Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het fotograferen van brandnetels

Anders beschouwd: de bloemen van boven. Fotograaf: Ron Poot

De brandnetel is een prikkelig plantje met volop fotografische mogelijkheden.

Nu de stikstof discussie volop gevoerd wordt, is het misschien wel eens leuk om naar de brandnetel te kijken. Deze plant groeit namelijk op stikstofrijke grond.

De brandnetel biedt voor heel veel diersoorten (denk daarbij onder andere aan vlinders, libellen en slakken) een fijn thuis. En ook al geeft de plant een branderig gevoel op de huid als je je eraan prikt, wie goed kijkt, kan met een geheugenkaartje vol mooie foto’s thuiskomen!

In het voorjaar en in de zomer zijn vlinders dol op de plant. Ze leggen er hun eitjes op waar vervolgens de rupsen uitkomen. Denk daarbij aan vlinders als dagpauwoog en kleine vos die de brandnetel als waardplant hebben. Maar niet alleen vlinders, ook tal van andere insectensoorten zijn dol op de plant. Onder andere lieveheersbeestjes, torretjes en vliegjes zul je regelmatig tegenkomen op de plant. Heb dan vooral geduld en zoek een mooie compositie voor een foto en dat geduld wordt beloond.

Nu de zomer achter ons ligt, zullen de insecten zich steeds minder laten zien. Bekijk de plant dan eens goed. Hij kan ongeveer 2,5 meter hoog worden. Bestudeer de bladeren eens goed en leg die prikkelende haartjes eens vast op de foto. De bladeren zitten per twee tegenover elkaar. En dwars daarop staan dan weer een aantal bladeren. Hier zijn mooie composities van te maken. Maar ook een enkel blad met hartvorm die smal toeloopt naar de punt is mooi voor een foto. Meer dan genoeg mogelijkheden dus voor een aantal mooie foto’s.

Brandnetel. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Meer informatie

 

Tot slot nog even een kleine tip. Wie tijdens het fotograferen zo opgaat in het maken van een foto en daardoor per ongeluk een duik neemt in de brandnetels, doet er verstandig aan eens te kijken of er grote weegbree in de buurt staat. Dat sap uit het blad verzacht het brandende gevoel van een brandnetelprik namelijk direct.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u