Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het export menu in Lightroom

Als Lightroom de software van je keuze is, ken je in elk geval de import module en de ontwikkelen module. De eerste is bedoeld om je foto’s op de juiste manier in de kaartenbak van Lightroom te krijgen. In de tweede bewerk je de foto tot deze er uit ziet zoals jij dat voor ogen had. Als de foto naar wens is, wil je deze natuurlijk aan anderen laten zien. Dat kan op social media, je website, via een beamer op de clubavond, of als afdruk of in een boek. Om er voor te zorgen dat in elk van de genoemde media je foto er op zijn best uit ziet, is de export module in Lightroom onontbeerlijk. Hier kies je namelijk het gewenste formaat, de juiste kleurruimte en de naverscherping die je foto nodig heeft.
In dit artikel schijnen we een lichtje voor wie nog in het duister tast bij de exportmodule van Lightroom. Fotograaf: Marijn Heuts

Export module

Je vindt de export module door in een willekeurige andere module rechts te klikken op een foto en onderin voor export te kiezen. In de bibliotheek module zie je de export knop ook links onderin naast de import knop. Eigenlijk is het dus meer een export functie dan een module, want rechts bovenin bij de verschillende modules zal je export niet zien staan. Via Shift-Control-E (Shift-CMD-E voor Apple) kom je er ook.

Rechtsklik op een foto is de snelste manier om richting export te gaan. Fotograaf: Marijn Heuts

Eenmaal in de export functie heb je een boel keuzes te maken. Helemaal bovenaan kies je eerst waarheen het te exporteren bestand gestuurd moet worden. Doorgaans zal dat je harde schijf zijn, maar je kan ook naar andere software of naar een te branden CD of DVD sturen (doet iemand dat nog?).

Keuzes, keuzes…

De belangrijkste keuzes maak je verderop in het hoofdscherm. Eerst kun je aangeven in welke map de geëxporteerde foto’s opgeslagen moeten worden, en of de foto’s een specifieke naam of toevoeging moeten krijgen. Daarna wordt het echt interessant, want daar geef je aan welk soort bestand er geëxporteerd moet worden (doorgaans een JPG). Daarnaast bepaal je welke kleurruimte deze mee moet krijgen (doorgaans sRGB of AdobeRGB) en in welke kwaliteit er moet worden opgeslagen. Standaard staat dit ingesteld op 80% en dat is een prima compromis tussen kwaliteit en bestandsgrootte.

De belangrijkste keuzes zijn rood omlijnd. Fotograaf: Marijn Heuts

Daaronder geef je aan hoe groot de foto’s geëxporteerd moeten worden. Dat is een belangrijke keuze. Als een beamer maximaal 1920×1080 pixels kan laten zien, wil je de foto niet groter maken. De beamer zal anders de pixels softwarematig in elkaar drukken en dat gaat altijd ten koste van contrast en vooral scherpte. Te klein en de beamer zal het bestand moeten vergroten, vaak ga je dan pixels (blokjes) zien.

Het is dus zaak goed na te denken over het medium waarvoor de foto is bedoeld. De resolutie die je kan kiezen is totaal niet relevant. Een foto van 800 pixels op 300 ppi is nog steeds een foto van 800 pixels als je de resolutie op 72 ppi zet. Negeren dus.

Wees scherp

Vervolgens kom je op mijn stokpaardje uit: verscherping. Ik wil hier nogmaals prediken dat je niet enkel moet werken met de verscherping in de ontwikkel module. Deze is enkel bedoeld om de foto iets op te krikken en de foto op vol formaat acceptabel scherp te krijgen. Daadwerkelijk verscherpen doe je pas als je weet op welk formaat de foto geëxporteerd gaat worden. Want de hoeveelheid verscherping is afhankelijk van de grootte van het bestand na export, de hoeveelheid details in de foto, en bij print de soort papier die je gaat gebruiken.

Lightroom laat je hier aangeven voor welk medium je gaat verscherpen (scherm, mat papier of glans papier) en of je weinig, gemiddeld of veel verscherping wil. Dat is een kwestie van uitproberen. Een van zichzelf niet zo scherpe foto kan wat meer gebruiken. Een foto met veel kleine details heeft minder nodig omdat het anders al gauw over verscherpt gaat ogen. Per saldo heb je hier maar 9 keuzes (3 media met elk 3 hoeveelheden), en de verscherping gaat altijd over het hele beeld. Vandaar dat ik zelf altijd uitwijk naar Photoshop voor de eindverscherping. Onderschat deze stap niet en zet de verscherping niet uit!

Overige opties

Tenslotte volgen nog enkele minder belangrijke opties.

  • Wat er met metadata moet gebeuren (behouden of schrappen).
  • Wil je een watermerk wil toevoegen.
  • De foto eventueel openen in andere software als de export klaar is.
Het aanmaken van presets voor veel gebruikte doelen is een time saver. Fotograaf: Marijn Heuts

Gebruik je vaak dezelfde instellingen, zoals een 800 pixel grote jog voor je website, of een 1620 pixel brede jpg voor een beamer, dan kun je deze opslaan als een preset. Je hoeft dan niet elke keer alle keuzes te maken. Links onderin kun je een nieuwe preset aanmaken. Geef deze uiteraard een logische naam zoals ‘800px website’.

9 reacties

  1. Hallo Marijn
    Je vergeet te melden dat het hier om Lightroom classic gaat.
    In de versie die Adobe tegenwoordig Lightroom noemt, heb je net zoveel keuzemogelijkheden voor export maar is de volgorde anders.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

9 reacties

  1. Hallo Marijn
    Je vergeet te melden dat het hier om Lightroom classic gaat.
    In de versie die Adobe tegenwoordig Lightroom noemt, heb je net zoveel keuzemogelijkheden voor export maar is de volgorde anders.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: