Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het fotograferen van de eik

Eikenboom
Topzwaar door bladeren en eikels. Fotograaf: Jody Zweserijn

In de herfst hangen de bomen weer vol met vruchten en zaden. Kastanjes, beukennootjes en eikels bijvoorbeeld kom je nu overal weer tegen. Dit komt de dieren die op zoek gaan naar een wintervoorraad voedsel goed van pas want hierdoor hebben de dieren weer genoeg te eten en krijgen de planten en bomen de gelegenheid om zich verder te verspreiden. En voor de natuurfotograaf bieden al die vruchten en zaden weer genoeg mogelijkheden om prachtige foto’s te maken. Iedereen blij dus. Eén van de bomen die er mooi bij staat in de herfst, is de eik. Zowel de eikels als de bladeren zijn goed voor veel mooie foto’s.

Verschillende soorten eiken en fotografische mogelijkheden

Er zijn meerdere soorten eiken, bijvoorbeeld de zomer- en wintereik. Beide hebben bladeren met ronde vormen. Bij de zomereik is het steeltje van het blad korter dan bij de wintereik en ook verliest een zomereik wel blad en de wintereik niet zodra het herfst wordt. De eikels hangen aan steeltjes aan het blad. Grappig aan de eikels zijn de hoedjes die ze op hebben. Maak daar vooral eens een close-up foto van. Of zet eens een trosje (verkleurde) eikels bij elkaar op de foto. Als de eikels eenmaal van de bomen vallen, zoek dan eens naar eentje met en zonder hoedje en fotografeer ze eens in één beeld. Ook het blad van de eikenboom met zijn ronde vormen is mooi op de foto, zeker in de herfst als de bladeren verkleuren. Door de felle kleuren komen de nerven bijvoorbeeld extra mooi uit. Met het juiste licht dat door de bladeren heen schijnt, heb je gegarandeerd een vrolijke foto.

Een andere interessante foto zou een foto van een al wat uitgelopen eikel kunnen zijn. Als deze een tijdje in de grond heeft gezeten, maar er op een of andere manier uit is komen te liggen, kun je goed zien hoe de eikel eruit ziet als die is opengebarsten. Wie wil zien hoe een eikenboom groeit, neem zo’n eikel dan eens mee naar huis (of eentje die nog heel is) en stop hem in een glazen potje en leg vast hoe hier weer een nieuwe eik uitgroeit.

Tot slot

Voor wie heel erg veel geluk heeft, lukt het misschien om een vogel of eekhoorntje in de weer te zien met het verzamelen van eikels. Dat is dan de kers op de taart voor een prachtige foto. Wel snel reageren, want ze zijn zo weer ‘gevlogen’.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u