Heb je even een fotografiedip met dit grijze weer, zoek dan eens de Noordzee- of Waddenkust op en ga aan de slag met het fotograferen van drieteenstrandlopers. Deze vogeltjes zijn ook met grauw en grijs weer leuk om te fotograferen.
Drieteenstrandlopers zijn koddige vogeltjes die zich veelal in groepjes langs de kustlijn ophouden. Ze volgen de kustlijn en zoeken daar naar voedsel zoals kleine krabbetjes, garnalen, wormen en schelpdieren. Tijdens het foerageren zie je ze steeds snel voor de aanrollende golven uitrennen.
Wanneer
Drieteenstrandlopers zijn wintergasten. Je kunt ze vanaf de herfst tot in het voorjaar, met pieken tijdens de trek in mei en in de periode van augustus – oktober, overal langs de Noordzee- en Waddenkust tegenkomen.
In het voorjaar verlaten de strandlopertjes onze regio. Ze trekken dan naar hun broedplaatsen in onder andere Canada, Groenland en Spitsbergen.
Herkenning
De drieteenstrandloper is een gedrongen vogeltje met zwarte poten en snavel. Typerend aan de vogel is het ontbreken van de achterteen. In de herfst en winter is het vogeltje overwegend wit met grijs. De schouders zijn opvallend zwart wat met name in de vlucht goed te zien is. In het late voorjaar en zomer kleuren ze diep roodbruin.
Het fotograferen van drieteenstrandlopers
- Gebruik voor het fotograferen van de strandlopers een telelens.
- Het mooiste is de vogels vanuit een laag standpunt te fotograferen. Je ziet de vogels dan op de eigen natuurlijke hoogte. Dit betekent dus op de hurken of plat op de buik.
- Ga je plat op de grond liggen, dan is het handig een regenpak te dragen of een waterdicht matje mee te nemen ter voorkoming van een nat pak.
- Leg de camera niet in het (natte) zand.
- Om de camera te ondersteunen en, niet geheel onbelangrijk, te beschermen tegen zand en vocht kun je gebruik maken van een grondstatief of een (pannen)koekenpan, met daarin eventueel een pittenzak, waar je de camera in of op kunt leggen.
- De drieteenstrandlopertjes zijn erg snel. Wil je ze haarscherp vastleggen, gebruik dan een snelle sluitertijd. Verder is het handig gebruik te maken van de autofocus. Wil je meer “beweging” laten zien in de foto, kies dan een minder snelle sluitertijd.
- Groepjes strandlopers in rust zijn erg fotogeniek. Zie je een groepje strandlopers in rust, benader ze dan voorzichtig zodat je ze niet verstoort.
- “Achtervolg” de foeragerende strandlopers niet, maar wacht rustig af tot ze jouw kant op komen. Je zult zien dat ze dan relatief dichtbij komen.
Wil je nog meer lezen over het fotograferen van drieteenstrandlopers, lees dan ook dit artikel eens: Drieteenstrandlopers langs het strand
Bron: deels Vogelbescherming.
Eén reactie
Hoi Yvon,
ik ben deze week op Vlieland en weer veel van deze leuke, koddige en heel snelle vogeltjes gezien.
Blijft leuk om ze te fotograferen.