Holland. Hiernaast kent ook het Waddengebied ideale stekjes voor de vorming van zeevonk (bron: weerplaza.nl).

Meer tips

Wil je graag meer weten over zeevonk? Meer tips over zeevonk vind je in het volgende artikel:

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u