Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het fotograferen van boomkikkers

Doornen bieden bescherming. Fotograaf: Hans Brongers

Gelukkig zijn boomkikkers weer terug in Nederland. Rond 1990 was de piepkleine groene boomkikker in Nederland namelijk nagenoeg verdwenen. De aantasting van het natuurlijke leefgebied was hiervan de oorzaak. Gelukkig zijn de aantallen en de leefgebieden van deze beestjes in de jaren daarna weer gestegen. Dit door het opnieuw uitzetten van jonge boomkikkers in hun natuurlijke habitat. Zoals in januari 2022 nog in het diepste geheim gebeurde in de Millingerwaard. Desondanks is en blijft de boomkikker nog steeds een uiterst kwetsbaar diertje levend in een evenzo kwetsbare leefomgeving. Het is daarom goed dat er alles aan gedaan wordt om het te beschermen.

Een bedenkelijk onderwerp, of?

Hoe je de boomkikker kunt fotograferen is, gelet op het bovenstaande, wellicht een bedenkelijk onderwerp. Wellicht bedenkelijk, want het hangt af van de intentie waarmee het geschreven wordt. Is het beoogd om anderen aan te moedigen om zoveel mogelijk de boomkikker te gaan fotograferen? Of is het juist om aan te moedigen om op een zo zorgvuldige en respectvolle wijze de boomkikker te fotograferen. Het laatste is wat mij heeft doen besluiten om toch deze tip over het fotograferen van de boomkikker te schrijven.

Het leefgebied van de boomkikker

  • Bramenstruiken

De boomkikker leeft in tegenstelling tot diens naam doet vermoeden niet in bomen, maar in struikgewas. Vooral de bramenstruik is erg geliefd bij dit kikkertje. De doornen bieden bescherming en de vruchten trekken de maaltijd aan in de vorm van allerlei insecten.

De vlieg staat op het menu van de boomkikker. Fotograaf: Hans Brongers
  • Warme plekken

De boomkikker heeft als koudbloedig dier zonnewarmte nodig. Zo kunnen ze op een warme zomerse dag tijdenlang bewegingsloos op een blad of stengel zonnen.

  • Waterpoeltjes zonder vis

De boomkikker heeft water nodig om haar eitjes in te leggen. Natte gebieden als moerasgebiedjes en gebieden met waterpoeltjes zijn hiervoor de geschikte plaatsen. In de poeltjes mogen geen vissen leven die zich tegoed doen aan de eitjes en de jonge kikkers. Voor de boomkikker worden dit soort poeltjes met regelmaat door beschermers gegraven.

  • Voorkomen

In Nederland komt de boomkikker lokaal voor in Limburg, Noord-Brabant, Drenthe en Overijssel. Bijna de helft van de leefgebieden is in particulier bezit. Staatsbosbeheer beheert eveneens grote delen. Dit houdt in dat veel gebieden niet toegankelijk zijn of alleen te betreden op daartoe bestemde paden. Dit laatste maakt het mogelijk om de boomkikker vanaf het pad te kunnen spotten en te fotograferen.

Boomkikkers vinden

  • Groene kleur

Een boomkikker vinden is geen gemakkelijke opgave. Het diertje is namelijk niet groter dan 5 centimeter en is bovendien groen van kleur. Hierdoor is het uitstekend gecamoufleerd wanneer het in een bramenstruik zit.

  • Beweeg rustig en houdt afstand

Beweeg rustig in het gebied waar de boomkikker leeft en zorg dat je de struiken waarin het diertje zit niet aanraakt. Ga dus niet in de struik om dichter bij de kikker te komen. Alleen dan maak je kans om het diertje te zien.

Enkele fotografietips

  • De belangrijkste fotografietip

Houd afstand tot de boomkikker!

  • Beste tijd van de dag

In de ochtend en de namiddag zijn de boomkikkers het meest actief. Zodra de zon gaat schijnen, gaan de kikkertjes genieten van de zonnewarmte. Er is dan nauwelijks meer sprake van enige activiteit. Foto’s met bewegingen maak je dus het beste in de periode waarin de zon niet of nauwelijks schijnt.

De boomkikker is niet de gehele dag actief. Fotograaf: Hans Brongers
  • Tele(zoom)lens

Gebruik bij voorkeur een tele(zoom)lens om zo afstand tot de kikker te bewaren. Dit voorkomt stress bij de diertjes. Ga in ieder geval niet een struik in om dichter bij de kikker te komen.

  • Houdt de omgeving intact

Verander niets aan de omgeving waarin de boomkikker zit voor het ‘mooiste’ shot! Dus knip of breek geen takjes af.

  • Verplaats de boomkikker nooit

De boomkikker heeft een zeer gevoelige huid en is daarom erg vatbaar voor overgedragen bacteriën (die onder andere aan onze handen zitten). Raak de diertjes daarom nooit aan en verplaats deze al helemaal niet voor een mooiere foto!

Boomkikkers zijn kwetsbaar. Fotograaf: Hans Brongers
  • Reflectiescherm of fotoparaplu

De huid van de boomkikker glanst. Dit betekent dat dit in fel zonlicht zorgt voor overbelichting van je foto. Deze overbelichting kun je voorkomen door een reflectiescherm of foto paraplu te gebruiken om schaduw te creëren. Het reflectiescherm kun je tevens gebruiken om de kikker juist wat op te lichten. Maar houdt er rekening dat ook een boomkikker niet houdt van te fel licht.

Tot slot

Als wij met zijn allen met respect en grote voorzichtigheid omgaan met de natuur in het algemeen en de boomkikker in het bijzonder, dan kunnen wij nog lang genieten van dit kleine maar fotogenieke beestje. Meer informatie over de verspreiding van boomkikkers in Nederland vind je in de Verspreidingsatlas.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u